Gramofonikowe odkrycia wkładkowe

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Gramofonik

Gramofonikowe odkrycia wkładkowe

Post autor: Gramofonik »

DSC_0065.JPG
Najtańsza, nowa wkładka na rynku z szlifem eliptycznym, w dodatku z trochę lepszym szlifem bo "03x07"
Klon Goldring Elektra

Zamówiłem jedną sztukę, realizacja zamówienia przeciągała się, zczynałem wątpić, w końcu jednak zrealizowali zamówienie, w pudełku były dwie sztuki. :)
Ostatnio zmieniony 18 cze 2016, 12:56 przez Gramofonik, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Szczęście chodzi parami

Post autor: darkman »

Ciekawy jestem jak gra/opinii. Te stare G przed Elektrą jeszcze były całkiem dobre. Niestety już nie łatwo je dostać teraz.
Coś było już na forum o tym Musi Hall -> gdzieś..
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Musichall Tracker - Szczęście chodzi parami

Post autor: Wojtek »

Dobry sprzedawca :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Ramirez
Gramofon: Sony PS-4300

Re: Musichall Tracker - Szczęście chodzi parami

Post autor: Ramirez »

Nagłówek lepiej zmienić na Music Hall Tracker...
Gramofonik

Re: Music Hall Tracker - Szczęście chodzi parami

Wojtek pisze:Dobry sprzedawca :)
:)

Sprzedający jest cokolwiek dziwny.
Po opłaceniu przeze mnie zakupu na serwisie aukcyjnym, sprzedający nie logował się na swoim koncie przez 3 tygodnie
Na zapytanie w tym czasie, odpowiada zupełnie kto inny, na koniec przychodzi zakupiony przedmiot, z danymi legalnie działającej firmy - nazwę pominę.
No ale, wszystko dobrze się kończy, przynajmniej w tym przypadku.
Jak to gra?
Nie wiem, jak posłucham to coś bliżej napiszę.
Miałem już kiedyś tą wkładkę, od tego samego sprzedającego i niestety buczała, ale może to była wina gramofonu, choć w tym samym gramofonie miałem AT-95E i nie buczała.

Dziś mam inny gramofon, zamontowana w nim fabrycznie wkładka nie buczy, będzie okazja sprawdzić jak to faktycznie jest, szczególnie że mam dwa egzemplarze
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Przy dwóch egzemplarzach będziesz mógł na żywo porównać "brzmienie" dwóch gramofonów :)
Wsparcie finansowe forum
Gramofonik

Wojtek pisze:Przy dwóch egzemplarzach będziesz mógł na żywo porównać "brzmienie" dwóch gramofonów :)
To mogłoby być ciekawe, niestety na dziś mam tylko jeden :)
Gramofonik

DSC_0067.JPG
DSC_0062.JPG
Znalazłem trochę czasu i zamontowałem wkładkę do gramofonu, jak widać, a jak nie to powiem, Denon DP-23F
Wkładka gra poprawnie, nic nie buczy, od gramofonu.
Poprzedni gramofon musiał być wadliwy w tym względzie.

Ładnie gra, dźwięk jest klarowny, selektywny, ostry, nie ma mowy o żadnym zamulonym brzmieniu - tzw "ciepłe analogowe brzmienie"

W stosunku do poprzedniej wkładki, fabrycznie montowanej w tym gramofonie czyli Denon DL-80 MC, gra to o niebo lepiej. Widać egzemplarz który mi się trafił, miał cokolwiek za bardzo zużytą igłę, bo brzmienie było blade, brakowało wysokich tonów - poleciał do USA :)

Podsumowując, za tą kasę, wkładka bezwzględnie warta kupienia. No chyba, że ktoś chce mieć wkładkę tożsamą ale z napisem Goldring Elektra, to wtedy nic nie stoi na przeszkodzie kupić taką, w Polsce kosztuje 499 złotych.
Gramofonik

Szczęście chodzi parami ciąg dalszy.....
DSC_0073.jpg
Najlepiej ocenić jak dana wkładka gra, robiąc porównanie do innej wkładki, a że wspomnianego wcześniej Denona MC-80 sprzedałem, a nie chciałem porównania czynić z pamięci, poza tym w egzemplarzu Denona igła był chyba w nie najlepszej kondycji, to zakupiłem wkładkę kolejną wkładkę
Audio Technica 13E - chyba 13E, bo na body nie ma oznaczenia, zapewne jest to wersja produkowana dla jakiegoś producenta gramofonów, być może SABA plus zakupiłem nową igłę ATN 13E w firmie Wamat. Zapomniałem o zakupie śrubek mocujących, a AT 13 ma wysokie body i potrzebne są długie śrubki mocujące o średnicy 2.5mm i długości 12-14 mm. Była sobota, więc pozostała opcja zakupu w markecie budowlanym, niestety średnica się zgadza ale długość daleko bardzo nie, dlatego wygląda to tak jak wygląda :)

Nie obyło się bez przygód z założeniem igły, która to ma na zawieszeniu dwie wystające wypustki, które za pierwszym razem źle ułożyły się w wkładce i jeden kanał grał głośniej, na szczęście, znalazłem przyczynę tego i zamocowałem poprawnie igłę w wkładce.

Jak widać, są to daleko bardzo różne wkładki, począwszy od wielkości, wysokości igły, długości, wagi. Dwa inne światy.

Pierwsze co rzuca się w uszy, gdy AT13 zagrała, w stosunku Do MHT to fakt że gra zupełnie inaczej.
Jest większa, zdecydowanie, selektywność instrumentów, lepsza scena stereo, wszytko większe dokładniejsze, lepsze. Inna para kaloszy
Nie wiem jaki ma szlif, poza tym że eliptyczny, ta igła z Wamatu, ale w stosunku do MHT, jest to szlif ostrzejszy, słuchać to wyraźnie, gdy nie gra muzyka, trzaski są wyraźniejsze, no i lepiej siedzi ta igła w rowku, mnie jest, na zniszczonych płytach, wszelkich szumów, syków itp

Ponoć igły z Wamatu nie są najlepsze, ale w tej kombinacji, używane body i nowa igła gra taki zestaw, słyszalnie, zdecydowanie, nie porównywalnie lepiej, no ale to są dwie różne półki, przecież ;)
Na dziś zostawiam sobie ten zestaw, do czasu następnego porównania, gdy dojdzie do mnie z Chciago używana AT12S........
DSC_0078.jpg
DSC_0072.jpg
DSC_0124.jpg
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Ooooooo w mordę, ale zaje.....ty tunning śrubowy :D
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
ISOPHON

Post autor: ISOPHON »

"Nie obyło się bez przygód z założeniem igły, która to ma na zawieszeniu dwie wystające wypustki"-to są magnesy a nie wypustki.
Gramofonik

ISOPHON pisze:"Nie obyło się bez przygód z założeniem igły, która to ma na zawieszeniu dwie wystające wypustki"-to są magnesy a nie wypustki.
Dzięki, nie wiedziałem

Swoją drogą Wamat ma na zdjęciu igłę z srebrnymi magnesami, a przychodzi igła z czarnymi magnesami.
images.jpg
images.jpg (6.07 KiB) Przejrzano 1502 razy
atn13e_3.jpg
Gramofonik

Pawelec pisze:Ooooooo w mordę, ale zaje.....ty tunning śrubowy :D
Potrzeba chwili ;)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Gramofonik pisze:
Pawelec pisze:Ooooooo w mordę, ale zaje.....ty tunning śrubowy :D
Potrzeba chwili ;)
[fota]
Q, nie wierzę. Niech mnie ktoś uszczypnie!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dociążenie headshella pierwsza klasa :morda:

Dzięki za porównanie.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ