Zakupy płytowe (temat ogólny)

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kota_7

Post autor: kota_7 »

Trochę drogo - polecam www.rockserwis.pl
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

loamesoile pisze:A co jest nie tak z tym wydaniem?
Chyba raczej chodzi tutaj o podjarę Wuwuzeli, że ukazało się takie nowe wznowienie :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylfan
Gramofon: Dual CS 460

Post autor: vinylfan »

kota_7 pisze:Trochę drogo - polecam http://www.rockserwis.pl
A ja nie polecam. Kupiłem ostatnio to wydanie właśnie w rock-serwisie za niecałe 70 zł i okazało się, że posiada ono wady.
Po pierwsze paskudnie zagięty lewy dolny róg okładki, a po drugie widoczne porysowania winyla na początku pierwszej i drugiej strony co niestety skutkuje wyraźnymi trzaskami przy odsłuchu.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Nowy winyl ze sklepu porysowany? To dopiero cyrk :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)

Post autor: JacK »

Ja nowe winyle kupuje głównie w MM. Przynajmniej mam pewność że okładka jest ok. a stan winyla też mogę sobie ocenić bo nie ma problemów z rozfoliowaniem. Niestety oferta MM jest ograniczona tylko do krajowych dystrybutorów, w związku z tym nie kupię tam wszystkiego co bym chciał. Kupowanie w sieci niesie za sobą ryzyko właśnie takie jak opisał vinylfan.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Daniel82

Post autor: Daniel82 »

Mam pytanko o płyty Eleni, Krawczyka, trubadurów, Majki Jeżowskiej. Czy ktoś ma może na sprzedarz?? :?: :?: :?: :D
Jestem jaki jestem
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Załóż wątek w dziale giełda (kupię)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
Awatar użytkownika
Daniel82

Post autor: Daniel82 »

dzięki Jack tak zrobie
Jestem jaki jestem
eenneell

Post autor: eenneell »

Chyba się przejdę po jakiegoś winylka :idea: ;)
Intuicja mi mówi; IDŹ :!: :)
eenneell

"Intuicja" nie była dzisiaj w dobrej formie ;)
Ale...
eenneell

Rekomendowane przez KaZ'a
Okładka z sieci! (moja fatalna :cry: ) ale gra prawie świetnie ( poza 1-2 kawalkiem) :(
Załączniki
rewers
rewers
iron butterfly-metamorphosis.jpg (67.24 KiB) Przejrzano 738 razy
kielek

Post autor: kielek »

Czy ktoś kupował na ebay'u jakieś płyty od Italiańców? Chodzi mi o ich rzetelność co do oceny płyt a także kwestie z przesyłką,bo zauważyłem że do nich o od nich trzeba rejestrować przesyłki(a to wiadomo nieco drożej wychodzi).
Druga sprawa to znowu odnośnie tych rejestrowanych przesyłek,a mianowicie większość Niemców nie sugerowała takiej formy wysyłki do nas a jeden teraz mi się uparł,że tylko taka forma wysyłki do Polski.Napisałem mu,że Polska leży na wschodzie ,ale to jeszcze nie Rosja ;) i wbrew pozorom nasza poczta to nie taka tragedia(jakoś nie zawiodła mnie od dobrych paru lat).
I ostatnia sprawa związana z ebayem,to czy mogę jakoś ponaglić sprzedawcę,by zebrał się do wysyłki?Facet od tygodnia oprócz,że wystawił mi opinię to nic nie robi w tym kierunku,a z uwagi że moje doświadczenie z tym portalem to zaledwie kilka kupionych płyt to tak do końca nie znam panujących tam zwyczajów. :?
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Zwyczaje na eBayu nie odbiegają znacząco od tych panujących na Allegro, ale faktem jest że przesyłki z zagranicy często ślimaczą się bardziej niż krajowe. Myślę, że jest to kwestia podejścia sprzedających - po pierwsze dla niektórych nacji słowa 'spóźnienie' czy 'opóźnienie' nie mają jakiegoś szczególnie alarmującego znaczenia a po drugie świadomość tego, że kupujący jest gdzieś daleko za granicą daje większe poczucie bezkarności ze względu na utrudnioną i odroczoną w czasie możliwość dochodzenia swoich praw.

Dlatego z reguły jeśli mogę coś dostać w Polsce i cena nie jest znacznie wyższa niż za granicą, to kupuję w Polsce.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
kielek

Post autor: kielek »

No do tej pory głównie korzystałem(i zasadniczo dalej korzystam) z Allegro,ale nieco zirytowała mnie ilość ostatnio nabytych near mintów ,czy stanów jako"doskonały",które wedle mojej opinii zbyt bardzo smażą i trzeszczą.Na dodatek przegrałem ostatnio licytację Pixies "Doolittle",która osiągnęła prawie 150 zł a chwilę później na ebay'u wygrałem taką samą za ok.100zł.Doliczając koszty przesyłki to i tak wyszło mi prawie 30 zł taniej,dlatego zwróciłem się nieco z zakupami bardziej na "Zachód". :)
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

W kwestii stanu płyt nie spodziewaj się skoku jakościowego w przypadku płyt zamawianych z Zachodu. Ja już dawno się przekonałem, że opisy typu NM czy VG+ najczęściej są delikatnie mówiąc z księżyca. Sprzedawcy mają tendencję do znacznego zawyżania ocen płyt. Wg moich standardów ogromna większość tego, co kupiłem z opisem VG/VG+ zasługuje co najwyżej na opis FAIR. Płyt w naprawdę dobrym stanie udało mi się kupić zaledwie kilka i to najczęściej od sprzedawców, którzy nie kłapali w swoich opisach na lewo i prawo, oczojebną czcionką o tym, jakie to sprzedają rarytasy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
ODPOWIEDZ