Jaki odtwarzacz CD?

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yamahafan
Gramofon: 1019

Re: Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: yamahafan »

szelek pisze:
Jaki odtwarzacz byście polecili do powiedzmy 600-700 zł? W Philipsie brakowało mi trochę środka i konkretnego basu, uciekało to jakby w szum. Ewentualnie może ktoś posłuży dobrą radą i podpowie czy warto jest zainwestować w naprawę Philipsa?
W każdym bądź razie, będę wdzięczny za pomoc!

Wrzucę coś od siebie. Nie znam się aż tak bardzo na odtwarzaczach Cd ale w tym budżecie jest sporo do wybrania. Ja przez cztery lata byłem zafascynowany cdkami Yamahy, przerobiłem Cdx 530, 750, 710 i 700. Te dwa ostatnie były wg mnie najlepsze w tandemie z A700 ale po dwóch latach w cdx 700 padł laser, zamiennika brak, wymiana z 710 nie przewróciła klocka do życia i w konsekwencji przełamałem monopol Yamahy na rzecz Denona Dcd 1015. Brzmi genialnie, ciepło i naturalnie w całym zakresie, spełnia moje oczekiwania w 100%. Polecam. Cena wszystkiego co miałem włącznie z Denonem zamyka się w budżecie do 350 zł. Resztę zostaw na płyty ;-)
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

zelazny pisze:Hmm skoro CD ma swój DAC 14bit to dlaczego proponujesz ponowne przepuszczenie sygnału już analogowego przez kolejny DAC?
Tu chodzi raczej o używanie odtwarzacza tylko jako transportu dla zewnętrznego DAC-a. Zdjęcie jednak jest nieostre i nie jestem pewien, czy ten odtwarzacz ma cyfrowe wyjście koaksjalne. Podobno można takowe dorobić, ale jak, to nie pytaj, bo nie wiem.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: Wojtek »

zelazny pisze:14bit DAC? Wiem, że to konwerter, są 16-24 bit.
A ten jest 14bit :)
zelazny pisze:Nowoczesny DAC powiadasz? Mógłbyś coś zasugerować, jakiś dobry DAC?
Aż tak nie siedzę w temacie.
zelazny pisze:Rozumiem, że wpinam te OUT w Marantz do IN w DAC a następnie z DAC OUT do IN wzmacniacza.
Hmm skoro CD ma swój DAC 14bit to dlaczego proponujesz ponowne przepuszczenie sygnału już analogowego przez kolejny DAC?
Nie. To by było bez sensu.

DAC to skrót od Digital to Analog Converter, czyli konwersja sygnału cyfrowego na analogowy. Laser odtwarzacza daje nam sygnał cyfrowy.
Dopiero przepuszczony przez układ DAC daje nam analogowy sygnał liniowy.
Większość odtwarzaczy ma wbudowany DAC, więc umożliwia od razu wypuszczenie sygnału analogowego, ale też wiele z nich ma wyjście cyfrowe, dzięki któremu można wykorzystać lepszy, zewnętrzny DAC.
Jeśli nie ma dedykowanego wyjścia z tyłu odtwarzacza to trzeba poczynić modyfikację wewnątrz i obejść fabryczny układ.

Potraktuj DAC w odtwarzaczu cyfrowym tak jak wkładkę i igłę na gramofonie :morda:

DAC 14bitowy to staroć. Ma swoje rzesze entuzjastów, ale generalnie standard płyt CD to zapis z gęstością 16bitową, więc tak jakby tracisz na konwersji.

Ja tylko podsuwam pomysły. Nie pisałem nigdzie, że jest to konieczne :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: zelazny »

"Większość odtwarzaczy ma wbudowany DAC, więc umożliwia od razu wypuszczenie sygnału analogowego, ale też wiele z nich ma wyjście cyfrowe, dzięki któremu można wykorzystać lepszy, zewnętrzny DAC.

Ooo i teraz wiem o co ci chodzi. :) Myślałem, że masz na myśli DAC plus DAC, co jest bez sensu. :) Z tego co widzę na zdjęciu to Marantz CD73 nie ma wyjścia cyfrowego.

"Ja tylko podsuwam pomysły. Nie pisałem nigdzie, że jest to konieczne"

Luz :)

Wytrzymam, uzbieram założoną przez siebie kwotę i kupię raz a porządnie.
161GW111
Gramofon: Kenwood KD-8030

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: 161GW111 »

zelazny pisze:Z tego co widzę na zdjęciu to Marantz CD73
Piękna maszyna do dźwięku .
W latach 80 odtwarzacze nie miały wyjścia cyfrowego , mogę się mylić ;)
80 latach weszło na rynek jako konkurencja dla gramofonów analogowych. Musiał więc zabrzmieć lepiej - a co najmniej identycznie . 8-)
W tamtych latach to nawet piloty były dziwne .

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki odtwarzacz CD?

To prawda, mało który miał wypuszczone wyjście cyfrowe na zewnątrz, ale w każdym można się wpiąć między laserem, a wbudowanym DACiem.

DAC były wtedy jeszcze dość drogie i niespotykane, więc nikt specjalnie nie myślał o tym. To że pierwsze modele miały DACi 14-bitowe też było drogą świadomego kompromisu.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kaf

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: kaf »

Wojtek pisze:Tak, to jest top loader.
E, a skąd. To jest wysuwana szuflada, popularnie zwana "krokodyl". Wyjeżdża nie tylko tacka, ale cały napęd wraz z ramieniem dociskowym, które się odchyla w górę.
Revox B 150, Revox B 260, Revox B 226, Marantz CD 74, Philips CD303, Miida M 6000 P + AT 20SLa, Radmor LS10
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki odtwarzacz CD?

Fakt. W faktycznym top loaderze nic się nie wysuwa, a klapa otwiera się do góry.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Typowy top loader od Metronome, ze słynnym mechanizmem Philipsa CDM 12 Pro 2.
Załączniki
22_cd8_design.png
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaki odtwarzacz CD?

Mało praktyczne. Nie postawisz nic na nim :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Jaki odtwarzacz CD?

Ojjj tam Wojtek. :) Top loader kojarzy mi się z gramofonem, ale i szuflada jest spoko. Obadajcie jak cicho pracuje szuflada w Marantz SA 11S3.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LK6eF9bEdrE[/youtube]
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: pan_winyl »

Ja wiem czy jakoś specjalnie cicho działa? Chyba że to było z ironią :D
Mało praktyczne. Nie postawisz nic na nim
Może i mało praktyczne, ale jak praktyczny jest gramofon? generalnie te systemy mają dla mnie mały sens w sytuacji kiedy po prostu typ ładowania płyty jest inny, ale nie idzie za tym nic więcej- dużo więcej sensu mają te rozwiązania w sytuacji kiedy po położeniu płyty zakładasz na nią dodatkowo docisk. Taki transport jest dużo bardziej stabilny w odczycie.

A marantz ma swój urok, to muszę przyznać. Zastanawiam się ciągle dlaczego producenci odeszli od tematu ukrytego w obudowie pilota, przecież teraz kiedy systemy są jeszcze bardziej zminimalizowane, taki mały pilot zmieściłby się w nich bez trudu... a może wydziwiam :P
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
zelazny

Jaki odtwarzacz CD?

Panie winyl ten filmik przedstawia porównanie między dwoma odtwarzaczami czyli 11S2 oraz 11S3. Jest duża różnica między głośnością działania szuflady. Nie piszę, że w ogóle nie słychać jak działa w 11S3 ale działa cicho, cholernie chciałbym go posłuchać.
Oczywiście tacka jest metalowa. Czytałem, że został zastosowany zupełnie nowy mechanizm w 11S3 oczywiście. To nie była ironia. :P

Tutaj jest teścik całego zestawu SA 11S3 oraz PM 11S3 http://audio.com.pl/testy/stereo/odtwar ... s3-pm-11s3
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Jaki odtwarzacz CD?

Post autor: pan_winyl »

teraz rozumiem kontekst :) czyli porównanie obydwu konstrukcji, a nie że po prostu cicho działa. Kiedyś w sony niskiego modelu, który miał bardzo głośną tackę, zrobiłem eksperyment i przesmarowałem wszystkie punkty cierne, a zwłaszcza suwnice ząbkową żelem do łańcucha rowerowego. Efekt rewelacyjny, niemniej nie wiem czy znów bym to zrobił :P soniaka nie było mi szkoda :P
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
zelazny

Jaki odtwarzacz CD?

Checheche no ja bym tego nie zrobił mając SA 11s3. :)
ODPOWIEDZ