Denon DP-21F - jaka wkładka?
-
Denon DP-21F - jaka wkładka?
Witam,
Niedawno zakupiłem gramofon DENON dp 21f, zainstalowana jest wkładka standardowa DN 60. Jak na pierwsze kroki z gramofonem to na moje ucho gra to całkiem przyzwoicie w zestawie ze wzmacniaczem Diora WS 442 + kolumny tonsil. Chciałem zapytać czy ta wkładka jest dobra czy mozna założyć do tego gramofonu coś lepszego? Jeśli tak to co i jaki rodzaj wkładki będzie do tego sprzętu pasował?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
Mariusz
Niedawno zakupiłem gramofon DENON dp 21f, zainstalowana jest wkładka standardowa DN 60. Jak na pierwsze kroki z gramofonem to na moje ucho gra to całkiem przyzwoicie w zestawie ze wzmacniaczem Diora WS 442 + kolumny tonsil. Chciałem zapytać czy ta wkładka jest dobra czy mozna założyć do tego gramofonu coś lepszego? Jeśli tak to co i jaki rodzaj wkładki będzie do tego sprzętu pasował?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
pozdrawiam
Mariusz
-
Re: Jaka to wkładka?
To nie jest wątek do takich rozważań a wątek rozpoznawczy.To tak na przyszłość
DL 60(bo chyba o to chodzi) była to podstawowa montażowa wkładka Denona do wielu modeli. Ogólnie nie jest zła,ale zależnie od funduszy można zawsze lepiej,ale o tym to już naprawdę w innym odpowiednim dziale.
P.S Nie obraź się ,ale jak ja bym miał coś robić by było lepiej to zacząłbym od wzmacniacza i kolumn,choć tutaj ciężko się domyśleć co kryje się pod hasłem Tonsil i wtedy dopiero dobrałbym się do wkładki

P.S Nie obraź się ,ale jak ja bym miał coś robić by było lepiej to zacząłbym od wzmacniacza i kolumn,choć tutaj ciężko się domyśleć co kryje się pod hasłem Tonsil i wtedy dopiero dobrałbym się do wkładki

Wiele wkładek z mocowaniem 1/2 cala
-
Dzięki za szybka odpowiedź. Ja się szybko nie obrażam;) mam sentyment do tego wzmacniacza:) Wygrzebałem go z piwnicy, wymieniłem pare potencjometrów i gra na tonsilach lotus. Stoją też świeżo po regeneracji Altusy 140:) jeszcze nie podpięte. Stoi też amplituner Panasonic SA-HE75 H+ ale brak przedwzmacniacza. Na tym grało by lepiej?
-
Qrcze. Admin nas stąd pogoni.
dla mnie to wybór między dżumą a cholerą ...
Nie wiem i nie umiem odpowiedzieć

-
Hmm, google znajduje mi tylko oryginalne igły do tej wkładki, w cenach że głowa boli, zamiennika jakoś znaleźć nie mogeDante pisze:Audio Technica AT 30, z zamiennikiem igły.
-
Zgadza się . To wkładka MC z wymienną igłą,ale zamienników raczej nie ma.Być może z tej na olx "odpadła" lub ktoś zerwał ta srebrną naklejkę czy blaszkę z symbolem wkładki. Pozostaje zakup oryginału,repeating lub jeśli mocowanie jest na śrubkę jak w wielu AT adaptacja igły z innej tańszej igły eliptycznej,tyle że jeśli taki manewr jest możliwy to dość ryzykowny i trzeba mieć zdolności chirurgiczne,choć wiem że niektórzy próbowali czegoś takiego z powodzeniem przy igłach do wkładek MM Audiotechnica.
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Zamienników dzisiaj nie ma, co było, gdy wkładka była nowa nie wiemy. Premierę miała dawno temu. Choć też dopuszczam myśl, że ze względu na wysokie koszta produkcji nikt nie wchodził w robienie zamienników.
Nie będę też się upierał przy tej tezie (zamiennik), bo po kupieniu dużej ilości wkładek z portali aukcyjnych wiem, że ludzie potrafią przykleić wszystko, byle się na sztukę zgadzało.
To body wychodziło pod różnymi nazwami, może pod inną nazwą nie było "tatuażu" Audio Technica i ktoś to tak skompletował. Np. :
https://www.thakker.eu/en/pickup/akai-p ... ge/a-4902/
Ale i teza ze zdrapaniem/zmazaniem logo jest prawdopodobna.
Nie będę też się upierał przy tej tezie (zamiennik), bo po kupieniu dużej ilości wkładek z portali aukcyjnych wiem, że ludzie potrafią przykleić wszystko, byle się na sztukę zgadzało.
To body wychodziło pod różnymi nazwami, może pod inną nazwą nie było "tatuażu" Audio Technica i ktoś to tak skompletował. Np. :
https://www.thakker.eu/en/pickup/akai-p ... ge/a-4902/
Ale i teza ze zdrapaniem/zmazaniem logo jest prawdopodobna.
-
Z tego co widzę w internecie, były też wersje, bez srebrnej blaszki, ale jednak z logiem AT, oraz wkładkę produkowano pod innymi markami, np Rotel, i ta jest bez loga.

Swoją drogą sprzedający ma jeszcze kilka innych "systemów", wartych rozważenia
Pożyjemy, to zobaczymy co listonosz przyniesie 
Swoją drogą sprzedający ma jeszcze kilka innych "systemów", wartych rozważenia

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Denon DP-21F - jaka wkładka?
Wydzieliłem i wyniosłem dyskusję 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum