Data wydania płyty

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
Awatar użytkownika
krolix

Re: Data wydania płyty

Post autor: krolix »

Wojtek pisze:
Bardziej wiążące są numery katalogowe, numery matryc, kraj pochodzenia, wytwórnia, sama etykieta (design) jak i okładka albumu.
Oczywiście takie rzeczy bardzo łatwo zaliczyć do detali/niuansów, ale cóż, takie życie kolekcjonera :)
To samo dotyczy znaczków, książek, samochodów, itd.
Mnie osobiście te kwestie nie irytują.

Discogs naprawdę nie jest żadną wyrocznią, pod wieloma względami, co powtarzałem już wielokrotnie (ale wiem, że krolix bardzo lubi discogs ;) ).
Hehe. Tak, lubię discogs ale nigdy nie twierdziłem, że jest wyrocznią. :) Od czasu do czasu sam poprawiam znajdowane tam przez siebie błędy i już na początku zauważyłem braki w tej bazie. Natomiast z całą pewnością jest to serwis bardzo przydatny w ustalaniu danych dotyczących danego wydania i tam zaglądam w pierwszej kolejności, a potem weryfikuję informacje szukając innych źródeł.

Co do owych niuansów - tak, czasem bardzo mnie irytują. Pal licho, kiedy płyta ma kilka wydań ale weźmy pod uwagę taki pierwszy LP Sex Pistols, gdzie sprawy są totalnie zagmatwane - płyta wychodziła z różną ilością utworów, z dodatkiem lub bez singla, z plakatem lub bez niego, na dodatek było kilka wersji okładek i - co najlepsze - sprawa z oznaczeniami matryc też jest pokręcona. Weź teraz spróbuj kupić w dobrym stanie, za przyzwoitą cenę egzemplarz z dwóch pierwszych wydań, oczywiście z oryginalną wewnętrzną kopertą: profesjonalni sprzedawcy dobrej ceny Ci nie zaoferują a ci nieprofesjonalni często nie rozumieją pytań o dokładne numery matryc czy oznaczenie wewnętrznej koperty. To jest właśnie taki przypadek, który mnie irytuje. ;)
Klimek

Data wydania płyty

Post autor: Klimek »

Jestem.

Nr. kat płyty pierwszej 2367 228 Numer na płycie (ten niewyrażny na zdjęciu) 2367 228 S1 320 druga strona płyty S2
Nr. kat płyty drugiej 2367 229 Numer na płycie 2367 229 S3 320 druga strona płyty S4
Nr. kat na okładce 2632 052 ??????????????????

Teraz zgłupiałem do reszty. Składak jakiś? :think:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Data wydania płyty

Post autor: Wojtek »

Dzięki, teraz już mam pewność z czym mamy do czynienia.

Jest to reedycja z 1982 roku. Nie ma o niej wzmianki na discogs itd., ale trafiłem na tą informację w sieciowym listingu jakiejś prywatnej kolekcji winyli.

Oznaczenia S1/S2/S3/S4 na ścieżkach wyjściowych świadczą najprawdopodobniej o tym, że chodzi o egzemplarze płyt z pierwszego tłoczenia tego wydania.
Klimek pisze:Teraz zgłupiałem do reszty. Składak jakiś? :think:
Dla niektórych wytwórni, na niektórych rynkach wydawniczych, normalną praktyką jest nadawanie osobnych numerów katalogowych samym płytom (szczególnie przy wydawnictwach wielopłytowych). Sam album też może mieć oddzielny numer katalogowy (ten znaleziony na okładce).

Jest to zjawisko charakterystyczne m.in. dla wydawnictw niemieckich należących swojego czasu do PolyGramu, w którego skład swojego czasu wchodziły takie wytwórnie i labele jak Polydor czy właśnie Verve.

Każda wytwórnia i superwytwórnia (tj. EMI, MGM Records, Elektra, Warner Bros., itd.), zarządzająca wieloma labelami, miała swoją własną politykę katalogową, która to częstokroć zmieniała się na przestrzeni lat.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Klimek

Post autor: Klimek »

Wojtek pisze:
Jest to reedycja z 1982 roku. Nie ma o niej wzmianki na discogs itd., ale trafiłem na tą informację w sieciowym listingu jakiejś prywatnej kolekcji winyli.

Oznaczenia S1/S2/S3/S4 na ścieżkach wyjściowych świadczą najprawdopodobniej o tym, że chodzi o egzemplarze płyt z pierwszego tłoczenia tego wydania.
Widzisz Wojtek, a ja byłem pewien że to wydanie z 1985 a numer katalogowy jest taki sam jak wydania na cd.
Wygląda na to że ustalenie daty urodzenia jakiejkolwiek starszej płyty wiąże się z przeprowadzeniem małego śledztwa.
Jeżeli chodzi o pierwsze tłoczenie tego akurat wydania to jest to dla mnie małe pocieszenie. Zaczynam łapać się na tym że zamiast słuchać muzyki zastanawiam się jak brzmiała by ta sama płyta z pierwszego tłoczenia ale pierwszego wydania. (myślę o tym nawet wtedy kiedy płyta brzmi idealnie :) )

Nie uważasz ze powinien być stworzony jakis fachowy spis wszystkich wydanych płyt do któregoś tam roku. Chodzi oczywiście o roczniki wydań. Taki almanach.

Spojrzałem na kilka aukcji Allegro. Wiekszość sprzedających podaje w opisie płyty jako datę wydania- datę z labelu. Cisną kit bo nie wydaje mi się żeby nie wiedzieli.
Darek

Data wydania płyty

Post autor: Darek »

Klimek pisze:Nie uważasz ze powinien być stworzony jakis fachowy spis wszystkich wydanych płyt do któregoś tam roku
GOLDMINE Record Album
DSCF0550.JPG
DSCF0556.JPG
DSCF0549.JPG
Plyty wydane USA, ale chyba wyszlo tez dla plyt wydanych w UK o wydaniu dla Niemieckich tloczen nie slyszalem
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Data wydania płyty

Klimek pisze:Zaczynam łapać się na tym że zamiast słuchać muzyki zastanawiam się jak brzmiała by ta sama płyta z pierwszego tłoczenia ale pierwszego wydania. (myślę o tym nawet wtedy kiedy płyta brzmi idealnie :) )
Zawsze można kupić kolejny, inny egzemplarz i sobie porównać. JacK tak robi, np.
Klimek pisze:Nie uważasz ze powinien być stworzony jakis fachowy spis wszystkich wydanych płyt do któregoś tam roku. Chodzi oczywiście o roczniki wydań. Taki almanach.
Są ludzie, którzy własnym sumptem starają się wydać tego typu roczniki, ale zazwyczaj dotyczą one danego rynku wydawniczego. Nie ma odważnego, który by zrobił choćby jeden rocznik dotyczący całego świata wydawniczego :)

Wiele książek referencyjnych (ogólnych) bierze pod uwagę np. tylko jeden format, LP. Olewają single i EPki, albo na odwrót :)

Nie wiem czy wiecie, ale wytwórnie muzyczne miały/mają zwyczaj okresowego wydawania katalogów wydawniczych. Są one do dostania na eBay chociażby. To jest jakaś namiastka, gdyż mamy wtedy spis katalogowy wszystkich płyt danej wytwórni lub superwytwórni w danym rynku na dany rok (łącznie z reedycjami).
Publikacje te trafiały głównie do sklepów muzycznych, ale dla chętnych kolekcjonerów także je drukowali, stąd trochę się tego zachowało na rynku wtórnym.

Darek:
Tak, książka magazynu Goldmine to popularny cennik płyt w USA.

W UK rządzi magazyn Record Collector, który wydaje książkę Rare Record Price Guide, zawierającą w najnowszym wydaniu coś ponad 100 tys. pozycji.

Jak już ktoś szuka ogólnej książki referencyjnej (która jednak także nie stanowi spisu wszystkiego), to już lepiej sięgnąć np. po książkę Rockin' Records Jerrego Osborne'a.
Ponad milion wycenionych płyt kontra 70 tys. z Goldmine to jednak różnica, aczkolwiek nie jestem pewien czy nie dotyczy to także tylko USA.
Książka ta nie zawiera też zbędnych pierdół. Jedyny artykuł poza listingiem płyt dotyczy wyceny płyt, których nie ma na liście.

Osobiście nie szukam i raczej nie kupię tego typu książki ("price guide") z prostego względu: nie jestem handlarzem, a jako kolekcjoner nie interesuje mnie zbytnio aktualna wartość rynkowa płyty. Może niektórych takie podejście dziwi, może kiedyś to podejście moje się zmieni, ale póki co cieszę się muzyką i wiedzą, że mam do czynienia z takim czy innym wydaniem.

Klimek pisze:Spojrzałem na kilka aukcji Allegro. Wiekszość sprzedających podaje w opisie płyty jako datę wydania- datę z labelu. Cisną kit bo nie wydaje mi się żeby nie wiedzieli.
Niektórzy po prostu nie wiedzą, bo tylko handlują płytami :)
Są też tacy, którzy starają się płyty identyfikować, ale robią to błędnie, z czego potem często wychodzi "ściemniony 1st press".
Dla mnie najweselsze są opisy aukcji, gdzie mamy do czynienia z płytą CD wydaną w 1958 roku np. :D
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Klimek pisze: Spojrzałem na kilka aukcji Allegro. Wiekszość sprzedających podaje w opisie płyty jako datę wydania- datę z labelu. Cisną kit bo nie wydaje mi się żeby nie wiedzieli.
Czy ja wiem... Z mojego doświadczenia wynika, że najczęściej jeśli podają datę, to podają też numer katalogowy i wszystko można sobie sprawdzić. No chyba, że chodzi o wspomniany przeze mnie album Sex Pistols, który od ponad 30 lat wychodzi często z tym samym numerem katalogowym. ;)
Za to bawią mnie te krzykliwe "1st PRESS!"z odpowiednią ceną, kiedy okazuje się, że są to pressy z innych krajów, niż te najbardziej wartościowe. O tym, że często brakuje oryginalnych dodatków (typu wkładka itp) i sprzedający o tym milczy, już nie wspomnę.

A co do omawianej płyty, to nr katalogowy z Twojej okładki nosiły też jej wydania jugosłowiańskie i brytyjskie.
Darek

Data wydania płyty

Wojtek pisze:Goldmine
Kupilem ta ksiazke ponad 2 lata temu i niepowiem kilka razy mi pomogla podzczas kupowania plyt. Oprucz przykladowych cen podane tam jest jeszcze duzo innych informacji ktore pomagaja zidentyfikowac plyty. Na ceny w tej ksiazce nie ma co patrzec jest wolny rynek i ceny wszedzie i ciagle sie zmieniaja. Tam podaja ceny jedynie jak uwzaja kolekcjonerzy i nijak sie to ma do zycia ;)
Ta ksiazka Rockin' Records Jerrego Osborne'a moze ma wiecej plyt ale cos jakosciowo/informacyjnie chyba jest gorsza
Popatrzylem na przyklad bo bylem ciekaw w jaki sposob zostalo to rozwiazane http://www.jerryosborne.com/samplepage.pdf

Tutaj jest sporo pozycji http://shop.collect.com/category/record ... cordsvinyl
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Data wydania płyty

krolix pisze:kiedy okazuje się, że są to pressy z innych krajów, niż te najbardziej wartościowe.
Co z tego? 1st press to 1st press, a kraj pochodzenia to oddzielna sprawa :)
krolix pisze:A co do omawianej płyty, to nr katalogowy z Twojej okładki nosiły też jej wydania jugosłowiańskie i brytyjskie.
Zgadza się, ale przed niesnaskami ratuje nas m.in. kraj oraz różnice w etykiecie płyty :)
Darek pisze:ale cos jakosciowo/informacyjnie chyba jest gorsza
Dlaczego? Patrząc na stronę przykładową i foto z Goldmine, które zamieściłeś, wychodzi na to, że format podawania informacji jest praktycznie ten sam.
Wsparcie finansowe forum
Darek

Data wydania płyty

Wojtek pisze:Dlaczego? Patrząc na stronę przykładową i foto z Goldmine, które zamieściłeś, wychodzi na to, że format podawania informacji jest praktycznie ten sam.
Moze i tak ale wydaje mi sie mniej czytelne. Moze kwestia przyzwyczajenia. ;)
jurasina

Data wydania płyty

Post autor: jurasina »

Witam
(To mój pierwszy post na tym forum)
Jakiś czas temu wyszperałem w jednym z rzymskich antykwariatów Requiem Mozarta zarejestrowane w kwietniu 1939 roku w Berlinie. Kupiłem jako ciekawostkę. Płyta była nieużywana, zapakowana. Sprzedawczyni pytana o datę wydania mówiła, ze nie jest jej znana. Na okładce jest data obok zdjęcia dyrygenta, Victor de Sabata 1892-1967. Na płycie jest wyryte:
I P(w kółku) 1949 B8 (rombik)V ("leżące" D) 00 088005 A
Oznaczenie na drugiej stronie różni się tylko ostatnią literą B (strona B)
Na labelu... Heliodor, Deutsche Grammophon Hamburg i inne podstawowe (M, 33)...
Kiedy ta płyta mogła być tłoczona? Co to za data 1949?
Przeczytałem powyższe wskazówki i szukałem też na inne sposoby - nie znalazłem. Może ktoś wie jak odpowiedzieć na te pytania?
Awatar użytkownika
mamster

Data wydania płyty

Post autor: mamster »

Na razie znalazłem cos takiego - to informacja z Billboardu z 1968 roku
czyli co najmniej koniec lat 60-ych, ale to moze być wznowienie
billboard.jpg
billboard.jpg (69.22 KiB) Przejrzano 1137 razy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Data wydania płyty

jurasina pisze:Kiedy ta płyta mogła być tłoczona?
Raczej na pewno po śmierci pana de Sabata ;)
jurasina pisze:Co to za data 1949?
A skąd wiesz, że to w ogóle jest data/rok?

Sprawa jest prostsza niż myślisz :)
Przede wszystkim powinieneś zacząć od numeru katalogowego, którego nie podałeś :) Jednakże jest on zawarty na numerach macierzy, które podałeś.
Tak więc szukamy płytę wydaną na labelu Heliodor o numerze katalogowym 88005...

... i po chwili googlowania wyskakuje nam info, że to wydanie z roku 1969, co pokrywa się ze znaleziskiem mamstera :)
Wsparcie finansowe forum
eenneell

Data wydania płyty

Post autor: eenneell »

http://www.naxos.com/catalogue/item.asp ... e=8.111064
:?:
podeślij fotę
jurasina pisze:I P(w kółku) 1949 B8 (rombik)V ("leżące" D) 00 088005 A
Oznaczenie na drugiej stronie różni się tylko ostatnią literą B (strona B)
to normalne:
str A
00 088005 A
a str B
00 088005 B

znajdziesz w sieci
A na forum to się znajdzie kilku speców od nr starszych płyt :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Data wydania płyty

3 odpowiedzi w ciągu dwóch minut... niczym "grupa szybkiego reagowania" :D

eenneell:
Twój link to nie to, ale uwaga co do numerów słuszna :)
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ