Zmiana w zestawie - nowy wzmacniacz?

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dev
Gramofon: PS-X60, PS-X4, PS-22

Post autor: dev »

Cześć,

temat ze znakiem zapytania, bo nie wiem jeszcze na 100% w którym kierunku pójdą te zmiany, ale wygląda, że pierwszy będzie wzmacniacz :)

Piszę w wątku ogólnym, żeby się Was poradzić i ewentualnie upewnić.

Sytuacja wygląda tak:

gramofon CEC BD3200 z wkładką chyba AT-95 i igłą nie wiem jaką :oops: (kupowałem od esdarka i nie pamiętam, co pisał, że jest zamontowane, a nie umiem rozpoznać)
kolumny Canton C880
Amplituner Yamaha RX-V430 RDS
Preamp Behringer PP400

Ten zestaw kompletowałem od marca zeszłego roku i generalnie byłem z niego zadowolony (porównując z różnymi szajsami typu miniwieża Pioneer, które posiadałem wcześniej), dopóki.... no właśnie dopóki nie posłuchałem jak brzmią te same płyty na klasycznych wzmacniaczach stereo - z wrażenia nie pamiętam już co to było chyba Fisher jakiś (coś podobnego do tego http://allegro.pl/fisher-ca-2110e-studi ... 83038.html). Ba, nawet na poczciwym Merkurym po renowacji charakterystyka dźwięku bardziej mi odpowiadała (z tym, że Merkury odpada, bo nie podepnę pod niego raczej wszystkich moich źródeł dźwięku).

Ostatnio dodatkowo lekko zniesmaczyło mnie brzmienie np. LP Thriller MJ - masakrycznie uwypuklone są sybilanty (syczenie), podczas gdy na wspomnianym wyżej Fisherze takiego efektu nie zauważyłem, a przynajmniej nie w takim stopniu. Mam jeszcze ze dwie-trzy płyty, które tak syczą, na pozostałych kilkudziesięciu efekt nie występuje w takim natężeniu.

Gdzieś przeczytałem, że za taki stan rzeczy odpowiadać mogą na spółkę: sposób realizacji nagrania, tłoczenie płyty, rodzaj preampa, wkładka+igła oraz wzmacniacz.

Jako, że chyba płyta odpada (potrafi zagrać dobrze), wkładka+igła raczej też (są świeże i też potrafią grać dobrze), pozostaje preamp i wzmak. Preamp jest słaby krótko mówiąc, ale tu już nie chcę się zagłębiać, po prostu wydaje mi się, że potrzebna jest zmiana amplitunera kd na wzmacniacz (amplituner) stereo z wejściem phono.

Generalnie na mój gust, że ta Yamaha gra za ostro, nawet w stereo bez żadnych efektów, a włączenie np. jakiegoś Prologic zniekształca dźwięk, a nie o to tu chodzi.

Podsumowując moim wnioskiem z powyższego jest wymiana KD na wzmacniacz stereo, przy czym rodzą się następujące pytania:

- wolałbym (z wygody) aby był to amplituner stereo - raczej nie powinno to wpłynąć na jakość czy też rodzaj dźwięku w porównaniu do zestawu tuner+wzmacniacz?
- czy celować we wzmacniacz z wejściami cyfrowymi + pilot (do podłączenia komputera, dvd, konsoli) czy dać sobie spokój i postawić na klasyczne rozwiązanie i podłączenie wszystkiego przez RCA / brak pilota?
- czy jest tak, że określone wzmacniacze / amplitunery mogą po prostu źle grać z kolumnami, które posiadam?

Chciałbym skonsultować z Wami te pytania oraz czy kombinuję w dobrym kierunku.
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
2. SONY PS-22 === KENWOOD KA-6100 === GRUNDIG CD-8150 === ARCUS LOTUS TS-100
3. SONY PS-10F === ONKYO TX-9031RDS === ARCUS TS-100
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

dev pisze:(kupowałem od esdarka i nie pamiętam, co pisał, że jest zamontowane, a nie umiem rozpoznać)
To spójrz i porównaj ze zdjęciami AT-95E z sieci :morda:
dev pisze:raczej nie powinno to wpłynąć na jakość czy też rodzaj dźwięku w porównaniu do zestawu tuner+wzmacniacz?
Powinno. Taki kompromis w zamian za posiadanie tunera w tej samej budzie.
dev pisze:- czy celować we wzmacniacz z wejściami cyfrowymi + pilot (do podłączenia komputera, dvd, konsoli) czy dać sobie spokój i postawić na klasyczne rozwiązanie i podłączenie wszystkiego przez RCA / brak pilota?
To już od Ciebie zależy na ile kluczowe jest dla Ciebie wpinanie cyfrowych źródeł do wzmacniacza. Swego rodzaju obejściem byłby DAC przed wzmacniaczem albo po prostu połączenie analogowe.
Wejścia cyfrowe w wzmacniaczu nie oznaczają nic innego jak wbudowany DAC ;)
dev pisze:- czy jest tak, że określone wzmacniacze / amplitunery mogą po prostu źle grać z kolumnami, które posiadam?
"Źle grać" to zbyt mocne słowo. Bardziej odpowiednie sformułowanie: "dźwięk może mi nie pasować" :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dev

Re: Zmiana w zestawie - nowy wzmacniacz?

Wojtek pisze:
dev pisze:(kupowałem od esdarka i nie pamiętam, co pisał, że jest zamontowane, a nie umiem rozpoznać)
Wojtek pisze:To spójrz i porównaj ze zdjęciami AT-95E z sieci :morda:
AT-95E to raczej jest, igła natomiast nie jest AT i nie wiem jaka, ale to aż nie taki problem ;)
dev pisze:raczej nie powinno to wpłynąć na jakość czy też rodzaj dźwięku w porównaniu do zestawu tuner+wzmacniacz?
Wojtek pisze:Powinno. Taki kompromis w zamian za posiadanie tunera w tej samej budzie.
I tego się obawiałem. Przeczytałem w którymś wątku tu na forum, że nie jest to aż taka różnica, ale pewnie zależy dla kogo. W sumie to wyjaśnia już jedną sprawę, bo mogę na razie korzystać z mini wieży jako tunera, dopóki nie dorobię się porządnego. Tyle, że ona ma wyjście tylko cyfrowe, więc potrzebny jest DAC za 100 pln... :roll:
dev pisze:- czy celować we wzmacniacz z wejściami cyfrowymi + pilot (do podłączenia komputera, dvd, konsoli) czy dać sobie spokój i postawić na klasyczne rozwiązanie i podłączenie wszystkiego przez RCA / brak pilota?
Wojtek pisze:To już od Ciebie zależy na ile kluczowe jest dla Ciebie wpinanie cyfrowych źródeł do wzmacniacza. Swego rodzaju obejściem byłby DAC przed wzmacniaczem albo po prostu połączenie analogowe.
Wejścia cyfrowe w wzmacniaczu nie oznaczają nic innego jak wbudowany DAC ;)
Jest o tyle kluczowe, że mam źródła, które mają wyjście tylko cyfrowe - jest to Playstation i wieża (służąca jako dvd, a w przyszłości jak się okazuje może jako tuner). Ale konsolę zawsze mogę podpiąć pod tv, a z niego puścić już analoga na wzmacniacz ;) Coś by się wykombinowało pewnie. Komputer ma wyjście optyczne z wbudowanej karty lub starą kartę Audigy, która daje bardzo fajny dźwięk i ma wyjścia analogowe, więc tu też jest rozwiązanie.

Tylko teraz nie wiem, czy w wypadku gdy chcę podłączyć jakieś źródło cyfrowe lepiej jest szukać fajnego wzmacniacza z samymi RCA i dokupić DAC, czy poszukiwać równie fajnego wzmaka ale już z wbudowanym DAC ? :) Pewnie w tym drugim przypadku pole manewru mocno się zawęża?
dev pisze:- czy jest tak, że określone wzmacniacze / amplitunery mogą po prostu źle grać z kolumnami, które posiadam?
Wojtek pisze:"Źle grać" to zbyt mocne słowo. Bardziej odpowiednie sformułowanie: "dźwięk może mi nie pasować" :)
Ech, zatem pewnie poruszę niedługo temat w odpowiednim wątku zakupowym wraz z przykładami sprzętów.

A mógłbyś mi powiedzieć, czy przy reszcie gratów, które posiadam taka zmiana z amplitunera KD na wzmacniacz stereo ma w ogóle sens, czy będzie to sztuka dla sztuki?

Bo to, że ja tam coś słyszałem inaczej to jedno, a to, że nie chcę w tym momencie zmieniać również kolumn i gramofonu żeby to grało to drugie :)
1. SONY PS-X60 === ONKYO A-8780 INTEGRA === ONKYO DX-7510 === ONKYO TA-2360 === KEF CRESTA 3
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dev pisze:Tylko teraz nie wiem, czy w wypadku gdy chcę podłączyć jakieś źródło cyfrowe lepiej jest szukać fajnego wzmacniacza z samymi RCA i dokupić DAC, czy poszukiwać równie fajnego wzmaka ale już z wbudowanym DAC ? :) Pewnie w tym drugim przypadku pole manewru mocno się zawęża?
Tak jest.
dev pisze:A mógłbyś mi powiedzieć, czy przy reszcie gratów, które posiadam taka zmiana z amplitunera KD na wzmacniacz stereo ma w ogóle sens, czy będzie to sztuka dla sztuki?
Może wystąpić pozytywna zmiana :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

dev pisze:lepiej jest szukać fajnego wzmacniacza z samymi RCA i dokupić DAC, czy poszukiwać równie fajnego wzmaka ale już z wbudowanym DAC ?
To pierwsze rozwiązanie jest sporo tańsze ...
dev pisze:zmiana z amplitunera KD na wzmacniacz stereo ma w ogóle sens
Ma sens. Jednym ruchem możesz zmienić wzmacniacz na lepiej brzmiący, lepiej dopasowany do kolumn i przedwzmacniacz wyższej klasy.
Przynajmniej teoretycznie :D

Edit: Niedawno miałem podobny dylemat (http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12 ... 20#p111120) ale w wyniku testów został amplituner kina + przyzwoity pre. Tylko że sytuacja była inna. Sprzęt pasował mi brzmieniowo i był dobrze dopasowany do kolumn. Nie miałem żadnych zastrzeżeń przy pracy na innych źródłach ...
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

dev,
Moje trzy grosze.

Wymiana KD na wzmacniacz stereo, sprawi, że wreszcie będziesz słuchał muzyki w komfortowych warunkach. Nie oszukujmy się KD, zostało stworzone do tego by w domu zagościły uproszczone warunku kinowe, a więc dynamiczny dźwięk wybuchów, mocny bas przelatujących samolotów i wiele innych cudów, które koniec końców zniekształcają dźwięk.

Jesli chodzi o amplituner a tuner- tutaj zastanowiłbym się nad tym głębiej. Dobrej klasy amplitunery, nie ustępują średniej klasy wzmacniaczom. Tutaj przykładem jest mój zestaw- wzmacniacz jest raczej z niższej średniej półki (choć akurat mnie leży), tuner osobno. Nie ustępuje mu w brzmieniu amplituner znajomego (oczywiście nie dzisiejszy a taki podchodzący pod 18:).

Koszt zakupu tunera, który posłuży to koszt rzędu 100 - 150 zł. Nie ma cudów. Do tego wzmaczniacz i już będzie to brzmiało. Nie baw się w wejścia cyfrowe, jeśli już musisz podpinać PS, zrób to jak radzi Wojtek, poprzez DAC lub lepiej, poprzez MD. Komputer najlepiej albo poprzez kartę, albo co oczywiście poprawi dźwięk niemożebnie, poprzez zewnętrzną kartę dźwiękową z wyjściem analogowym (koszt około 200 zł).

Ta Yamaha, którą masz, nie jest tragiczna, ale pod analog się średnio nadaje- takie moje zdanie. Gdybyś skupiał się na CD, pewnie nie poczułbyś różnicy :)

Kolumny, dziwię się że nie używasz z yamaszką kolumn od pianocrafta, moim zdaniem zgrywa się to niesamowicie. Jeśli wymienisz wzmacniacz, to naturalnie będzie trzeba pewnie wybrać nowe kolumny, ale i na tych poczujesz kolosalną różnicę.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
dev

Super, dzięki za opinie.

Właśnie jeżeli nad czymś się waham, to jest to porzucenie tej jednak wygody jaką mam z Yamahą - pilot, wejścia cyfrowe, wbudowany tuner. Najmniej mi żal cyfry, bo to można łatwo obejść, a KD póki co konstruować nie będę. Więc chyba musiałbym poszukać amplitunera stereo z pilotem - tylko czy w okolicach 400 zł da się znaleźć coś ciekawego? W tym wątku http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=47&t=404&start=405 wypisałem parę znalezionych sprzętów, ale nie wiem co jest tak naprawdę warte uwagi.

Źródła dźwięku jakie będą obsługiwane to głównie winyl 40%, radio 30 % i komputer 20% (do filmów, ale tu stereo też wystarczy) Pozostałe 10% to może właśnie PS4 i inne wynalazki.
Często używam słuchawek do filmów, rzadziej do winyli.

Yamaha owszem nie jest tragiczna - szczególnie po przejściu z miniwieży :) ale jak pisałem drażni mnie jakaś taka sucha ostrość dźwięku. Mam dwa stare polskie amplitunery - Toscę i Merkurego i szczególnie ten drugi daje dźwięk o charakterystyce, która bardziej mi pasuje - ciepły, miękki dźwięk, brak tylko trochę szczegółowości - tu Yamaha go zjada.

Był jeszcze pomysł zmiany preampa na coś lepszego (ten co mam posiada wejście na słuchawki i wtedy doskonale słychać, że generuje zbyt dużo góry, co pewnie potęguje jeszcze charakterystykę Yamahy i syczenie niektórych winyli), ale ostatecznie to upadło, bo chyba lepiej kupić wzmacniacz z dobrym wbudowanym phono, niż kombinować z droższymi preampami do KD.

Co do kolumn - te (poza rozmiarami) są całkiem sensowne dla mnie, nawet rozważałem zakup Yamahy kiedyś (NS G20 lub G30), ale wybito mi to z głowy na korzyść tych Cantonów.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Jeżeli masz budżet do 400 zł, ciężko będzie znaleźć coś sensownego w ampli sterowanych z pilota. Może coś z Pioneera, albo Harman Kardon, Yamaha starsza, ale ciężko je znaleźć z pilotami, musiałbyś bawić się w zamienniki.

Osobiście poszedłbym jednak w zestaw wzmacniacz + tuner, da Ci to więcej opcji wyboru, a może i ceny nie będą przerażające.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
dev

Wiem, dlatego budżet trochę urósł... Wzmacniacz + tuner jednak na razie nie i to z kilku powodów - finansowych, miejsca na meblu, ergonomii i funkcjonalności sprzętu w obecnych warunkach.

Znalazłem trochę tego, tutaj - http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=47&t=999&start=495

Byłbym wdzięczny za radę.

EDIT:

Kupiłem http://allegro.pl/harman-kardon-hk-3270 ... 41298.html

Pilota brak, sterowanie jest, trzeba dobrać, co już teraz widzę może być problematyczne ale mam nadzieję, że nie niemożliwe...

Rozważałem jeszcze to:

http://allegro.pl/piekny-tuner-stereo-s ... 94051.html
http://allegro.pl/sony-ta-f590es-potezn ... 06092.html

Cenowo jednak to już było zbyt wiele, a i nie miałem pewności co do modelu, bo opinie w necie takie sobie, na forum głucha cisza.

Harman Kardon wydał mi się solidniejszy i wypowiedzi posiadaczy w necie chyba to potwierdzają.

Gdy H-K dojedzie napiszę jeszcze jak wrażenia.
Awatar użytkownika
dev

Amplituner doszedł i niestety nie wszystko jest w porządku...
Sam sprzęt jest fajny i gra (na ile może, o czym poniżej) lepiej niż Yamaha, ale:

1. harman dotarł do mnie w bardzo "zużytym" stanie, jakby grał w strefie wojny - ewidentnie zdjęcia na aukcji nie przedstawiają tego egzemplarza - a ich ilość i jakość sugeruje, że tak jest

2. ilość kurzu i jakichś paprochów w środku jest zastraszająca (mój poprzedni wzmacniacz też kupowałem na alle od handlarza jednak wyglądał na niemal nowy)

3. po przełączeniu na phono z głośników wydobywa się lekko rezonujący dźwięk - nawet gdy nic nie jest do wzmacniacza podłączone. Dźwięk narasta wraz z głośnością harmana. Podczas odtwarzania muzyki z gramofonu dźwięku tego raczej nie słychać.

4. po podłączeniu komputera przez rca do aux jest to samo po przełączeniu na aux, tyle że głośniej - przy cichej muzyce przeszkadza. Ale tu przy gdy nic nie jest podłączone jest cisza - pewnie wina komputera, czy innego źródła. Chociaż oczywiście Yamaha tak nie miała...

5. generuje sporo ciepła od góry obudowy, dużo więcej niż Yamaha, a na nim stoi jeszcze gramofon...

No i nie ma pilota - niby dopasowałem jakiś marketowy all for one, ale obsługuje tylko on/off, volume i source (i to nie wszystkie). RDS i paru(nastu) innych funkcji nie mam w ogóle, bo są tylko z pilota.
Ale to wiedziałem przed zakupem.

Mam 14 dni na zwrot "bez przyczyny", tak się zastanawiam czy się w to bawić i wybierać inny wzmak?

Trochę nie mam na to ochoty - bo tracę na kurierach, będę czekał na kasę kolejne 14 dni, a może jeszcze się sprzedawcy coś innego ubzdura.

Ogólnie sprzęt mi się podoba, gra tak jak chciałem, może go wyczyścić na ile się da w środku, polować na oryginalnego pilota na aukcjach i dać sobie spokój?

Tak biję się z myślami ... :roll:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ja bym się pobawił. Lepszy zwrot niezadowalającego zakupu niż późniejsze patrzenie na to i kopanie się w zad :P
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MeqhabTion

Re: Zmiana w zestawie - nowy wzmacniacz?

Post autor: MeqhabTion »

Wojtek pisze:Ja bym się pobawił. Lepszy zwrot niezadowalającego zakupu niż późniejsze patrzenie na to i kopanie się w zad :P
Z własnego doświadczenia popieram w 100%.
Awatar użytkownika
dev

Przekonaliście mnie chyba, tym bardziej, że tuner nie chce automatycznie stroić i łapie RDS raz od wielkiego dzwonu.

Szkoda, bo jednak brzmi bardzo przyjemnie...

Teraz pytanie czy pisać sprzedawcy o wadach, czy po prostu podesłać mu "ustawowy" skan kwitu o odstąpieniu od umowy, spakować sprzęt, wysłać i czekać na kasę?

Chcę to po prostu jak najszybciej załatwić, bez niepotrzebnych sporów i emocji.

Czy ten model jest porównywalny do 3270?

http://allegro.pl/harman-kardon-hk-3370 ... 36815.html

Mam blisko, pojechałbym obejrzeć, tylko czy gra warta świeczki.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dev pisze:czy po prostu podesłać mu "ustawowy" skan kwitu o odstąpieniu od umowy, spakować sprzęt, wysłać i czekać na kasę?
Tak lepiej.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dev

Tak też zrobiłem. Dostał podpisany skan na maila, jutro wyślę amplituner. Póki co brak odzewu ze strony sprzedawcy.

A ja kontynuuję poszukiwania...
ODPOWIEDZ