Postanowiłem przenieść dyskusję do oddzielnego tematu.
Kasmodiah pisze:czy faktycznie tylko "trzeba odkręcić jedną śrubę..."?
To akurat jest ściema. Gramofon ten nie posiada regulacji wysokości ramienia (mało który gramofon taką funkcjonalność ma, zazwyczaj tylko topowe modele).
Krzyś pisze:moim zdaniem gramofon najzwyczajniej w świecie nie jest skalibrowany - ramię nie jest wypoziomowane - i wystarczy standardowa procedura kalibracji ramienia, omówiona na forum.
Też tak podejrzewam.
Dla rozwiania wszelkich wątpliwości, proponuję byś poprosiła sprzedawcę o zrobienie zdjęć ilustrujących problem. Wtedy powinniśmy mieć jasność czy faktycznie coś jest nie tak.
Jeśli będzie robił problemy z tą prośbą to jego strata, traci klientkę
eenneell pisze:"Universum Studio Automatik 6000 Direct Drive"
To mi przypomina Duala?
Bo jest gramofonem z Niemiec?
eenneell pisze:a w Dualu jest taka śrubka przy "antyscatingu" do regulacji wys, ramienia

Piszesz tak jakby Dual wyprodukował tylko jeden gramofon (albo przynajmniej jeden model ramienia, montowany we wszystkich swoich gramofonach

).
W rzeczywistości mało który Dual umożliwiał regulację wysokości podstawy ramienia (bo o to tu chodzi) bez "dawania nura" w bebechy. Chyba tylko Dual 721 ma to zrobione jak trzeba
Po tych stronach to nawet mnie głowa potrafi zaboleć

Myślę że wystarczą kwestie regulacji ramienia przedstawione na forum, ale to może już jak będzie jakiś gramofon do ustawiania
A tak notabene, znalazłem wczoraj "brata bliźniaka" tego Universum 6000, pod postacią gramofonu Toshiba SR-F430