Slayer reedycje

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wlodekg0

Slayer reedycje

Post autor: wlodekg0 »

Witam, pokazały się ostatno reedycje Slayer z Nuclear Blast na kolorowych winylach, chodzi o płyty od Reign...do Seasons...oraz normalne z Universal/American oraz inne wydanie z American..dużo tego, wszystkie z 2013 ...pytania :
1. w opisie HQvinyl - czy jest różnica od normalnej płyty,
2. czasem w opisach jest 180 g, znaczy to że inne płyty są cięższe ? ( bo to o wagę czyba chodzi ? )
3. przede wszystkim czy ktoś miał styczność z tymi wydaniami, czy warto to kupić ?
Będę wdzięczny za opinie, pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Slayer reedycje

Post autor: Wojtek »

wlodekg0 pisze:1. w opisie HQvinyl - czy jest różnica od normalnej płyty,
To hasło marketingowe. Może oznaczać różne rzeczy.
wlodekg0 pisze:2. czasem w opisach jest 180 g, znaczy to że inne płyty są cięższe ? ( bo to o wagę czyba chodzi ? )
To jest gramatura płyty. Tak, są cięższe, ale od razu uprzedzam pytanie: nie oznacza to że płyta jest lepsza bo jest 180g ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wlodekg0

Slayer reedycje

Temat powraca, reedycje z 2013 konkretnie South..., Seasons..., ktoś coś może powiedzieć , warto kupić, czy lepiej polować na 1pressy... ?
Awatar użytkownika
blispx

Re: Slayer reedycje

Post autor: blispx »

Na forum stevehoffman.tv masz topic na temat reedycji Slayer'a
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Slayer reedycje

wlodekg0 pisze:warto kupić, czy lepiej polować na 1pressy... ?
Jak ja nie znoszę takiego podziału, że albo kupujemy pierwsze tłoczenie pierwszego wydania albo nówkę z Empiku, tak jakby nie było niczego pomiędzy.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Wojtek pisze:
Jak ja nie znoszę takiego podziału, że albo kupujemy pierwsze tłoczenie pierwszego wydania albo nówkę z Empiku, tak jakby nie było niczego pomiędzy.
W przypadku Slayer to raczej nie ma nic pomiędzy. :D
A jak są jakieś wydania to naogół pirackie. Tak że nie ma zabardzo wyboru; albo polujemy na pierwsze albo kupujemy nowe sprzed dwóch , pięciu lat.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
wlodekg0

Wojtek pisze:
Pewnie że wszystkie wydania są wartościowe...:) osobiście uważam że pierwsze najbardziej, ale że są ciężko dostępne zacząłem trochę szperać w ostatnich wydaniach. Weźmy na ząb np. South of heaven. I mamy dostępne :
1.http://www.fan.pl/katalog/p92362043_sla ... eaven.html
2.http://www.fan.pl/katalog/p92390260_sla ... eaven.html
3.http://www.nuclearblast.de/de/produkte/ ... vinyl.html

teraz czy ktoś coś może powiedzieć na temat tych wydań,nie mam doświadczenia, ale czasem można wyczytać że poszczególne wydania różnią się brzmieniowo, np. Metallica.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Slayer reedycje

Cracker pisze:W przypadku Slayer to raczej nie ma nic pomiędzy. :D
Co prawda nie jestem jakimś ekspertem od wydań albumów Slayera, ale albo mylisz pojęcie pierwszego wydania z pierwszym tłoczeniem albo żartujesz sobie :) Zakładam, że to drugie.
Oczywiście że jest coś pomiędzy. Kolejne tłoczenia (drugie, trzecie, czwarte, itd.).
Przynajmniej jeśli mówimy o masowych wydaniach winylowych Slayera z początku lat '90tych i wcześniej.
Nie mówiąc już o tym że jak jakieś wydanie wyszło np. w 10 krajach (pomijam tzw. "wydanie Europejskie") to chyba oczywiste jest że każde z nich się różni od siebie :)
wlodekg0 pisze:Pewnie że wszystkie wydania są wartościowe...:) osobiście uważam że pierwsze najbardziej
Materialnie wartościowe? Zapewne. Brzmieniowo? Kwestia dyskusyjna :)
wlodekg0 pisze:ale czasem można wyczytać że poszczególne wydania różnią się brzmieniowo, np. Metallica.
Naturalne jest, że każde z nich będzie brzmiało inaczej.

Jeśli oczekujesz odpowiedzi nt. "które najlepiej" to musisz znaleźć kogoś kto kupił wszystkie i je porównał albo poczytać opinie o brzmieniu każdego z nich i próbować wyciągnąć z tego jakieś wnioski.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wlodekg0

No pisałem że nie mam doświadczenia :) Czyli co np. pierwsze wydanie jakiejś płyty może mieć kilka tłoczeń ? Może to dla Ciebie głupie pytanie, ale ja dopiero zaczynam kolekcjonowanie płyt, chociaż kilka już posiadam :) A z tego co tu forumowicze piszą to często pod względem brzmienia pierwsze wydania są najlepsze. Szukając konkretnego wydania opieram się zawsze na discogs. Dlatego pytam. Poza tym właśnie liczyłem na opinie osób które już miały styczność z tymi płytami, względnie różnymi wydaniami ;)
Awatar użytkownika
Cracker

Slayer reedycje

Post autor: Cracker »

Wojtek pisze:Przynajmniej jeśli mówimy o masowych wydaniach winylowych Slayera z początku lat '90tych
Nie było masowych wydań winylowych Slayera w latach 90 tych więc nie bardzo wiem o czym mówimy. :)
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Slayer reedycje

wlodekg0 pisze:Czyli co np. pierwsze wydanie jakiejś płyty może mieć kilka tłoczeń ?
Tak. Z jednej płyty matki nie możesz robić kopii w nieskończoność, stąd jak ta kończy swój żywot, ryje się kolejny wzorzec do tłoczenia.
Stąd wynikają różnice w numerach matryc przy końcowym produkcie ;)

Gdyby jakieś wydanie miało tylko jedno tłoczenie to każdy wytłoczony egzemplarz miałby takie same numery na płycie.
wlodekg0 pisze:A z tego co tu forumowicze piszą to często pod względem brzmienia pierwsze wydania są najlepsze.
Kwestia bardzo dyskusyjna.
Cracker pisze:Nie było masowych wydań winylowych Slayera w latach 90 tych więc nie bardzo wiem o czym mówimy. :)
W sensie że szły nakłady typu 20 tysięcy lub mniej sztuk tylko? Widzę po Discogs że były wydawane w wielu krajach, nawet wtedy.
Kurde, nie wiedziałem że aż tak słabo się ta kapela sprzedawała w tym czasie na winylu.
Nie odbierajcie tego jako przytyk na zespół :)

Zresztą, nawet jeżeli w 90's tak było to chyba nie w 80's? :morda: Pisałem ogólnie.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ