Gramofon do 1000 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
polaff

Gramofon do 1000 zł

Post autor: polaff »

Czy taki gramofon nie spełnia moich oczekiwań:?
http://allegro.pl/technics-sl-2000-gram ... 53502.html
Awatar użytkownika
arturxyz
Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60

Gramofon do 1000 zł

Post autor: arturxyz »

nie wiem nie znam sie na technicsach ale na pewno moge ci polecic tego sprzedającego lub tego poniżej
http://olx.pl/oferta/gramofon-technics- ... bSZe5.html
obaj to forumowicze tu przynajmniej masz pewność że sprzęt jest pewny poza tym przejrzyj watek- zakupowy- sprzęt-sprzedam
JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
Awatar użytkownika
polaff

Gramofon do 1000 zł

arturxyz pisze: na pewno moge ci polecic tego sprzedającego

Masz na myśli tego sprzedającego, którego ja aukcję podlinkowałem?
Awatar użytkownika
arturxyz
Gramofon: JVC QL-A7 ps-x60

Gramofon do 1000 zł

Post autor: arturxyz »

nie.
...ty przysłałeś linka do gramofonu z niemiec za 800 zł +100 zł przesyłka ..+ twoje wymagania-'' na gotowo w sensie że po konserwacji i ustawieniach z dobrą wkładką'' na bank przekroczysz budzet...i to sporo
JVC QL-A7
SONY PS-X60
JVC XL-Z 555
ONKYO INTEGRA A-8780
JAMO S 606
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1000 zł

Post autor: Wojtek »

Kup Pan SL-Q3 od tollo i będziesz zadowolony :) Jedyne co bym w nim zmienił to matę na oryginalną gumę zamiast ten filc dorzucony "z braku laku".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
polaff

Gramofon do 1000 zł

Ok, propozycja jest ciekawa tym bardziej, że stan zapowiada się obiecująco. Twierdzicie, że model też wart polecenia?>?
Napiszcie mi tylko co znaczy:
Po zakupie wystarczy dokonać kalibracji ramienia
Mam jeszcze pytanie czy godny uwagi jest: SL-1900, też jest w zasięgu moich możliwości finansowych, ale czy będzie technicznie i brzmieniowo zadowalający?

... a może po prostu dać swój do jakiegoś serwisu, ew wymienić wkładkę na coś lepszego i będzie to wystarczająca modyfikacja jak na razie?
Czy Dual 1254 jest tak słaby, że uważacie, że i tak nie będę zadowolony?

Dzięki za podpowiedzi...
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Re: Gramofon do 1000 zł

Post autor: Dante »

polaff pisze:Napiszcie mi tylko co znaczy:
Po zakupie wystarczy dokonać kalibracji ramienia
Trzeba ustawić siłę nacisku i antyskating. Standardowa kalibracja jak przy każdym gramofonie.
polaff pisze:Mam jeszcze pytanie czy godny uwagi jest: SL-1900, też jest w zasięgu moich możliwości finansowych, ale czy będzie technicznie i brzmieniowo zadowalający?
SL 1900 to starszy i od strony napędu niższy model. Jeśli jest w podobnej cenie +/- 100 zł to nie warto.

polaff pisze:... a może po prostu dać swój do jakiegoś serwisu, ew wymienić wkładkę na coś lepszego i będzie to wystarczająca modyfikacja jak na razie?
Czy Dual 1254 jest tak słaby, że uważacie, że i tak nie będę zadowolony?
Jak masz adapter pod to ramię, to możesz wymienić wkładkę. Tam mocowanie jest nietypowe, ale były przejściówki. Zostawiłbym Duala na płyty w gorszym stanie a pierwszym gramofonem zrobiłbym Q3 :)
Awatar użytkownika
polaff

Gramofon do 1000 zł

Dante pisze:Zostawiłbym Duala na płyty w gorszym stanie a pierwszym gramofonem zrobiłbym Q3
Nie chcę mieć 10ciu gramofonów.
Chcę mieć jeden na poziomie o jakim pisałem wcześniej.
Wiem, że to pewnie nie będzie łatwe ale chcę pozbyć się Dual'a o ile kupię coś nowego.
Jeśli uważacie, że moje założenia są błędne to sugerujcie czym się kierować i czego szukać.
Tak jak pisałem nie musze mieć koniecznie technics, nie musi to być koniecznie Japan, to dwa w miarę istotne dla mnie aspekty, jednak nie najważniejsze.

Nie jestem kompletnie w temacie jeśli chodzi o ten rodzaj sprzętu - nigdy nie byłem fanatykiem - lubię po prostu to brzmienie i ten klimat, a w związku z brakiem wiedzy chcę posiłkować się Waszym doświadczeniem i wiedzą.
Nie jestem jednak typem, który jest w stanie wydać na zabawkę tego typu kilka tyś zł - może kiedyś, nie teraz.
Awatar użytkownika
ojcie_c
Gramofon: Technics SL-1200GR

Gramofon do 1000 zł

Post autor: ojcie_c »

Bierz tego SL-Q3. Oryginalną, cienką matę gumową możesz dokupić choćby w albepro (to taki magazyn części zamiennych do Technicsów w Holandii - link: http://www.albepro.nl/technics-en/techn ... 2.7mm.html).
Miałem ten model gramofonu, polecam.
Masz jeszcze gwarancję sprawności sprzętu (w sensie, od forumowicza, nie od handlarza zwożącego sprzęty z niemieckich śmietników).
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
Awatar użytkownika
Dante
Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X

Re: Gramofon do 1000 zł

Post autor: Dante »

polaff pisze:
Dante pisze:Zostawiłbym Duala na płyty w gorszym stanie a pierwszym gramofonem zrobiłbym Q3
Nie chcę mieć 10ciu gramofonów.
Chcę mieć jeden na poziomie o jakim pisałem wcześniej.
Wiem, że to pewnie nie będzie łatwe ale chcę pozbyć się Dual'a o ile kupię coś nowego.
Czyli lepszy gramofon sprawi, że lekko porysowana ale ulubiona płyta zagra nagle wspaniale? Nie, nie zagra. To tak nie działa.
Nie chcesz mieć 2 gramofonów? Spoko, twoja sprawa. Możesz żonglować wkładkami przed odsłuchem - zabawa dla cierpliwych, ale na forum są i tacy.
Chyba, że będziesz kupował same nówki - to nie było tematu :D
Awatar użytkownika
polaff

Gramofon do 1000 zł

Dante pisze:Chyba, że będziesz kupował same nówki - to nie było tematu
w ciągu roku na kupionych 26 płyt jedną kupiłem używaną. Na tyle sie nie znam, że kupiłem takiego śmiecia, że nawet na patefonie na korbę by nie grała ładnie...

Jeśli jednak chodzi o nowe płyty to uprzedzę pytanie-sugestię kupiłem jedną płytę z polskiego niezależnego wydawnictwa - album Dezertera i po zakupie tej płyty wiem również, że na nowych winylach też jest znaczna różnica w brzmieniu jak płyta jest tanio tłoczona...
Awatar użytkownika
polaff

Gramofon do 1000 zł

Dodam, że sprzęt audio traktuję również jakomebel więc wygląd dla mnie też się liczy a Dual nie wygląda - bardziej kojarzy mi się arturem stereo niż z gramofonem...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 1000 zł

Post autor: Wojtek »

Kup Technicsa i sprzedaj Duala. Serio :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
polaff

Gramofon do 1000 zł

Wojtek pisze:Serio
tak serio i szczerze to zastanawiać się zaczynam, które z Waszych wypowiedzi są sakrkastyczne, w których kpicie a w których robicie sobie ze mnie po prostu jaja... :shock:
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Gramofon do 1000 zł

Post autor: klin »

Koledzy mają specyficzny dowcip ale zdecydowanie znają się na rzeczy! :lol: I jak już coś doradzają to na serio :)
ODPOWIEDZ