Podatek detaliczny, a import towarów

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Wojtek pisze:Ja nie potrafię zrozumieć jak dodanie jednego dodatkowego świadczenia może wymagać 7000 nowych etatów w administracji...
Ktoś musi przyjmować wnioski o przyznanie świadczenia, ktoś musi ogarniać weryfikację ilości dzieci, weryfikację wieku dzieci (dziecko kończące 18 lat przestaje się zaliczać jako dziecko), zarobków rodziców (kryterium dochodowe), zasiłków przez nich pobieranych, ktoś musi robić przelewy czy wypłaty świadczeń, rozliczać się z tego , itp.
A w samym regionie wrocławskim masz 200tys uprawnionych ponoć.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
blispx

Re: Podatek detaliczny, a import towarów

Post autor: blispx »

Takie myślenie jak Twoje sprzyja biurokracji

To potrafiłaby ogarnąć średnio rozwinięta małpa z całym szacunkiem do małp. To wnioskodawcy powinno zależeć na tym aby wniosek przeszedł, a ten może przechodzić przez komputer już. Jak się nie zna to może zapłacić radcy i będą wszyscy szczęśliwi :)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Myszor pisze:Ktoś musi przyjmować wnioski o przyznanie świadczenia
Bo obecna armia nie może. Dodatkowy wniosek w katalogu ich przeciąży. Rozumiem.
Myszor pisze:ktoś musi ogarniać weryfikację ilości dzieci
Weryfikacja ważności wniosku. Wklepuje numery PESEL do systemu i patrzy kto jest rodzicem.
Inne wnioski też trzeba weryfikować co do prawdziwości podawanych danych. Jw.
Myszor pisze:zarobków rodziców (kryterium dochodowe)
Tak jak przy innych istniejących świadczeniach mających kryterium dochodowe, to się załatwia poprzez otrzymanie zaświadczenia z urzędu skarbowego.
Urzędnik przyjmujący wniosek z zasady nie będzie kontrolował czy US wydając papier się walnął czy też nie, bo to nie jego brocha. Jw.

Dodatkowo, dla uproszczenia sytuacji, w tym akurat wypadku analiza kryterium dochodowego będzie dotyczyła mniejszości wniosków.
Ten kto wie, że się nie łapie po większą kasę nie będzie raczej musiał dołączać papierka z US. Bierze to na klatę :) No, chyba że państwo bardzo chce mu tą dodatkową kasę dać w łapę, wtedy będą wymagali papierka od każdego.
Myszor pisze:ktoś musi robić przelewy czy wypłaty świadczeń
Te same osoby co dzisiaj robią przelewy i siedzą w kasie. Jw.
Myszor pisze:rozliczać się z tego
Jw.

OK, może ze względu na zwiększoną ilość obrabiania tych operacji finansowych można przyjąć kwestię dodatkowych osób do liczenia. To jeszcze kumam :)

Może patrzę na to wszystko zbyt naiwnie :)

Wiem że w wydziale oświaty mojego urzędu lokalnego jest osobna Pani od załatwiania przelewów i osobna Pani od obsługi gotówki.
Nie da się tych funkcji połączyć bo... no właśnie :)
blispx pisze:Takie myślenie jak Twoje sprzyja biurokracji
Otóż to i to mnie martwi :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Myszor

Ale ja tak nie myślę. Co wy Panowie. Spokojnie :)
Cytuję Wam argumenty władzy bo się tym interesowałem.
Osobiście uważam, że wszystkie podatki można załatwić jednym podatkiem obrotowym.
Im więcej podatków tym system jest droższy w utrzymaniu i więcej możliwości przewału.
Weźmy taki vat. Skala wyłudzeń jest kosmiczna.

Wiem, że to wszystko frustrujące i jeśli chcecie sobie ulżyć na mnie to proszę bardzo 8-)
Tyle, że ja osobiście mam zupełnie inne poglądy :mrgreen:
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Myszor pisze:Osobiście uważam, że wszystkie podatki można załatwić jednym podatkiem obrotowym.
Pewnie się da, tylko gdzie potem zatrudnisz te setki tysięcy urzędników, którzy nagle przestaną być potrzebni.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

Panowie, to dopiero początek radosnej twórczości "a teraz k.... MY!!!". Ja włączam głośno muzę i jak najdalej od polityki. Mnie to już rybka, ale szkoda mi młodych ludzi w wieku mojej córki, którym przez długie lata czkawką będą się odbijać te najbliższe cztery :cry: . (oby tylko cztery :pray: )
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
blispx

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/poda ... jektu.html
Przedmiot i podmiot opodatkowania

Nowy podatkiem będzie objęta sprzedaż detaliczna, przez którą rozumie się dokonywane w ramach działalności gospodarczej zbywcy odpłatne zbywanie towarów w lokalu przedsiębiorstwa, na podstawie umowy zawartej na odległość, na podstawie umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa oraz w innych przypadkach, o ile nabywca jest konsumentem, a wydanie towaru nabywcy nastąpiło na terytorium Rzeczypospolitej. Przedmiotem opodatkowania będzie przychód ze sprzedaży detalicznej.

[ciach]

Za „sprzedawcę detalicznego” ustawodawca rozumie osobę prawną (będą to przede wszystkim kapitałowe spółki prawa handlowego), jednostki organizacyjne niemające osobowości prawnej (przede wszystkim osobowe spółki handlowe) oraz osoby fizyczne (zarejestrowane w CEIDG) prowadzące działalność gospodarczą.
Ja tu czegoś nie rozumiem, to w końcu jak to odnieść do zakupów powiedzmy w sieci Amazon czy Ebay?

OK, znalazłem
Ponadto przewidziany jest specjalny tryb poboru podatku od sprzedawców z siedzibą poza granicami RP. Poprzez nieznaczne zmodyfikowanie stron internetowych, za pomocą których dokonują oni sprzedaży, podatnicy uzyskają pełną informację co do ich zobowiązań podatkowych. Umożliwi im to odpowiednią alokację tego obciążenia.

W szczególnych przypadkach przewoźnik będzie zobowiązany pobrać od wysyłającego i wpłacić na rachunek urzędu skarbowego zryczałtowany podatek od sprzedaży detalicznej.
Jak dla mnie to będzie bubel prawny
Projekt przewiduje przedmiotowe zwolnienie podatkowe - podatnicy, których obrót nie przekroczy w miesiącu kwoty 1,5 mln złotych, będą zwolnieni z podatku i nie będą obowiązani do składania deklaracji podatkowych. Natomiast podatnicy, których przychody przekroczą tę kwotę, będą opodatkowani tylko w zakresie nadwyżki przychodów ze sprzedaży detalicznej powyżej niej.
Nawet mimo powyższego chce mi się normalnie płakać ze śmiechu jak to czytam, bo jak pisiury (nazywajmy rzeczy po imieniu) chcą wyegzekwować podatek od obywatela innego kraju niż RP, przecież to jest chore- jeżeli już to podatkiem takim powinni obarczać kupującego w RP ;) Więc jak chcą to zniknie cały import a eksportujemy także w choooj :)
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Myszor

blispx pisze: Jak dla mnie to będzie bubel prawny
Jest na to duża szansa :lol:
Zresztą, jak znam zaradność życiową rodaków to na bank znajdą sposób jak to obejść ;)
Awatar użytkownika
blispx

http://ksiegowosc.infor.pl/podatki/poda ... rawek.html

jeszcze nie weszło już poprawiają, oni są naprawdę genialni.. ale z tego co widzę to będzie jeszcze większy bubel
Zapłacony podatek nie może stanowić kosztu uzyskania przychodów
A to już jest naprawdę chamstwo i niech mi tylko ktoś powie że to nie zostanie przerzucone na konsumenta ;)

Tak Panowie i Panie mamy w rządzie idiotów!
Awatar użytkownika
Myszor

No podatki nigdy nie stanowią kosztu uzyskania przychodu. Inaczej byłoby to bez sensu.
A ci idioci byli na tyle mądrzy, że wygrali wybory i rządzą.
Zrobili to za pomocą populistycznych haseł typu 500 zł na dziecko, darmowe leki itp.
Prości ludzie się nabierają na takie teksty niestety. Myślą że rząd siedzi na kupie forsy i może im dać.
Niestety nie istnieje nic takiego jak "państwowe" pieniądze. Wszystkie pieniądze są od nas.
Awatar użytkownika
blispx

Myszor pisze:No podatki nigdy nie stanowią kosztu uzyskania przychodu. Inaczej byłoby to bez sensu.
Racja, źle się wyraziłem- zostało mi po mojej byłej księgowej ;)

Chodziło mi o to że prowadząc działalność gosp. odejmowałem sumę podatku VAT z faktur wystawionych dla mnie od sumy VAT faktur wystawionych przeze mnie. Tym sposobem miałem mniej do oddania do US. W tym przypadku przedsiębiorca będzie raczej w głębokiej dupie
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Podatek obrotowy jest skrajnie niebezpieczny i niesprawiedliwy moim zdaniem. Są branże wolno obracające kapitałem i pracujące na dużej marży. Im taki podatek nie straszny. Ale są też takie które obracają kapitałem bardzo szybko (np. spożywka, paliwa), ale pracują na niskiej marży. Ich podatek obrotowy może wykończyć.
Awatar użytkownika
Myszor

blispx pisze:
Myszor pisze:No podatki nigdy nie stanowią kosztu uzyskania przychodu. Inaczej byłoby to bez sensu.
Racja, źle się wyraziłem- zostało mi po mojej byłej księgowej ;)

Chodziło mi o to że prowadząc działalność gosp. odejmowałem sumę podatku VAT z faktur wystawionych dla mnie od sumy VAT faktur wystawionych przeze mnie. Tym sposobem miałem mniej do oddania do US. W tym przypadku przedsiębiorca będzie raczej w głębokiej dupie
Zgadza się. Podatek vat jest od wartości dodanej czyli od różnicy między tym co kupiłeś a sprzedałeś.
W konstrukcji to jeden z doskonalszych podatków. Niestety tak jak komunizm w teorii jest super a w praktyce dno.
Różne stawki vat powodują możliwość dokonywania machlojek. Np. robisz koszty na 23% vat a potem niby eksportujesz ze stawką 0% i różnicę pobierasz od państwa. A potem spylasz towar na bazarze bez faktur o jesteś do przodu.
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

chudy_b pisze:Podatek obrotowy jest skrajnie niebezpieczny i niesprawiedliwy moim zdaniem. Są branże wolno obracające kapitałem i pracujące na dużej marży. Im taki podatek nie straszny. Ale są też takie które obracają kapitałem bardzo szybko (np. spożywka, paliwa), ale pracują na niskiej marży. Ich podatek obrotowy może wykończyć.

I tu jest pies pogrzebany :( Dla wyobraźni elektoratu obecnie panujących ważne są cyferki - 1,5 mln, 300 mln bo działają na wyobraźnię (mocno ograniczoną) "Jak ma takie obroty to niech płaci - trza łupić bogatego, pewnie złodziej, ..... :D". Nie dociera jednak, że na ten obrót pracuje mnóstwo małych przedsiębiorców i to wiodących banż (paliwowa, spożywcza, budowlana, gastronomiczna, odzieżowa,.....), którzy będą musieli fiskusowi w zębach przynieść swoje ciężko wypracowane zyski. Nie dociera, że w obecnie panujących warunkach rynkowych (konkurencja, koszty pracy, obecne podatki, kredyty obrotowe, RYZYKO HANDLOWE, .....) powodują, że realna wypracowana marża jest na poziomie minimalnym (np. 3%). Obciążenie dodatkowo średnio 1% podatku obrotowego to jest nic innego jak zabranie 33,3... % z tego. Co jak ta marża niejednokrotnie jest niższa? Jak byśmy zareagowali gdy Robin Hood zabrałby nam 1/3 pensji, emerytury, zysku, .... i oddał na 7000 nowozatrudnionych urzędników mianowanych z wyboru (nie w drodze konkursu), a resztę przekazał na fatalnie skonstruowany program wsparcia 500+ ;) (wiadomo do kogo trafi) i realizację obietnic wyborczych - w tym przypadku to kropla w morzu. Ktoś na początek musi zapłacić te 20 mld PLN - Jak myślicie KTO? ;)
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
Awatar użytkownika
MeqhabTion

Post autor: MeqhabTion »

Podatek od zysku a nie od obrotu to lepsze rozwiązanie, jeśli już muszą pieniądze ciągnąć. Jest mniejsza szansa, że zadławią firmy. No, ale kasy trza więc i krótkowzrocznie najprawdopodobniej wprowadzą kolejny haracz (jakby VAT, CIT, akcyza i inne takie nie wystarczały). Tylko jakież będzie zdziwienie, jak się okaże, że z roku na roku wpływy mniejsze, bo się ilość firm skurczy, ze względu na nieopłacalność działalności :lol: .

Ja po cichu się łudzę, że jednak tego nie wprowadzą. Przynajmniej nie w takiej beznadziejnej formie.
ODPOWIEDZ