darkman pisze:dev pisze: ale dorzucę swoje trzy grosze na temat Shure M44G.
dev pisze: Gdzieś na w dziale o wkładkach jest wątek jak się z tym użerałem.
Dev, linkuję te wątki o których wspominasz, bo są pouczające w temacie. Natomiast moim zdaniem było troszenke inaczej niż obecnie to werbalizujesz.. czas robi swoje

. Twój problem to nie był problem wkładki Shure M44 lecz tzw., dobrodziejstwa inwentarza

o czym warto się przekonać czytając owe wątki.Miło, że wyszedłeś z kłopotów i jesteś zadowolony.
Oto wątki:
http://www.winyl.net/viewtopic.php?t=8109
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=36&t=7959&start=15
A tak BTW.. z tegoż wątku;
Przytoczę dla potomnych, co krótko i węzłowato napisał Wojtek pod sugestiami co do oczekiwanego brzmienia:
>>>dev pisze:>>>
Lubię taki miękki dźwięk, podbity fajnym basem w kawałkach soulowych, trip-hopowych, bluesowych czy też jazzowych albo wyraźne, mocne ale w miarę kontrolowane pulsowanie basu w rocku / hard / metalu. Sopran owszem, ale nie kłujący, ostry.>>>
>>Wojtek>>:
Brzmi jak szkoła grania Shure
Z góry przepraszam, że wracam po ponad miesiącu do wątku, który został już doprowadzony do końca.
Chciałem tylko uściślić jak to u mnie było z tym Shure:
sytuacja była skomplikowana bo jednocześnie wymieniałem (szukałem odpowiedniego dla mnie) wzmacniacz i kupowałem nową wkładkę, a do tego doszło jeszcze jak później się okazało uszkodzenie pierwotnej wkładki AT95E. Stąd wzięły się te wszystkie kłopoty.
Zmierzając jednak do celu - po poskładaniu docelowego zestawu grającego stwierdziłem, że nowa AT95E gra dobrze, natomiast Shure M44G zaczął grać przyjemniej dla ucha dopiero po wymianie igły na eliptyczną.
Oryginalny sferyk rzucał sybilantami strasznie, bez względu na ustawienia i kalibracje, a trochę ich było

Po zmianie na "oryginalną inaczej" igłę eliptyczną nastąpiła znaczna poprawa, aczkolwiek nie było to to czego do końca oczekiwałem i wkładka zmieniła właściciela.
Być może powrócę jeszcze kiedyś do tej "szkoły grania", ale już bez półśrodków. Do tego trzeba jednak jak wiadomo odpowiedniego przygotowania finansowego
Przy okazji nie polecam wymieniania na raz więcej niż jednego elementu zestawu - czym może się to skończyć przy niekorzystnym splocie okoliczności widać na przykładzie wątków podanych przez kolegę wyżej.
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100