Wymiana sprzętu

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
aste
Gramofon: Pioneer Pl 12 D

Re: Wymiana sprzętu

Post autor: aste »

Hej .
Mój zestaw to Pioneer PL12 D + Amp : Rotel RA-612 + Glosniki Celestion Ditton 15

Dodam że bardzo jestem zadowolony z tego zestawu . Muzykę którą słucham to głównie stary soul z motown records troche rapu z lat 90i czasami muzyke w stylu brytyjskiej ninja tune. Od pewnego czasu mam duży problem z moim amp. który odbiera mi całkowitą radość słuchania :( . Krótko pisząc sprzedawca nie okazał się godny zaufania . Jestem osobą która nie zna się za bardzo na konserwacji sprzętu itp więc chciałbym zakupić nowy na gwarancji normalnie ze sklepu . Chciałbym wydać na ten cel do 1000 funtów gdyż mieszkam na stałe w Anglii. Na pierwszy ogień chciałbym zacząć wymianę od felernego amp. a następnie jakieś monitory a dopiero na samym końcu gramofon którego najbardziej mi szkoda :( ale wiem że też będzie on potrzebował kogoś kto ma pojęcie o jego odpowiednim traktowaniu :D. Mój wybór padł na amp. marantz pm6005 do tego monito audio bx2 lub dali zensor 3 i gramofon rega Rp1 lub pro-ject debut carbon . Proszę o pomoc . Dziękuje i pozdrawiam
MISSE
Gramofon: Micro Seiki DDX

Post autor: MISSE »

mamy kolegów na wyspach może oni coś pomogą.
blackholesun

Post autor: blackholesun »

.
Ostatnio zmieniony 21 maja 2016, 11:45 przez blackholesun, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana sprzętu

Post autor: Wojtek »

aste pisze:Od pewnego czasu mam duży problem z moim amp. który odbiera mi całkowitą radość słuchania :( . Krótko pisząc sprzedawca nie okazał się godny zaufania .
A w czym problem tak w ogóle?

Po co chcesz zmieniać przy okazji kolumny i gramofon, skoro masz problem ze wzmacniaczem?

Szczególnie przy tym ostatnim, podstawowa Rega czy Pro-Ject lepsze nie będą.
aste pisze:ale wiem że też będzie on potrzebował kogoś kto ma pojęcie o jego odpowiednim traktowaniu :D
To po co kupujesz nowy sprzęt?

Ogółem staram się zrozumieć logikę działania :) Na razie widzę tylko jakiś zryw "hura, wymieniam wszystko choć jeszcze nie wiem w jakim celu".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
aste

Wymiana sprzętu

Zacznę od początku z ampem
Pierwszą rzeczą którą zauważyłem to że prawy kanał grał trochę ciszej ale po zabawie z filtrami wszystko było ok. Dodam że mój sprzęt nie działa 24/7 więc potrzebowałem czasu aby wszystko w nim sprawdzić . Teraz to w ogóle jest hardcore Przy włączeniu prawy kanał dużo ciszej gra , po chwili grania głośność spada w dół jakby ktoś przekręcił gałkę . Następną rzecz to że filtry prawie w ogóle nie działają . Po przełączeniu gałki od kanałów jak jest ustawione aby grało tylko z kanału 1 wszystko ok bo to lewy po przestawieniu na kanał 2 cisza więc musi być ustawione ciągle na kanał 1+2 ( kanał 2 gra ciszej ). Dzwięk jakby taki matowy stracił swoją barwę ;/ nie wiem jak to za bardzo opisać. Popytałem trochę ludzi i na to wychodzi że najlepiej by było oddać go do naprawy a że cena oddania go do serwisu to mniej więcej połowa wartości tego ampa więc to się nie opłaca.
aste

Wymiana sprzętu

Kolumny przy zakupie przyszły rozwalone trzeba był je kleić . Jak widać mój pierwszy zakup sprzętowy nie był zbyt udany ale cóż człowiek uczy się na błędach. Więc chciałbym wydać już więcej pieniędzy na sprzęt który jest nowy na gwarancji itp .Gramofon piękny ale 40 letni i wiem że zaczną się z nim problemy już kilka razy miałem problem z ramieniem . Jestem osobą która nie ma pojęcia o serwisie i ogólnym dbaniu o taki sprzęt więc dlatego wole kupić coś nowego .Jako że słuchanie muzyki jest moją pasją chciałbym wydać 1000 funtów na coś z czym nie będę miał problemu przez kilka lat a w pełni będzie dawało przyjemność sluchania
aste

Wymiana sprzętu

Wojtek ta wymiana nie jest na hura . Tylko ten rozwalony amp odbiera chęć w ogóle odpalania gramofonu . Ściagnę ten amp do polski i dam do naprawy na pewno koszta wyjdą dużo mniejsze i wystawie na sprzedaż cały swój zestaw . Do nowego zestawu dojdzie tez cd bo posiadam lekko ponad 1000 cd ale kto by tam liczył :D . Po słuchaniu muzyki z gramofonu nie mam już najmniejszej ochoty słuchać swoich cd na kinie domowym lub jakiś dziwnych mp3 szkoda mi już uszu :D . Z kupowania cd nie zrezygnuje całkowicie bo dużo albumów nadal wychodzi na tym nośniku i prawdopodobnie nigdy nie wyjdą na winylach .
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana sprzętu

aste pisze:ale po zabawie z filtrami wszystko było ok.
Jakimi filtrami? High/Low?
aste pisze:Przy włączeniu prawy kanał dużo ciszej gra , po chwili grania głośność spada w dół jakby ktoś przekręcił gałkę .
Czyli gra dużo ciszej, a potem jeszcze ciszej?
aste pisze:Następną rzecz to że filtry prawie w ogóle nie działają .
To dziwne że zabawa nimi wcześniej coś pomogła. Chyba że tym razem chodzi o inne "filtry".
aste pisze:Po przełączeniu gałki od kanałów jak jest ustawione aby grało tylko z kanału 1 wszystko ok bo to lewy po przestawieniu na kanał 2 cisza więc musi być ustawione ciągle na kanał 1+2 ( kanał 2 gra ciszej ).
Yyy... chodzi Tobie o selektor par głośników? Jeśli masz jedną parę to czemu masz jeszcze coś wpięte pod 2?
aste pisze:Popytałem trochę ludzi i na to wychodzi że najlepiej by było oddać go do naprawy a że cena oddania go do serwisu to mniej więcej połowa wartości tego ampa więc to się nie opłaca.
Totalna zgaduj zgadula. Zresztą, nie wiem ile za sprzęt dałeś, stąd nie wiem czy ta opłata serwisowa to faktycznie majątek czy też rozsądne pieniądze za usługę :)

Terminologia może i nieogarnięta, ale generalnie rozumiem że prawy kanał gra ciszej. Zrobiłeś coś więcej do zbadania sprawy poza kręceniem gałkami? Skąd masz pewność że to właśnie wina wzmacniacza?
Dla testu możesz poprzepinać kable, zamienić kanały stronami (te faktyczne kanały, czyli lewy i prawy), zarówno po stronie kabli głośnikowych jak i np. gramofonu.

Zdiagnozuj sprawę na luzie, a nie spisujesz od razu sprzęt na straty.
aste pisze:Kolumny przy zakupie przyszły rozwalone trzeba był je kleić .
Czemu nie zwróciłeś ich sprzedawcy, skoro przyszły uszkodzone?
aste pisze:Gramofon piękny ale 40 letni i wiem że zaczną się z nim problemy już kilka razy miałem problem z ramieniem .
Jaki problem?

Za 1000 funtów nie kupisz sensownego nowego gramofonu, wzmacniacza, kolumn i odtwarzacza CD. Co innego jeśli miałoby być po 1000 funtów na każdy element :morda:.
Wsparcie finansowe forum
aste

Wymiana sprzętu

Amp jest zepsuty otwierałem go psikałem płynem do styków i potencjometrów różnicy nie ma .Prawy kanał raz gra normalnie raz ciszej innym razem jest niewyrazny i zamazany. Przekładałem kolumny podpinałem inne i wciąż to samo . Ten amp kosztował mnie 80 funtów+ wysyłka a w serwisie chcieli 45 funtów za samo przyniesienie więc nie opłaca się go reanimować. Będąc na urlopie w Polsce zapytałem pana w zakładzie który zajmuje się naprawą tego typu sprzętów czy ma pojecie w czym jest problem odpowiedzią było " przy objawach które opisałeś warto (nie zaszkodzi) powalczyć z zimnymi lutami " myślę że starszy pan pracujący w tym fachu 30 lat wie co mówi.
aste

Wymiana sprzętu

Cena kolumn też nie była za wielka a sama walka z reklamacją trwała by tygodniami. Nawet jeśli chciałbym zwrot pieniędzy to musiał bym te kolumny odsyłać na swój koszt co wcale tanie by nie było więc odpuściłem. Problem z ramieniem w gramofonie był taki że kilkukrotnie ramie po wciśnięciu przycisku nie schodziło w dół tylko nie reagowało . Więc to kolejna rzecz która dała mi do myślenia że zakupiłem zestaw o który nie będę w stanie odpowiednio zadbać .
aste

Wymiana sprzętu

Chciałbym przeznaczyć 1000 funtów na sprzęt nowy na gwarancji który mógłbym ubezpieczyć i zacząć cieszyć się słuchaniem swoich płyt na przyzwoitym poziomie.Mój wybór padł na amp. marantz pm6005 do tego monito audio bx2 lub dali zensor 3 i gramofon rega Rp1 lub pro-ject debut carbon dodam że w pierwszej kolejności chciałbym zakupić amp a pózniej monitory gramofon na samym końcu na razie chciałbym dalej używać swojego Pioneera. Nie wiem czy 1000 funtów to mało czy dużo dla mnie to sporo więc chciałbym aby ktoś mi pomógł z tym z góry dziękuje i pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana sprzętu

Czegoś nadal nie kapuję:
Wojtek pisze:Yyy... chodzi Tobie o selektor par głośników? Jeśli masz jedną parę to czemu masz jeszcze coś wpięte pod 2?
Jak Ty masz wpięte te kolumny? Co do sprawdzenia: wepnij lewą kolumnę w prawe gniazdo i vice versa. Jeśli problem nie dotyczy kolumn to problem pojawi się w lewej kolumnie.
Dodatkowo wepnij prawy kanał z gramofonu do lewego wejścia phono i vice versa. Spodziewamy się objawów jw.

Czy do wzmacniacza masz wpięte jakiekolwiek inne źródło oprócz gramofonu?
aste pisze:a w serwisie chcieli 45 funtów za samo przyniesienie więc nie opłaca się go reanimować.
Kwestia podejścia :)
aste pisze:myślę że starszy pan pracujący w tym fachu 30 lat wie co mówi.
On zgaduje razem z nami :)
aste pisze:Chciałbym przeznaczyć 1000 funtów na sprzęt nowy na gwarancji który mógłbym ubezpieczyć i zacząć cieszyć się słuchaniem swoich płyt na przyzwoitym poziomie.
Powtarzam: niewykonalne.
aste pisze:Nie wiem czy 1000 funtów to mało czy dużo dla mnie to sporo
Skoro dla Ciebie to sporo to chyba jednak wiesz, że to dużo. Jednak nie ma to najmniejszego znaczenia w kontekście problemu.

Na sensowny nowy zestaw audio to jednak za mało. Wychodzi po 250 funtów na komponent. W Polsce też byś gówno za to dostał.
aste pisze:więc chciałbym aby ktoś mi pomógł z tym
OK, ale jakiej pomocy oczekujesz? Z wyborem sprzętu? To co sobie wybrałeś nie polecam.
Wsparcie finansowe forum
aste

Wymiana sprzętu

Ufff w końcu odpowiedz na moje pytanie :D . Jakbym chciał naprawiać swojego ampa to założył bym temat w dziale naprawa . Chciałbym wymienić sprzęt .

Więc po głębszej analizie zostawię swój gramofon i teraz mam PYTANIE

Chciałbym kupić amp + monitory pod gramofon Pioneer PL 12 D czy ktoś jest w stanie pomóc mi z tym?

Nie jestem jakimś audiofilem chciałbym fajnie brzmiący sprzęt do sumy która podałem .

Każdy ma swoje podejście itp ale wieżę ze za sumę 1000 funtów jestem w stanie kupić coś ciekawszego niż gotowe zestawy oferowane prze samsunga lub inne plastikowe gówna . Więc powtarzam pytanie czy ktoś mi pomoże czy nadal będę zamiast prostej odpowiedzi uzyskiwał jakieś dziwne docinki lub odpowiedzi i porady na rzeczy o które nie prosiłem
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wymiana sprzętu

aste pisze:Ufff w końcu odpowiedz na moje pytanie :D .
A na moje pytania odpowiedzi brak :(
aste pisze:Jakbym chciał naprawiać swojego ampa to założył bym temat w dziale naprawa . Chciałbym wymienić sprzęt .
OK, odpuszczam :)

1000 funtów na wzmacniacze i kolumny? Z tym już można działać.
Najlepsze co możesz zrobić to znaleźć jakiś sensowny salon audio (ale nie "RTV Euro AGD" czy inny wyspiarski odpowiednik z pralkami i lodówkami obok zestawów kina domowego), pojechać i posłuchać.

Z okolic 500 GBP powinieneś znaleźć m.in. wzmacniacze Yamaha A-S701 czy Advance Acoustic X-i90.
Co do kolumn to nie dam żadnego konkretu.
aste pisze:czy nadal będę zamiast prostej odpowiedzi uzyskiwał jakieś dziwne docinki lub odpowiedzi i porady na rzeczy o które nie prosiłem
Wybacz za moją nadgorliwość w chęci pomaganiu innym. Jak wyczuwam, że ktoś nie za bardzo wie o czym pisze to zawsze zaczynam od wyjaśniania nieoczywistych (dla pytającego) spraw.
Wsparcie finansowe forum
aste

Wymiana sprzętu

Dzięki bardzo za pomoc Wojtek .Yamaha zbiera bardzo fajne recenzje i podoba mi się jej wygląd :D poszukam może znajdę ją w jakimś salonie muzycznym i będę miał okazje jej posłuchać chociaż stawiam że z kompetencją sprzedającego to będzie raczej słabo . Pozostała jeszcze sprawa monitorów:( może ktoś ma jakieś propozycje ? Pozdrawiam
ODPOWIEDZ