Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

BESTIAOWNER pisze:Zawsze miałem problem z wymiarem. Jak robiłem 32,5x32,5 cm niektórzy mówili, że okładki są za duże. Zmniejszyłem rozmiar, to pojawił się problem, bo zaczęto narzekać, że są za małe.
Nie da rady zrobić jednego, uniwersalnego rozmiaru. Na pewno trzeba zróżnicować wymiar na zwykłe płyty i podwójne LP. Do tego polskie LP z pewnych okresów miały wyraźnie mniejsze okładki - do niektórych ciężko jest wcisnąć standardową, papierową koszulkę wewnętrzną.
BESTIAOWNER pisze: Już niedługo wyprodukuję polską Nagaokę wewnętrzną z antystatycznego HDPE
To dobra wiadomość bo dobre woreczki w normalnej cenie dostać jest ciężko. Kupowałem w Japonii, niby Nagaoka, ale wyglądało to bardziej na Analogis - np. w ogóle nie było charakterystycznych napisów. Ale prawdziwą porażkę zakupiłem u znanego polskiego sprzedawcy na "W". Też niby Nagaoka, napisy niby są, ale woreczki nie mają odpowiednich właściwości antystatycznych - kleją się do płyt jak nie wiem.

Także z niecierpliwością czekam na dobre polskie woreczki w nieastronomicznej cenie.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.

Post autor: Myszor »

BESTIAOWNER pisze:
to jest kwestia nie tyle samej folii co farb używanych w druku. One po zmoczeniu mogą się kleić- polecam eksperyment np ze zdjęciami- zamoczyć szmatką i dotknąć.
Nie chodzi mi o to, że folia LDPE klei się do samej powierzchni płyty, tej czarnej. Przylega do niej tak, jakby dalej była mokra. Zaobserwowaliście to? Natomiast z HDPE nie ma tego problemu.
To wynika z własności folii. LDPE jest miękkie i ciągliwe i przylegające (jak np. folia spożywcza) a HDPE twarde, szeleszczące, nierozciągliwe (jak np. woreczki śniadaniowe).
A różnica w gęstości jest niewielka 0,925 vs 0,955 :)
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
BESTIAOWNER

Post autor: BESTIAOWNER »

Ceny na razie nie znam. Podszedłem do sprawy poważnie. W tej chwili jest dla nas produkowana maszyna na zamówienie pod winyle za granicą.
Ma być profesjonalna i cena też wyszła prawie pięciocyfrowa w Euro :( Niestety jeśli mają to być profesjonalne nie rzemieślnicze produkty, to inaczej się nie da. Komponenty do granulatu sprowadzam z Niemiec. Aktualnie szukam jakiegoś idealnie przejrzystego granulatu polietylenowego jak polipropylen. Miałem kiedyś takiego ELFA, ale to było w 1997 roku.
Awatar użytkownika
THRaKeD

Post autor: THRaKeD »

Trzymam kciuki :drool:
Dla mnie najważniejsze jest dopasowanie i przeźroczystość. Marzą mi się takie jak Black Sleeves.
Jeżeli będą miały skrzydełka zabezpieczające od kurzu (nie muszą być klejące) to będę zachwycony.
blackholesun

Post autor: blackholesun »

No tak, ale płyta chyba najbardziej się kurzy, gdy ją wyciągniesz do odsłuchu. Jak sobie siedzi w koszulce, to ten kurz chyba sam do środka się nie wdrapuje, taką mam nadzieję ;)
Awatar użytkownika
THRaKeD

Post autor: THRaKeD »

blackholesun pisze:No tak, ale płyta chyba najbardziej się kurzy, gdy ją wyciągniesz do odsłuchu. Jak sobie siedzi w koszulce, to ten kurz chyba sam do środka się nie wdrapuje, taką mam nadzieję ;)
A cholera go wie. Płyty mam w skrzyneczkach, więc w przeglądaniu czy wkładaniu listki mi nie przeszkadzają, a może w walce z kurzem pomogą.
Pod tym względem okoliczności mi nie sprzyjają: kot, pies (dobrze, że włos nie sierść i tylko wiosenne linienie jest istotne), okna z trzech stron ciągle otwarte, a przez ulicę las.
Awatar użytkownika
Fafikdog

Post autor: Fafikdog »

Gdzie kupić wewnętrzne okładki foliowe, ale półokrągłe?
Kiedyś były na Alle, ale się skończyły...
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Music Angel Meng X8 upgrade by LampizatOr (Fikus)
Indiana Line Tesi 561
Awatar użytkownika
Ramirez
Gramofon: Sony PS-4300

Post autor: Ramirez »

Ostatnio zmieniony 14 cze 2016, 15:51 przez Ramirez, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ramirez pisze:Co ty opowiadasz :)
Np. tu: http://allegro.pl/koszulki-antystatyczn ... 70460.html
No właśnie. Dodam, że bardzo kontaktowy i sensowny sprzedawca.
Poza tym niemal zawsze dostępne są Nagaoka 102, półokręgi rzecz jasna.
Awatar użytkownika
Fafikdog

Post autor: Fafikdog »

Dzięki. :clap:
Skąd wiecie, że ANALOGIS'y są półokrągłe?
Moje DIY
Micro Seiki DD7
SME 3012
Shure V15 type IV
YAQIN MS-12B
Music Angel Meng X8 upgrade by LampizatOr (Fikus)
Indiana Line Tesi 561
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

Bo są :)

Czemu uparłeś się na półokrągłe? Będziesz miał problemy aby je upchać do oryg. kopert, a jeśli nawet się tobie uda to grozi ich rozerwaniu. Osobno zaś będą latać w okładce jak szalone

Zakup sobie MoFi i będziesz zadowolony, nie jest potrzebny na nie strasznie duży majątek
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Post autor: klin »

blispx pisze: Zakup sobie MoFi i będziesz zadowolony, nie jest potrzebny na nie strasznie duży majątek
No strasznie duży to może nie ale wychodzi prawie 1 EUR albo 1 USD za sztukę jak kupować na ebay... :(
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Ostatnio kupowałem na szybko papierowe, białe z półokrągłą folią w środku klejoną raczej nie maszynowo. 0,75gr/szt. Dają radę, ale do MoFi
przepaść.
BDB są Premium 90/50 białe antystatyczne z winyle,pl, wychodzi zdaje się 1zet/szt.(akurat mi się skończyły i wziąłem te co wyżej - ale słabsze znacznie.
Awatar użytkownika
ROCHO
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: ROCHO »

http://winyle.pl/okladki-na-plyty/4631- ... 5-szt.html

Kupuję te okładki i wystarczają. Są spoko. Polecam.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

@klin mi jak kupuję wychodzi 0,34 $ (Elusive Disc), do tego często są przeceny, ale to już temat na inna dyskusję, z resztą nie raz już było o tym pisane
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
ODPOWIEDZ