Marantz PM-75 - buczenie

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
restimek
Gramofon: Technics SL-Q33

Marantz PM-75 - buczenie

Post autor: restimek »

No i przyszedł dziś do mnie Marantz pm-75 :)
Z wyglądu całkiem ładnie się prezentuje - może nie tak solidnie jak Sony ale i tak ładnie :)
Po przesłuchaniu go swierdzam że tak - to jest to ! Podoba mi się dźwięk. Jest detaliczny, wyważony - dół środek i góra są na swoim miejscu - zdaje się że nic nie dominuje. Bas jest pożądny. Nie ciągnie się. Jest wyraźny i mocny i zdecydowany. Tam gdzie ma mocno walnąć to tak robi Tam gdzie ma tylko delikatnie o sobie dać znać - robi to delikatnie. Sony przy nim to nie porozumienie jeśli chodzi o bas.
Wbudowany DAC też jest całkiem przyjemny - Moje CD (Sony X222ES) podłączone optykiem gra cieplej i bardziej głęboko niż podłączone analogowo.
No i najważniejsze !!!
W końcu z moich głośników zniknął "koc" !!! jest scena, jest głębia. Słychać swobodę z jaką wzmacniacz generuje kolejne dźwięki. Sony przy nim to słabizna która brzmi jakby się dusiła.

Ten wzmacniacz bardzo mi się spodobał :) nie wiem jak brzmią inne w tym segmencie cenowym bo nie mam porównania - niemniej jednak podoba mi się :)

A teraz trochę goryczy:

Nie wiem czemu ale-- głośniki lekko buczą. Buczenie brzmi podobnie jak do tego gdy się nie podłączy uziemienia od gramofonu.
Buczy na każdym źródle dzwięku - phono, CD, Optyczne....
Gdy podłączyłem słuchawki to one również buczały.
Jak się przyłoży ucho do wzmacniacza to słychać lekkie buczenie z okolic transformatora -- czyżby to on był winowajcą ? Jakies przebicie ?
Podczas muzyki nie słychać buczenia (tzn pewnie jest caly czas ale dzwiek go zaglusza) jedynie gdy jest cisza - ale tak chyba nie powinno być ?
Da się jakoś to naprawić w łatwy sposób czy jednak trzeba odesłać ten wzmacniacz ? Trochę szkoda by mi go było....

Druga sprawa to po kilku godzinach grania wydawał mi się dosć ciepły - czy to tak ma być ? W sensie że on generuje zauważalnie więcej ciepła niż Sony czy też jest to jakaś dodatkowa usterka?
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Wzmacniacz do 1000 zł

Post autor: chudy_b »

restimek pisze: głośniki lekko buczą.

Buczenie daje się "podgłaśniać", czy też jest niezależne od ustawienia głosności?
restimek pisze: po kilku godzinach grania wydawał mi się dosć ciepły - czy to tak ma być ?
Jak najbardziej. Powinien złapać temperaturę juz po kilku minutach, nie godzinach. To prawidłowy i pożądany objaw.
Awatar użytkownika
restimek

Tak - czym mocniej podgłasniam tym buczenie jest głośniejsze
Technics SL-Q33 (JVC Z1S Jico Shibata), Nuda mini, Sony CDP-X777ES, Sony CDP-X222ES (zlampizowany), Sony TC-K750ES, Sony TA-E77ESD, Onkyo M5090, Avance Alpha 880i
Awatar użytkownika
chudy_b

To znaczy, że buczenie "wchodzi" w tor przed potencjometrem głośności. Trudno powiedzieć gdzie dokładnie. Jeśli wzmacniacz był grzebany, to może ktoś nie przykręcił jakiejś masy. Trzeba by zajrzeć do środka i popatrzeć czy wszystkie śrubki mocujące płytki są na miejscu, czy nie lata jakiś nieprzykręcony przewód itp.
Awatar użytkownika
Rajfal

Post autor: Rajfal »

restimek pisze:
Nie wiem czemu ale-- głośniki lekko buczą. Buczenie brzmi podobnie jak do tego gdy się nie podłączy uziemienia od gramofonu.
Buczy na każdym źródle dzwięku - phono, CD, Optyczne....
Gdy podłączyłem słuchawki to one również buczały.
restimek pisze: Podczas muzyki nie słychać buczenia (tzn pewnie jest caly czas ale dzwiek go zaglusza) jedynie gdy jest cisza - ale tak chyba nie powinno być ?
Da się jakoś to naprawić w łatwy sposób czy jednak trzeba odesłać ten wzmacniacz ? Trochę szkoda by mi go było....
Sprawdź czy nie masz dużej wartości napięcia stałego na wyjściu. Radze zrobić to jak najszybciej, bo jak się okaże, że masz to możesz załatwić głośniki.
restimek pisze: Jak się przyłoży ucho do wzmacniacza to słychać lekkie buczenie z okolic transformatora -- czyżby to on był winowajcą ? Jakies przebicie ?
Nie , buczący transformator to norma.

restimek pisze: Druga sprawa to po kilku godzinach grania wydawał mi się dosć ciepły - czy to tak ma być ? W sensie że on generuje zauważalnie więcej ciepła niż Sony czy też jest to jakaś dodatkowa usterka?
To zależy, niekoniecznie oznacza to usterkę.
Awatar użytkownika
chudy_b

Rajfal pisze: Sprawdź czy nie masz dużej wartości napięcia stałego na wyjściu.
Sprawdzić nie zaszkodzi, ale jakoś nie widzę związku między buczeniem, a stałym na wyjściu.
Awatar użytkownika
restimek

Hmm niestety nie mam czym sprawdzić wartości napięcia.
Możliwe że jest tak jak napisał chudy_b że ktoś nie dokręcił jakiejś masy bo gdy poprosiłem sprzedawce o zdjecia wnętrza przed zakupem to srodek był cały zakurzony a dzis jak spojrzałem przez kratki to było czysciutko - wiec ktos cos musial przy nim robic :/

Rajfal serio moge rozwalić głośniki? Bo ja już pół dnia go słucham.

A więc nie pozostaje mi nic innego jak napisać do sprzedwacy :/
Ja to mam pecha z uzywanym sprzętem.
Awatar użytkownika
chudy_b

restimek pisze: niestety nie mam czym sprawdzić wartości napięcia.
Skocz do pierwszego lepszego marketu budowlanego, albo nawet zwykłego i kup prosty multimetr za 30 zł. W zupełności wystarczy. W domu warto mieć.
Awatar użytkownika
Rajfal

chudy_b pisze:
Rajfal pisze: Sprawdź czy nie masz dużej wartości napięcia stałego na wyjściu.
Sprawdzić nie zaszkodzi, ale jakoś nie widzę związku między buczeniem, a stałym na wyjściu.
Teraz też zbytnio nie widzę związku :icon-redface:
Chociaż pamiętam jak kiedyś miałem a-760, która miała po włączeniu 120 mV, a po rozgrzaniu dochodziło do 400 mV. Objawy były takie, że przy normalnym słuchaniu nie było słychać brumu, a po wyciszeniu już tak. No ale w tym wzmacniaczu, wszystko było nie tak jak trzeba ;)
restimek pisze: Rajfal serio moge rozwalić głośniki? Bo ja już pół dnia go słucham.
Jak jest napięcie stałe na wyjściu to możesz.
Awatar użytkownika
restimek

Napisałem do sprzedawcy - ma do mnie zadzwonic o 19.

Hmm ale czy nie jest tak ze jak by bylo napiecie stale to te glosniki juz by sie rozwalily ? :P

a multimetr jak poradzil chudy faktycznie kupie sobie :)
Awatar użytkownika
Rajfal

restimek pisze: Hmm ale czy nie jest tak ze jak by bylo napiecie stale to te glosniki juz by sie rozwalily ? :P
Mogłyby się rozwalić lub cewka lekko przepalić, ale nie bierz mojej poprzedniej sugestii, aż tak na poważnie. Strzeliłem gafę po po prostu ;)

restimek pisze: a multimetr jak poradzil chudy faktycznie kupie sobie :)
Zawsze się przydaje ;)
Awatar użytkownika
chudy_b

restimek pisze: Hmm ale czy nie jest tak ze jak by bylo napiecie stale to te glosniki juz by sie rozwalily ?
Jakby było duże to tak. Ale prawdopodobieństwo, że Twój wzmacniacz produkuje stałe napięcie jest raczej bardzo małe. Nie przy tych objawach.
Awatar użytkownika
restimek

Chodzilo mi o to ze jakby bylo stałe napiecie to glosniki by sie chyba odrazu uszkodzily a nie np po 5 godzianch grania - tak jak to ma teraz miejsce ?
Awatar użytkownika
Cyberbob
Gramofon: Thorens TD160

Post autor: Cyberbob »

Przełącz go na 240V, ustaw bias i offset na kanałach L i P w zera. Zacznie grać o 50% lepiej.
Thorens TD160, AudioTechnica AT150MLX, JVC A-X9, Pioneer HPM40 / Dual 1229, AudioTechnica AT440MLa, Pioneer SA-8800, B&W DM302
Awatar użytkownika
restimek

Lepsze dla transformatora jest ustawienie za wysokiego napiecia niz faktyczne od za niskiego ?
ODPOWIEDZ