Gramofon do 500 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wojciech06
Gramofon: Dual model CS 721

Re: Dobry, używany gramofon do 500zł?

Post autor: wojciech06 »

Wojtek pisze:Brawo :) 416 złotych... to prawie jak ten AP-206C co kiedyś poszedł. Taka widocznie jest średnia cena tego modelu na allegrowym rynku :)
Dziękuję Wojtek! udało mi się kupić gramofon :D Teraz muszę kupić przedwzmacniacz (+kable) oraz kompletną wkładkę lub samą igłę. Mam nadzieję, że to wystarczy (gramofon będzie OK) i popłynie muza z moich dawnych czarnych krążków :violin: oraz kupionych w przyszłości.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc oraz doping
Wojtek
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
eenneell

Post autor: eenneell »

teraz tylko życzyć szybkiej przesyłki :)
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Post autor: marek_c4 »

Gratuluję zakupu
Gramofon wydaje się być w ładnym stanie - no pokrywa jest troszkę porysowana, ale są na to sposoby ;)
Mój poprzedni gramofon Sony PS-212 miał dość mocno zmęczoną pokrywę.
Przeszlifowałem ją najpierw papierem 1000 na mokro, potem 2000 na mokro, potem porządne mycie i suszenie - zrobiła się cała matowa ale już bez rys.
Następnie pasta polerska "Tempo" z nabłyszczaczem i było OK.
Wszystkie te czynności wykonywałem ręcznie (bez maszyn) i zajęło mi to prawie cały dzionek, ale warto było.
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
http://www.winyl.net/download/file.php? ... &mode=view
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
wojciech06

Dobry, używany gramofon do 500zł?

Czekam z niecierpliwością na przesyłkę. Pisałem zaraz po wygranej licytacji do sprzedającego z zapytaniem: jaka jest tam wkładka z igłą, bo chcę kupić dodatkową nową wkładkę lub igłę? Niestety nie odpisuje do mnie. :(
marek_c4 pisze:Przeszlifowałem ją najpierw papierem 1000 na mokro, potem 2000 na mokro, potem porządne mycie i suszenie - zrobiła się cała matowa ale już bez rys.
Następnie pasta polerska "Tempo" z nabłyszczaczem i było OK.
Wszystkie te czynności wykonywałem ręcznie (bez maszyn) i zajęło mi to prawie cały dzionek, ale warto było.
Dzięki za wskazówki. Czy pokrywa po polerce zrobiła się przezroczysta :?:
W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

wojciech06 pisze:Dzięki za wskazówki. Czy pokrywa po polerce zrobiła się przezroczysta :?:
Oczywiście - najważniejsze to się nie śpieszyć.
Jak nie masz głębokich rys, to spróbuj od razu papierem 2000 (nic nie ryzykujesz, najwyżej efekty będą marne)
Najważniejsze - rób to na mokro (papier też kup taki na wodę).
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Awatar użytkownika
wojciech06

marek_c4 pisze:ajważniejsze - rób to na mokro (papier też kup taki na wodę).
Oczywiście tak zrobię, jak tylko przyjdzie do mnie przesyłka z AKAI AP-206. Na razie nie dostałem informacji o wysyłce kurierem od sprzedającego.
Awatar użytkownika
marek_c4
Kontakt:

Powiem Ci że mam podobnie haha - jak coś kupię to już bym chciał mieć to u siebie :)
Niestety teleportacja jest na razie dość słabo rozwinięta i zmuszenie jesteśmy korzystać z nieco wolniejszych sposobów przemieszczania przedmiotów :)
==========
Gramofon - Sony PS-515
CD - Onkyo DX-6900
Tuner - ITT-8065
Wzmacniacz - ITT-8045
Deck - ITT-8025
Kolumny - ITT-8093
==========
Pozdrawiam z Poznania
Marek
Liwka

Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: Liwka »

Dobry wieczór,
jestem tu po raz pierwszy i mam nadzieję, że tu-bywalcy wesprą mnie decyzyjnie - postanowiłam uczcić swoje urodziny kupując sobie gramofon. Przeszukałam allegro i wiem tyle, że obudowa w drewnie jakoś ciepło do mnie mówi. Mam takie dwa typy:
http://allegro.pl/dual-504-belt-drive-j ... 90944.html
i
http://allegro.pl/dual-cs-1236-belt-dri ... 12922.html
i
oczywiście nie mogę zdecydować. Potrzebuję rady, co warto czy warto coś z tychże i co koniecznie muszę nabyć dodatkowo. Wzmacniacza w domu nie ma, wieża służy jako radio bo reszta nie działa :-)
Bardzo z góry pięknie dziękuję za wskazówki - po tym, co poczytałam na forum bez morza wskazówek się nie obejdzie.
Pozdrawiam, Liwka
eenneell

Dobry, używany gramofon do 300zł

Post autor: eenneell »

Te gramofony ww wymienione przez Ciebie ładne są i zadbane :!:
ale :!: :
1. dosyć  drogie :!:
2. jakoś sprzedający "milcz- ący"i nic nie mowi o wkładkach :?:
3. Nie palił bym sie do kupna :!:
dlatego:
http://allegro.pl/dual-cs-1236-belt-dri ... 12922.html
sprzedawca coś "gada" o kluczu do odkręcania talerza :!: :oops:
A to jest sztyft od zmieniarki płyt :!: :!: :!:
Moja rada:
Patrząc na gramofony zwracaj na to również w jakim stanie jest i jaka "igła" z wkładką :oops: :oops:
ciekawe co Ci doradzą koledzy "dualowcy" ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jako że jedna z zalinkowanych aukcji ma cenę 450 złotych pozwoliłem sobie przenieść te posty z wątku "do 300 złotych" :)
Zgaduję, że więcej jak 500 złotych nie chciałabyś wydać?

Zgodzę się z eenneellem, że ceny obydwu egzemplarzy są ciut wysokie. Te modele zazwyczaj schodzą za niższe ceny :)
Może premiowany jest stan zachowania gramofonów.

Obydwa modele należą do tych godnych polecenia, tak czy siak :)
Obydwa gramofony są paskowymi automatami.
Dual 1236 ma dodatkowo funkcję zmieniarki płyt, ale Dual 504 wypada lepiej technicznie (ciut lepsze parametry).
eenneell pisze:2. jakoś sprzedający "milcz- ący"i nic nie mowi o wkładkach :?:
A co mają gadać? Są dokładne zdjęcia i widać co jest na nich zamontowane :)
Liwka pisze:Potrzebuję rady, co warto czy warto coś z tychże i co koniecznie muszę nabyć dodatkowo.
Przynajmniej będzie potrzebny przedwzmacniacz gramofonowy, który trzeba będzie do czegoś podpiąć, np. do jakiejś wieży z głośnikami czy innego komputera.
Liwka pisze:Wzmacniacza w domu nie ma, wieża służy jako radio bo reszta nie działa :-)
Możesz wyjaśnić? Jaka wieża i co nie działa?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Liwka

Post autor: Liwka »

Dzięki za przeniesienie wątku - wstawiłam go na fali emocji :-)
Rzeczywiście chciałabym zmieścić się w 500zł nie licząc przedwzmacniacza (o ile się zorientowałam to około 70-100zł dodatkowo)

Odnośnie wieży - to chyba standardowy sprzęt na wyposażeniu nie-audiofilskiego domu - stary Samsung, dwa głośniki o niezbyt dużej mocy (nigdzie nie ma opisu, a instrukcja już dawno zginęła), niedziałające odtwarzacz CD i dwie kieszenie kasetowe, ale to chyba nie ma znaczenia większego. Mam w planach wymianę tego sprzętu i widzę, że warto byłoby przyjrzeć się rozwiązaniu ze wzmacniaczem raczej niż nowej mikro wieży (jestem w tej kwestii chyba zupełnym ignorantem)
Awatar użytkownika
wojciech06

W związku, że nici wyszły z gramofonem AKAI AP-206 :cry: - zwróciłem go (aukcja grzecznościowa - sprzedawał kolega), bo przyszedł do mnie źle zabezpieczony i wszystkie zewnętrzne części latały swobodnie (talerz, mata, ramię), był w stanie opłakanym, brak kabla zasilającego - mam prośbę o przejrzenie wybranych gramofonów:

http://allegro.pl/technics-sl-b303-i1845753463.html
http://allegro.pl/technics-sl-d-3-top-m ... 12920.html
http://allegro.pl/dual-721-direct-drive ... 12921.html

Co Wy na to :?: A może coś innego :?:
Awatar użytkownika
kreator

Post autor: kreator »

osobiscie proponuje technicsa sl-d3. mam takiego! nie ma żadnych bajerów. prosty i niezawodny. a do tego widze,ze sprzedający daje nową igłę. tylko brac
Born To Lose, Live To Win
Awatar użytkownika
wojciech06

A mnie korci, aby kupić Duala 721. Tylko nie wiem, czy to trafiony wybór :?: Może ktoś podpowie :?:
Awatar użytkownika
Jaskier

Post autor: Jaskier »

wojciech06 pisze:A mnie korci, aby kupić Duala 721. Tylko nie wiem, czy to trafiony wybór :?: Może ktoś podpowie :?:
Znakomity gramofon, najlepszy jaki miałem. Cena przystępna (bez szału, ale droższe też są). Bład w opisie, to nie pół- lecz pełny automat. Pełna regulacja ramienia. Talerz sugeruje, że jest to model z pierwszych lat produkcji, czarna obudowa była wprowadzana kilka lat później :think: . Ja mam brązową obudowę, jednakże czarna bardziej pasowałaby mi do reszty sprzętu :whistle: . Jak kupisz, możemy się zamienić ;) :lol:
ODPOWIEDZ