Denon DP-21F - jaka wkładka?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Manix78

Denon DP-21F - jaka wkładka?

Post autor: Manix78 »

Witam,

Niedawno zakupiłem gramofon DENON dp 21f, zainstalowana jest wkładka standardowa DN 60. Jak na pierwsze kroki z gramofonem to na moje ucho gra to całkiem przyzwoicie w zestawie ze wzmacniaczem Diora WS 442 + kolumny tonsil. Chciałem zapytać czy ta wkładka jest dobra czy mozna założyć do tego gramofonu coś lepszego? Jeśli tak to co i jaki rodzaj wkładki będzie do tego sprzętu pasował?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam
Mariusz
kielek

Re: Jaka to wkładka?

Post autor: kielek »

To nie jest wątek do takich rozważań a wątek rozpoznawczy.To tak na przyszłość ;)DL 60(bo chyba o to chodzi) była to podstawowa montażowa wkładka Denona do wielu modeli. Ogólnie nie jest zła,ale zależnie od funduszy można zawsze lepiej,ale o tym to już naprawdę w innym odpowiednim dziale.
P.S Nie obraź się ,ale jak ja bym miał coś robić by było lepiej to zacząłbym od wzmacniacza i kolumn,choć tutaj ciężko się domyśleć co kryje się pod hasłem Tonsil i wtedy dopiero dobrałbym się do wkładki ;)
Manix78 pisze: jaki rodzaj wkładki będzie do tego sprzętu pasował?
Wiele wkładek z mocowaniem 1/2 cala
Manix78

Post autor: Manix78 »

Dzięki za szybka odpowiedź. Ja się szybko nie obrażam;) mam sentyment do tego wzmacniacza:) Wygrzebałem go z piwnicy, wymieniłem pare potencjometrów i gra na tonsilach lotus. Stoją też świeżo po regeneracji Altusy 140:) jeszcze nie podpięte. Stoi też amplituner Panasonic SA-HE75 H+ ale brak przedwzmacniacza. Na tym grało by lepiej?
kielek

Qrcze. Admin nas stąd pogoni.
Manix78 pisze: gra na tonsilach lotus. Stoją też świeżo po regeneracji Altusy 140:) jeszcze nie podpięte. Stoi też amplituner Panasonic SA-HE75 H+ ale brak przedwzmacniacza. Na tym grało by lepiej
Nie wiem i nie umiem odpowiedzieć :( dla mnie to wybór między dżumą a cholerą ...
mondry

Post autor: mondry »

Dante pisze:Audio Technica AT 30, z zamiennikiem igły.
Hmm, google znajduje mi tylko oryginalne igły do tej wkładki, w cenach że głowa boli, zamiennika jakoś znaleźć nie moge
kielek

mondry pisze:
Hmm, google znajduje mi tylko oryginalne igły do tej wkładki, w cenach że głowa boli, zamiennika jakoś znaleźć nie moge
Zgadza się . To wkładka MC z wymienną igłą,ale zamienników raczej nie ma.Być może z tej na olx "odpadła" lub ktoś zerwał ta srebrną naklejkę czy blaszkę z symbolem wkładki. Pozostaje zakup oryginału,repeating lub jeśli mocowanie jest na śrubkę jak w wielu AT adaptacja igły z innej tańszej igły eliptycznej,tyle że jeśli taki manewr jest możliwy to dość ryzykowny i trzeba mieć zdolności chirurgiczne,choć wiem że niektórzy próbowali czegoś takiego z powodzeniem przy igłach do wkładek MM Audiotechnica.
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Post autor: Dante »

Zamienników dzisiaj nie ma, co było, gdy wkładka była nowa nie wiemy. Premierę miała dawno temu. Choć też dopuszczam myśl, że ze względu na wysokie koszta produkcji nikt nie wchodził w robienie zamienników.
Nie będę też się upierał przy tej tezie (zamiennik), bo po kupieniu dużej ilości wkładek z portali aukcyjnych wiem, że ludzie potrafią przykleić wszystko, byle się na sztukę zgadzało.
To body wychodziło pod różnymi nazwami, może pod inną nazwą nie było "tatuażu" Audio Technica i ktoś to tak skompletował. Np. :
https://www.thakker.eu/en/pickup/akai-p ... ge/a-4902/
Ale i teza ze zdrapaniem/zmazaniem logo jest prawdopodobna.
mondry

Post autor: mondry »

Z tego co widzę w internecie, były też wersje, bez srebrnej blaszki, ale jednak z logiem AT, oraz wkładkę produkowano pod innymi markami, np Rotel, i ta jest bez loga.
img02381.jpg
Pożyjemy, to zobaczymy co listonosz przyniesie ;)

Swoją drogą sprzedający ma jeszcze kilka innych "systemów", wartych rozważenia :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Denon DP-21F - jaka wkładka?

Post autor: Wojtek »

Wydzieliłem i wyniosłem dyskusję :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ