Tak, nasza Poczta jest niestety genialna na swój sposób.
Tak będzie trwać póki nie będzie mocnej konkurencji z sektora prywatnego i nie upadnie monopol Poczty na lekkie przesyłki (co także hamuje rozwój prywatnych poczt).
Wszak nie od dziś wiadomo, że co państwowe to bardziej lajtowe. Dotyczy to każdej fuchy dla państwowej instytucji/przedsiębiorstwa

Przynajmniej ja mam takie odczucie.
Ja od przeszło 2 miesięcy czekam na książki od Amazon (USA). Powinny dotrzeć góra miesiąc temu.
Sprawa jest o tyle dziwna, że były to 4 książki, ale ze względu na dostępność zostały wysłane oddzielnie w 2 paczkach (w 1. paczce 3 książki, w 2. jedna).
W ciągu sierpnia co tydzień stawiałem się na swojej Poczcie dopytując czy czasem nie leży coś dla mnie. Nie leżało, aczkolwiek muszę przyznać, że Panie na poczcie za każdym razem spełniały moją prośbę, badając ichni "magazyn" pakietów zagranicznych. Z drugiej strony, żadna nie chciała sprawdzić tzw. zeszytu, gdzie przesyłki te są odnotowywane i kwitowane przy odbiorze (jeśliby przesyłka została zawrócona to tam byłby ślad tego).
Odezwałem się do Amazon w tej sprawie. Dostałem następnego dnia przeprosiny za kłopot i pełny zwrot kosztów wysyłki

Człowiek z obsługi dodatkowo poinformował mnie, że jeśli przesyłka nie dotrze do kolejnych dni września to uzgodni on ze mną czy chcę zwrot kwoty za książki czy też interesuje mnie ponowna wysyłka (teraz już nieodpłatnie).
Takiej obsługi brakuje nam w Polsce

Czas się modlić i czekać aż Amazon wejdzie do nas, wnosząc zarazem nową jakość do handlu internetowego