Zakupy płytowe (temat ogólny)
- kota_7
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Chyba raczej chodzi tutaj o podjarę Wuwuzeli, że ukazało się takie nowe wznowienieloamesoile pisze:A co jest nie tak z tym wydaniem?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- vinylfan
- Gramofon: Dual CS 460
A ja nie polecam. Kupiłem ostatnio to wydanie właśnie w rock-serwisie za niecałe 70 zł i okazało się, że posiada ono wady.kota_7 pisze:Trochę drogo - polecam http://www.rockserwis.pl
Po pierwsze paskudnie zagięty lewy dolny róg okładki, a po drugie widoczne porysowania winyla na początku pierwszej i drugiej strony co niestety skutkuje wyraźnymi trzaskami przy odsłuchu.
Gramofony:Dual CS 460 + Ortofon OM 10, Unitra G-620 Fryderyk + AT-95E
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
Odtwarzacze CD: Denon DCD 1500 AE, Technics SL-PG 500A,
Wzmacniacze: Denon PMA 1500AE, Technics SU-V45A,
Kolumny głośnikowe: KEF Q700, Tannoy Mercury 7.4
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nowy winyl ze sklepu porysowany? To dopiero cyrk 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
Ja nowe winyle kupuje głównie w MM. Przynajmniej mam pewność że okładka jest ok. a stan winyla też mogę sobie ocenić bo nie ma problemów z rozfoliowaniem. Niestety oferta MM jest ograniczona tylko do krajowych dystrybutorów, w związku z tym nie kupię tam wszystkiego co bym chciał. Kupowanie w sieci niesie za sobą ryzyko właśnie takie jak opisał vinylfan.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Daniel82
Mam pytanko o płyty Eleni, Krawczyka, trubadurów, Majki Jeżowskiej. Czy ktoś ma może na sprzedarz??

Jestem jaki jestem
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Załóż wątek w dziale giełda (kupię)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Daniel82
-
-
-
Rekomendowane przez KaZ'a
Okładka z sieci! (moja fatalna
) ale gra prawie świetnie ( poza 1-2 kawalkiem) 
Okładka z sieci! (moja fatalna

- Załączniki
-
- rewers
- iron butterfly-metamorphosis.jpg (67.24 KiB) Przejrzano 740 razy
-
Czy ktoś kupował na ebay'u jakieś płyty od Italiańców? Chodzi mi o ich rzetelność co do oceny płyt a także kwestie z przesyłką,bo zauważyłem że do nich o od nich trzeba rejestrować przesyłki(a to wiadomo nieco drożej wychodzi).
Druga sprawa to znowu odnośnie tych rejestrowanych przesyłek,a mianowicie większość Niemców nie sugerowała takiej formy wysyłki do nas a jeden teraz mi się uparł,że tylko taka forma wysyłki do Polski.Napisałem mu,że Polska leży na wschodzie ,ale to jeszcze nie Rosja
i wbrew pozorom nasza poczta to nie taka tragedia(jakoś nie zawiodła mnie od dobrych paru lat).
I ostatnia sprawa związana z ebayem,to czy mogę jakoś ponaglić sprzedawcę,by zebrał się do wysyłki?Facet od tygodnia oprócz,że wystawił mi opinię to nic nie robi w tym kierunku,a z uwagi że moje doświadczenie z tym portalem to zaledwie kilka kupionych płyt to tak do końca nie znam panujących tam zwyczajów.
Druga sprawa to znowu odnośnie tych rejestrowanych przesyłek,a mianowicie większość Niemców nie sugerowała takiej formy wysyłki do nas a jeden teraz mi się uparł,że tylko taka forma wysyłki do Polski.Napisałem mu,że Polska leży na wschodzie ,ale to jeszcze nie Rosja

I ostatnia sprawa związana z ebayem,to czy mogę jakoś ponaglić sprzedawcę,by zebrał się do wysyłki?Facet od tygodnia oprócz,że wystawił mi opinię to nic nie robi w tym kierunku,a z uwagi że moje doświadczenie z tym portalem to zaledwie kilka kupionych płyt to tak do końca nie znam panujących tam zwyczajów.

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Zwyczaje na eBayu nie odbiegają znacząco od tych panujących na Allegro, ale faktem jest że przesyłki z zagranicy często ślimaczą się bardziej niż krajowe. Myślę, że jest to kwestia podejścia sprzedających - po pierwsze dla niektórych nacji słowa 'spóźnienie' czy 'opóźnienie' nie mają jakiegoś szczególnie alarmującego znaczenia a po drugie świadomość tego, że kupujący jest gdzieś daleko za granicą daje większe poczucie bezkarności ze względu na utrudnioną i odroczoną w czasie możliwość dochodzenia swoich praw.
Dlatego z reguły jeśli mogę coś dostać w Polsce i cena nie jest znacznie wyższa niż za granicą, to kupuję w Polsce.
Dlatego z reguły jeśli mogę coś dostać w Polsce i cena nie jest znacznie wyższa niż za granicą, to kupuję w Polsce.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
No do tej pory głównie korzystałem(i zasadniczo dalej korzystam) z Allegro,ale nieco zirytowała mnie ilość ostatnio nabytych near mintów ,czy stanów jako"doskonały",które wedle mojej opinii zbyt bardzo smażą i trzeszczą.Na dodatek przegrałem ostatnio licytację Pixies "Doolittle",która osiągnęła prawie 150 zł a chwilę później na ebay'u wygrałem taką samą za ok.100zł.Doliczając koszty przesyłki to i tak wyszło mi prawie 30 zł taniej,dlatego zwróciłem się nieco z zakupami bardziej na "Zachód". 

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
W kwestii stanu płyt nie spodziewaj się skoku jakościowego w przypadku płyt zamawianych z Zachodu. Ja już dawno się przekonałem, że opisy typu NM czy VG+ najczęściej są delikatnie mówiąc z księżyca. Sprzedawcy mają tendencję do znacznego zawyżania ocen płyt. Wg moich standardów ogromna większość tego, co kupiłem z opisem VG/VG+ zasługuje co najwyżej na opis FAIR. Płyt w naprawdę dobrym stanie udało mi się kupić zaledwie kilka i to najczęściej od sprzedawców, którzy nie kłapali w swoich opisach na lewo i prawo, oczojebną czcionką o tym, jakie to sprzedają rarytasy.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3