Chciałbym poskładać zestaw do stereo. Zacząłem od gramofonu (nadarzyła się okazja - żonie pod choinkę

Zaskoczyło mnie natomiast, że bardzo popularne są ciągle sprzęty sprzed 20-30 lat. Sądziłem, że dzisiejsza technologia zostawiła w tyle myśli techniczne sprzed ćwierć wieku a tu taka niespodzianka!
Ale do rzeczy, docelowo sprzęt będzie grał w salonie ok. 27m2. Budżet jaki miałem na to przeznaczyć (oprócz gramofonu) to jakieś 1500-2000zł. Wyszło mi, że nie stać mnie na nic lepszego niż np. DENON PMA 720 AE albo jakiś odpowiednik Marantza - generalnie sprzęt z marketu. Wtedy zauważyłem, że sporo ludzi decyduje się jednak na używane sprzęty sprzed lat. Poczytałem, poszukałem i chyba jestem gotów również pójść w tą stronę no ale bez pomocy raczej sam nie dam rady

Jeśli chodzi o gatunki muzyki to najczęściej jest to jazz/funk przez rock progresywny aż do Faith No More oraz grunge. Ale chyba najbardziej lubię posłuchać dobrej sekcji rytmicznej (sam gram na bębnach).
Jeśli chodzi o kolumny to na początku myślałem o monitorach ale nie wiem czy wypełnią ładnie te prawie 30m2, więc biorę też pod uwagę podłogówki.
Miałem za chwilę przejść się do Chillout Studio, żeby pogadać i posłuchać ale nie wiem czy to ma sens. Mój skromny budżet starczył by mi na wspomniany wyżej wzmacniacz i chyba na jedną kolumnę

No chyba, że ktoś mi napisze, że ten wzmacniacz Denona czy Marantza jest wart swojej ceny i gra lepiej niż większość sprzętu vintage - wtedy być może się przejdę

Reasumując, potrzebuję pomocy w wyborze wzmacniacza i kolumn do tego gramofonu. O gustach muzycznych napisałem. Oczywiście oprócz muzyki z winyli chciałbym, żeby cyfrowe źródło też w miarę przyzwoicie zagrało.
Będę wdzięczy za wszelkie porady/sugestie/uwagi.