Jaki wzmacniacz/kolumny do Audio Technica AT-LP120

Tematy związane z zakupem wszelkich przedwzmacniaczy i wzmacniaczy
ODPOWIEDZ
artifact

Post autor: artifact »

Witam,
Chciałbym poskładać zestaw do stereo. Zacząłem od gramofonu (nadarzyła się okazja - żonie pod choinkę ;) i właściwie utknąłem. Mimo, że jet to mój pierwszy post tutaj to już zdążyłem zarwać kilka nocy na czytaniu o wzmacniaczach/kolumnach - niestety do żadnego konkretnego wniosku nie doszedłem.
Zaskoczyło mnie natomiast, że bardzo popularne są ciągle sprzęty sprzed 20-30 lat. Sądziłem, że dzisiejsza technologia zostawiła w tyle myśli techniczne sprzed ćwierć wieku a tu taka niespodzianka!

Ale do rzeczy, docelowo sprzęt będzie grał w salonie ok. 27m2. Budżet jaki miałem na to przeznaczyć (oprócz gramofonu) to jakieś 1500-2000zł. Wyszło mi, że nie stać mnie na nic lepszego niż np. DENON PMA 720 AE albo jakiś odpowiednik Marantza - generalnie sprzęt z marketu. Wtedy zauważyłem, że sporo ludzi decyduje się jednak na używane sprzęty sprzed lat. Poczytałem, poszukałem i chyba jestem gotów również pójść w tą stronę no ale bez pomocy raczej sam nie dam rady :) Naczytałem się dyskusji/kłótni o lepszości Pioneera nad Onkyo (i na odwrót), znalazłem omawiane sprzęty na allegro no ale koniec końców wiem, że nic nie wiem.
Jeśli chodzi o gatunki muzyki to najczęściej jest to jazz/funk przez rock progresywny aż do Faith No More oraz grunge. Ale chyba najbardziej lubię posłuchać dobrej sekcji rytmicznej (sam gram na bębnach).

Jeśli chodzi o kolumny to na początku myślałem o monitorach ale nie wiem czy wypełnią ładnie te prawie 30m2, więc biorę też pod uwagę podłogówki.
Miałem za chwilę przejść się do Chillout Studio, żeby pogadać i posłuchać ale nie wiem czy to ma sens. Mój skromny budżet starczył by mi na wspomniany wyżej wzmacniacz i chyba na jedną kolumnę :(
No chyba, że ktoś mi napisze, że ten wzmacniacz Denona czy Marantza jest wart swojej ceny i gra lepiej niż większość sprzętu vintage - wtedy być może się przejdę ;)

Reasumując, potrzebuję pomocy w wyborze wzmacniacza i kolumn do tego gramofonu. O gustach muzycznych napisałem. Oczywiście oprócz muzyki z winyli chciałbym, żeby cyfrowe źródło też w miarę przyzwoicie zagrało.
Będę wdzięczy za wszelkie porady/sugestie/uwagi.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

artifact pisze:Budżet jaki miałem na to przeznaczyć (oprócz gramofonu) to jakieś 1500-2000zł.
Skoro "miałeś" to w takim razie jaki masz budżet teraz?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
artifact

Re: Jaki wzmacniacz/kolumny do Audio Technica AT-LP120

No właśnie taki. Chciałbym się zmieścić w tych 1.5k - 2k ze wzmacniaczem i kolumnami.
Znalazłem właśnie coś takiego: YAMAHA A-420 tylko nie wiem czy na pierwszy wzmacniacz będzie ok, czy się nie przestraszę ;)
Ktoś może coś napisać o tym wzmacniaczu? Nic konkretnego na forum nie znalazłem.
artifact

To może, żeby było łatwiej, to wypatrzyłem dzisiaj poniższe modele:
Jeśli ktoś mógłby mi powiedzieć czy to się do czegoś nadaje (a najlepiej do mojego gramofonu ;)) to byłbym wdzięczny.
A może oprócz tych powinienem zwrócić uwagę na jakiś inny, szczególny?
Z góry dziękuję.
kielek

Post autor: kielek »

Zastanowiłbym się nad Onkyo lub Yamahą AX 450.
artifact

Dzięki za sugestię. A może wiesz, który z nich gra "cieplej"? Słyszałem, że Yamaha bywa "ostra" a mi się wydaje, że wolałbym uniknąć tego efektu (dla tego odsiałem Rotela, który podobno właśnie taki jest).
Obydwa mają sporą moc, jakie sensowne kolumny do nich?
kielek

Nie kazde Yamahy i Rotele tak grają. To uogólnienie często niesłusznie panujace w sieci.Nie słuchałem tych wzmacniaczy,ale z tego co pamiętam to dość dobre konstrukcje w porównaniu do pozostałych,szczególnie do Denona PMA 510 AE.To dość popularne wzmacniacze,więc więcej szczegółów znajdziesz w sieci .
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

artifact pisze:Obydwa mają sporą moc, jakie sensowne kolumny do nich?
Nie ten dział :morda:

Swoją drogą, skoro mamy 2k budżetu do podziału to bym go podzielił na pół i patrzył za sprzętem dostępnym do tysiąca, a tu mamy oferty za 200-400 :)

Chyba że przyjmujesz taktykę, że wzmacniacz będzie tani, a kolumny droższe.
Wsparcie finansowe forum
kielek

Wojtek pisze: Swoją drogą, skoro mamy 2k budżetu do podziału to bym go podzielił na pół i patrzył za sprzętem dostępnym do tysiąca, a tu mamy oferty za 200-400

Chyba że przyjmujesz taktykę, że wzmacniacz będzie tani, a kolumny droższe.
Też tak pomyślałem ;) choć z drugiej strony to na początek przygody te wzmacniacze wydają się być dosć dobrym wyborem,poza tym w kwocie do 800 zł na Alle... nie ma jakichś wybitnie lepszych wzmacniaczy,a z doświadczenia wiem że większość budżetowych porządnych wzmacniaczy gra na zbliżonym poziomie może inaczej ,ale to dalej ten sam poziom,więc nie ma co też wyrzucać zbyt wiele kasy i lepiej kupic dobre kolumny.
artifact

No właśnie też zauważyłem, że nie ma chyba sensu dorzucać drugie tyle do wzmacniacza, te za 300-400zł myślę, że na start wystarczą. Co do kolumn to w takim razie wrzucę temat do odpowiedniego działu, może ktoś coś pomoże.
TUTAJ LINK do postu z kolumnami.
artifact

Hmm a coś takiego: Onkyo A-8420 czy kategorycznie nie?
kielek

Widzę,że jedziesz. ostro w dół w kazdym bądź razie z cenami. Jeśli chcesz w miarę ciepło i szczegołwo to rozejrzyj się za np. Pioneerem z serii A 6xx , najlepiej A 676 lub A 656 i do tego Tannoy'e z serii Mercury przy Twoim metrazu osobiście uderzył bym w conajmniej M3 i na start jak znalazł. Zawsze możesz odsprzedać z niedużą stratą a takie zestawienie powinno Ci przypasować. Pozostaje kwestia wkładki w tym Twoim gramofonie,bo znając życie może tam być najtańsza At 3600 a takowa w mlim odczuciu nie gra tylko jedynie odtwarza...
Wzmacniacz 400~500 zł ,kolumny chodzą po 700~800 zł( tylko nie te co są obecnie na Allegro,bo to złom)
artifact

Dzięki za konkrety. W zestawie z gramofonem jest wkładka AT95E - podobno przyzwoita.
Czyli ten Onkyo to raczej nie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

artifact pisze:Czyli ten Onkyo to raczej nie?
Nie ma sensu aż tak oszczędzać na wzmacniaczu :)
Wsparcie finansowe forum
kielek

Patrzeć tylko jak artifact z budżetem 2 tys. wynajdzie wzmaka poniżej 100 zł ;) . Tak jak pisałem wcześniej za 300~400 zł można znaleźć coś sensownego i nie trzeba wywalać 800 zł ,ale poniżej tej kwoty nie ma co wchodzić bo to już zazwyczaj niskie modele i często zwykłe wraki.
ODPOWIEDZ