Gramofon do 800 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
krychu337
Gramofon: JVC QL-F6

Re: Gramofon do 800 zł

Post autor: krychu337 »

Wojtek pisze:Dlaczego? :)
hej Wojtku. Dzięki za zainteresowanie tematem!
Przyczyna jest dość prosta - miałem w przeszłości dwa Technicsy w pełni automatyczne (jeden zresztą gra u mnie do teraz - paskowy SL-231), a i tak obsługuję gramofon praktycznie zawsze ręcznie, z użyciem "cue". Kwestia przyzwyczajenia. Nie chcę dopłacać za bajer, który nie jest mi do niczego potrzebny - a zakładam, że gramofony z pełną automatyką z tych samych serii są raczej droższe - vide Q2/Q3. Poza tym - chyba im mniej może się zepsuć, tym lepiej? :)
Wojtek pisze:Wybacz, ale można z tego zrobić potężną listę sprzętu. Tylko co z tego skoro nie znajdziesz ofert dla większości modeli w najbliższym czasie? :)
Dlatego raczej trzymamy się bieżących ofert.
Jasna sprawa. Rzeczywiście tak będzie bardziej praktycznie i sensownie, chociaż ostatnio przeglądam Allegro codziennie i na razie nic konkretnego nie znalazłem.
JVC QL-F6 + AT440mlb/Sony TA-F570ES/Dali 104
Awatar użytkownika
krychu337

JVC QL-F6 za równo 9 stówek - stan wizualny i techniczny podobno "idealny", 10/10 itd. - warto?
Założony jakiś Ortofon i tak do wymiany na mojego Shure'a.
Awatar użytkownika
tollo

Gramofon do 800 zł

Post autor: tollo »

Pisałem Ci już, że warto. :)
Awatar użytkownika
krychu337

tollo pisze:Pisałem Ci już, że warto. :)
Dzięki :) to była tzw. "szybka akcja", dlatego zależało mi na jak najszybszej odpowiedzi.

Bardzo jestem ciekaw tego rozwiązania tłumienia drgań (oil damping).
harobike

Gramofon do 800 zł

Post autor: harobike »

Cześć wszystkim!
Jestem tu nowy, z takiej okazji, że postanowiłem wyposażyć się w końcu w gramofon, a ze starego domu udało mi się wywieźć dwa altusy 75 i Radmor 5102-TE Unitry (sprzęt może nie najwyższej półki, ale gramofon chcę kupić przyzwoity, przyszłościowo).
Próbowałem doczytać się który gramofon jest wart uwagi i najczęściej chyba przewijał mi się przed nosem Dual. Z tego względu wybrałem parę modeli i miałbym wielką prośbę, żebyście mi doradzili, który z nich jest w porządku i czy cenowo wypadają znośnie:

http://allegro.pl/gramofon-dual-cs-626- ... 38313.html
http://allegro.pl/gramfon-dual-cs-505-4 ... 65299.html
http://allegro.pl/gamofon-dual-cs-714-q ... 73311.html
http://allegro.pl/znakomity-gramofon-du ... 82017.html

Czy warto do kupionego przez siebie gramofonu dokupić od razu nową igłę lub wkładkę?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Awatar użytkownika
esdarek
Gramofon: bambino

Gramofon do 800 zł

Post autor: esdarek »

Może się mylę, ale chyba trochę drogo jak na materiał do zrobienia gramofonu.
Awatar użytkownika
pawlos
Gramofon: l-75 l-78 s-500

Gramofon do 800 zł

Post autor: pawlos »

uff na szczęście żaden nie mój :)
Lenco B-55 L-75,L-78
Dual 1218 ,1219 ,1249 ,621
Thorens TD 146 II , TD-166 I
Telefunken S-500 , S-600
Yamaha ca-810,B&O CD-3300,JBL -L-80 t Gi,Braun L-810,Dual CL-720
harobike

Gramofon do 800 zł

Nikt więcej? :)
A moglibyście mi podpowiedzieć które modele Duala najkorzystniej jest szukać? Czy te z ramieniem ULM odpadają z uwagi na niedostępność wkładek?
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Ale te modele są bardzo dobre!
Są ludzie,którzy nie mają dobrego zdania o Dualach z napędem bezpośrednim. Ja mam jak najlepsze. Nie jest to może jakiś szczyt techniki ,ale bardzo przyzwoity sprzęt.
Martwię się czym innym(stąd moja wypowiedz wcześniejsza)-czy będziesz potrafił taki półprodukt jaki podałeś w linku przywrócić do życia. Nie ma tu jakiejś magii-jeśli ktoś zna się na elektronice,mechanice precyzyjnej, ma kilka narzędzi, trochę chemii, serwisówkę, nieco doświadczenia to zrobi z tego działający, sprawny gramofon o parametrach jakie podaje instrukcja.
Na tym forum 99% ludzi ,którzy się wypowiadają, doradzają zjadło zęby na gramofonach. Dla nich przywrócenie 30toletniego złomu do stanu sklepowego to nie problem. Niestety czasami przy doradztwie patrzą na temat ze swojej perspektywy zapominając ,że dla zwykłego Kowalskiego często wymiana wkładki i jej kalibracja to czarna magia. Ja kupuję bardzo dużo gramofonów na allegro. Najczęściej opis brzmi "włącza się kręci,automatyka działa,igła bardzo dobra, stan jak na zdjęciu". Co to znaczy? Że gramofon sie uruchamia-nic więcej!!! Stan igły sprawdzimy wyrobionym uchem, a tak na 100% mikroskopem. Mineralne smary,które mają 30 lat przypominają już wosk lub smołę i dawno nie spełniają swojego zadania. Przełączniki i potencjometry trzeszczą bo zaśniedziały po tylu latach. Ramię ma luzy jak ruski rower, talerz obraca się na sucho, automatyka jest rozkalibrowana. Do tego często przewód kończy się wtykiem din, a masy obu kanałów i obudowy są w gramofonie połączone. Pokrywa-jeśli jest-przypomina lodowisko...po dobrym meczu NHL ;)

Nie ma w sprzedaży takich gramofonów nic złego-przecież to normalne,że 30toletni samochód, który nie widział mechanika też nie ma prawa być sprawny i też miewa opis "jeździ ,hamuje,skręca". Pytanie jak jeździ, jak hamuje, jak skręca i jak długo jeszcze będzie to robił? Pół biedy jeśli ktoś sprzedaję przedmiot w takim stanie w swojej niewiedzy i za cenę(gramofonu,nie auta) 100-200 zł. Wtedy masz resztę budżetu na odbudowę gramofonu. Niestety handlarzom i niektórym sprzedającym poprzewracało się w głowach ze względu na popyt oraz na ceny gramofonów,które sprzedawane są po dogłębnej renowacji i psikając na sprzęta kokpit sprajem wołają sobie jak za wyremontowanego lub więcej!!! Później delikwent wraca na forum i pyta o serwis gramofonów w jego okolicy.
Moja rada-skup sie na stanie gramofonu,jego pochodzeniu, opinii o sprzedającym i jego wiarygodności, kup gramofon od kogoś zaufanego,znajomego, lub kogoś z forum(chłopaki często wymieniają sprzęt) lub zostań serwisantem starych gramofonów i wtedy możesz kupować wysokie modele bo sam je sobie przygotujesz. Na boga tylko nie za 600-900 zł za materiał wyjściowy. Gdyby nie moje zasady to bym Ci sprzedał coś czego mam pełny magazyn czyli gramofon oczekujący na renowację nie za 600 ale np. za 400 i bym był zarobiony-niestety nie leży to w mojej naturze. Nie mógłbym spokojnie spać...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Gramofon do 800 zł

Post autor: Wojtek »

harobike pisze:A moglibyście mi podpowiedzieć które modele Duala najkorzystniej jest szukać?
Temat rzeka :) Zależy czego szukasz. Musisz nam troszkę zawęzić pole do popisu.
harobike pisze:Czy te z ramieniem ULM odpadają z uwagi na niedostępność wkładek?
Wkładki i igły są dostępne. Problem w tym że wielu gramofonach z ULM, jesteś praktycznie ograniczony tylko do wkładek ULM. Poza tą kwestią, to są nadal dobre gramofony.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
harobike

Gramofon do 800 zł

Jacie, to teraz mi zamieszaliście w głowie. :roll: Ja niestety nie znam się zupełnie na renowacji gramofonów. Chętnie bym się nauczył, ale nie wiem czy znalazłbym na to czas, strasznie zarobiony jestem :( W takim razie najlepszym chyba dla mnie wyjściem jest zakup gramofonu po renowacji od kogoś zaufanego. Wskazalibyście mi drogę jak tutaj na forum znaleźć kogoś takiego, kto ma do sprzedania ładny, wyremontowany gramofon bez wciskania kitu? :)
Co do modeli i samego zawężenia pola do popisu to tak naprawdę nie mam jakichś technicznych wymagań. Chciałbym po prostu, żeby gramofon dawał mi dużo przyjemności ze względu na jakość dźwięku. Sam jestem skrzypkiem i lubię się wsłuchiwać w szczególiki :) Idealnie byłoby gdyby muzyka klasyczna jak i cięższe rockowe brzmienia nie sprawiały mu problemu :)
Awatar użytkownika
LookAss

Gramofon do 800 zł

Post autor: LookAss »

Cześć,

Krótkim słowem wstępu przedstawię się na forum w związku z tym, że to jest mój pierwszy post. Mam na imię Łukasz i zapewne jak dla wszystkich tutaj muzyka jest dla mnie ważnym elementem życia codziennego. Od dłuższego czasu marzy mi się zakup gramofonu w celu odtworzenia winyli zebranych kiedyś przez rodziców (teraz też i przez teścia) oraz tych, które uzyskałem jako prezenty ślubne.
Kupno tego sprzętu zaplanowane było na trochę później, gdy już zakupię własne cztery kąty i będę mógł stworzyć sobie odpowiedni "kącik muzyczny". Okazało się jednak, że dostałem wramach prezentu "pakiet startowy" na zakup gramofonu już teraz i zmotywowany tym postanowiłem się rozejrzeć za czymś sensownym. Tak oto trafiłem na to forum :)

Tyle słowem wstępu o sobie, teraz o mojej "potrzebie". Piszę w tym temacie ponieważ tak wyobrażam sobie górną granicę jaką planuję w tej chwili wydać na sprzęt. Chciałbym kupić gramofon, który nie będzie jakimś super wymuskanym sprzętem dla znawców i pasjonató, przy tym kosztując kilka średnich miesięcznych pensji bo najzwyczajniej w świecie mnie na to w tej chwili nie stać. Z natury jednak staram się kupować coś przynajmniej zbliżonego do optimum cena/jakość i z wiekiem (a także jakimśtam wzrostem funduszy na koncie :P ) nauczyłem się, że lepiej wydać trochę więcej i cieszyć się z jakości i wytrzymałości zakupu niż kupić byle taniej i nie być zadowolonym, albo co gorsza stanąć przed koniecznością kupowania kilka razy bo poprzednie się szybko psuło.

Stąd moja prośba i pytanie: czy w zakresie cenowym z tematu można kupić taki sprzęt o jakim myślę? Przeglądając forum natknąłem się na dużo pochlebnych opinii o użytkowniku esdarek i jego sprzęcie, który sprzedaje na allegro. W tej chwili ma w ofercie (przepraszam za brak linków, ale allegro mam zablokowane :)):

Micro Seiki TT2200 za 800 zł,
Sanyo Plus Q40 za 600 zł,
ADC 1500 FG za 800 zł.

Czy któryś z tych gramofonów spełniałby moje "wymagania"? Czy może zwrócić swój wzrok w innym kierunku?

Mam też pytanie nieco szersze, ale myślę, że grono forumowiczów będzie w stanie mi pomóc. Co oprócz gramofonu muszę dokupić do przyszłego "kąciku muzycznego" by móc cieszyć się w pełni z posiadanej kolekcji?

Z góry dziękuję za pomoc i opinie.
Pozdrawiam,
Łukasz
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Witam
Poza gramofonem przydatny będzie zestaw do czyszczenia igły i płyt. Przyzwoity na allegro to koszt 45 zł. Sam czyścik do igły natomiast jest niezbędny gdyż zwykłe płyty(nie myte i trzymane w specjalnych kopertach) brudzą igłę po oddtworzeniu jednej strony lub częściej. Rozumiem, że resztę toru czyli wzmacniacz, przedwzmacniacz i kolumny już masz?
Awatar użytkownika
LookAss

Gramofon do 800 zł

Post autor: LookAss »

Nie posiadam jeszcze tak naprawdę nic, ponieważ nawet nie do końca wiem co powinienem posiadać. Totalna amatorszczyzna, ale każdy gdzieś kiedyś zaczynał :)
Awatar użytkownika
esdarek

Gramofon do 800 zł

Ok to dobrze trafiłeś. Tutaj jest kwiat gramofonowej polski,masa fachowców i pasjonatów. Chłopaki Ci podpowiedzą co i jak.
ODPOWIEDZ