Czy przedwzmacniacz załatwi sprawę ?

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Post autor: marek_c4 »

Witam
Mam gramofon Sony PS-515, amplituner ITT-8033.
Gramofon jest oczywiście podłączony do wejścia >Phono< gra przyzwoicie, ale nieco ciszej niż radio, deck i CD.
Te "nieco ciszej" to jest tak że jak CD, radia, deck'a słucham na pozycji 1, to żeby gramofon było słychać podobnie muszę podkręcić gałką do 1,5 - 1,7.
Niby nieszkodliwe to to jest ;) ale wolałbym mieć równy poziom (mniej więcej) ze wszystkich źródeł.
Szczególnie upierdliwe potrafi to być podczas moich wieczornych odsłuchów winylowych - jak po wszystkim przełączam z powrotem na radio, a zapomnę przyciszyć...
W związku z tym chcę zapytać czy dobrze będzie jeżeli kupił bym przedwzmacniacz i podłączył do wejścia phono - czy sygnał nie będzie za duży ?
Moim zdaniem (laika) rozwiązaniem byłby przedwzmacniacz z regulacją wzmocnienia - podkręcił bym sobie wtedy głośność tyle ile by mi było potrzeba żeby się zrównać z innymi źródłami.
Znalazłem takie cudo:
http://allegro.pl/dj-pa-art-dj-pre-ii-p ... 94391.html
ale nie wiem czy załatwi to mój "problem" i czy jest to urządzenie godne uwagi (nie chciałbym sobie pogorszyć)
Dodam może że wszelkie inne wejścia (poza >Phono<) mam pozajmowane.
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

marek_c4 pisze:Te "nieco ciszej" to jest tak że jak CD, radia, deck'a słucham na pozycji 1, to żeby gramofon było słychać podobnie muszę podkręcić gałką do 1,5 - 1,7.
To akurat jest dosyć normalne.
marek_c4 pisze:W związku z tym chcę zapytać czy dobrze będzie jeżeli kupił bym przedwzmacniacz i podłączył do wejścia phono - czy sygnał nie będzie za duży ?
Jak masz zewnętrzny przedwzmacniacz to on na swoim wyjściu ma już sygnał liniowy. Innymi słowy, będziesz go musiał wpiąć pod wejście liniowe, a nie pod phono.
marek_c4 pisze:ale nie wiem czy załatwi to mój "problem" i czy jest to urządzenie godne uwagi (nie chciałbym sobie pogorszyć)
Teoretycznie załatwi to Twój problem, aczkolwiek warto zaznaczyć, że różne płyty mają różny poziom głośności, więc tak czy siak nie obejdzie się bez regulacji od odsłuchu do odsłuchu.
marek_c4 pisze:Dodam może że wszelkie inne wejścia (poza >Phono<) mam pozajmowane.
W takim wypadku klops :) Przedwzmacniacza gramofonowego nie podłączamy pod Phono.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Re: Czy przedwzmacniacz załatwi sprawę ?

Post autor: marek_c4 »

Aha - to mam jasność sytuacji
Dam radę z tym żyć :D
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
eenneell

Post autor: eenneell »

A ja czasem słucham przez magnet "na rec" i w ten sposób "wyrównuję" podkręcając poziomem nagrywania (zwłaszcza jak płyty są ciche):idea:
(w deck'u musi być kaseta :roll: z "ząbkiem")
ODPOWIEDZ