Dual cs 604 - jakość dźwięku i kilka pytań

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
eenneell

Post autor: eenneell »

pejot pisze:Igły nie czyściłem, dmucham na nią, jak zgromadzi się na niej kurz (chociaż się nie gromadzi za bardzo, bo korzystam
Dobrze jest mieć zestaw do czyszczenia igieł (flakonik z płynem i szczoteczką)
Tak jak Szanowny Admin robi: czyścić igłę po słuchaniu, żeby na dzień następny była gotowa do pracy :)
A jak się zaświni to czyścić, poczekać aż wyschnie i słuchać :!:
Awatar użytkownika
pejot
Kontakt:

Re: Dual cs 604 - jakość dźwięku i kilka pytań

Post autor: pejot »

Nie mam na razie niczego do czyszczenia poza wodą, ustami i oddechem.
Po zwykłym przedmuchaniu igła prezentuje się następująco:

Obrazek

Tak czy inaczej, żeby mieć porównanie zamówiłem nową igłę. Jeśli to nie rozwiąże problemów z dźwiękiem, będę zastanawiał się nad innymi opcjami.

Dla porównania chciałbym też pokazać jak wyglądała igła w zamawianym wcześniej Dualu cs 522 (ten, co przyszedł niemalże w częściach) - sprzedawca twierdził przed wysłaniem, że igła jest jeszcze w dobrym stanie, bo słuchał i brzmiało dobrze. Jako, że nie jestem w stanie tego samemu sprawdzić, zerknijcie, i powiedzcie sami, czy to ma prawo odtwarzać dźwięk.

Bo jeśli to nie jest jakiś nowy typ igły o którym nie słyszałem, to na moje oko owszem, wejdzie to w rowek, ale chyba tylko ten który wydaje raczej inne dźwięki

Obrazek
eenneell

Post autor: eenneell »

Pierwsze zdjęcie; igła ok! ;)
drugie;
pejot pisze:dla porównania chciałbym też pokazać jak wyglądała igła w zamawianym wcześniej Dualu cs 522 (ten, co przyszedł niemalże w częściach) - sprzedawca twierdził przed wysłaniem, że igła jest jeszcze w dobrym stanie, bo słuchał i brzmiało dobrze. Jako, że nie jestem w stanie tego samemu sprawdzić, zerknijcie, i powiedzcie sami, czy to ma prawo odtwarzać dźwięk.
masakra :(
Sprzedawca "lekko"się pomylił ;)
Awatar użytkownika
motown

Post autor: motown »

Ewidentnie wyeksploatowana igła na zdjęciu nr 2. A może to jest jakiś nowy, płaski szlif? ;]

Tak przy okazji - dobre zdjęcia. Masz obiektyw do makro?
Pay for that motherfucker record

The Motown Sound™
Awatar użytkownika
pejot
Kontakt:

Panowie, problem z dźwiękiem chyba się rozwiązał...

Kupiłem wczoraj nowy wzmacniacz - starszego (bodajże 1986 r) Denona PMA 500V - po podłączeniu całości (już bez przedwzmacniacza na szczęście) usiadłem i włączyłem J.M. Jarre (płyta praktycznie nowa, francuskie wydanie). Podejrzewam, że gdybym miał problem z emocjami, to bym się popłakał z zachwytu ;)

Rzecz jasna nie będę się rozpisywał na temat dźwięku, bo wszyscy doskonale wiecie o co chodzi. Ja czegoś takiego jeszcze nie słyszałem, i zastanawiam się, jak do cholery do tej pory mogłem żyć z moim poprzednim wzmacniaczem. Teraz nawet te zryte płyty brzmią w miarę znośnie, gdzie na Pioneerze nie było nawet mowy żeby ich słuchać.

Nie miałem pojęcia że wybór wzmacniacza ma AŻ TAKI wpływ na dźwięk. Teraz tylko szukam nowych kolumn, bo te co mam obecnie nie są najwyższych lotów.

Aha.
Zdjęcia robię Canonem 600d + adapter EOS-M42 + 3 pierścienie pośrednie + Helios 77m-4 1.8/50 + konwerter macro Raynox DCR-250
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

pejot pisze:Kupiłem wczoraj nowy wzmacniacz - starszego (bodajże 1986 r) Denona PMA 500V - po podłączeniu całości (już bez przedwzmacniacza na szczęście) usiadłem i włączyłem J.M. Jarre (płyta praktycznie nowa, francuskie wydanie). Podejrzewam, że gdybym miał problem z emocjami, to bym się popłakał z zachwytu ;)

Rzecz jasna nie będę się rozpisywał na temat dźwięku, bo wszyscy doskonale wiecie o co chodzi. Ja czegoś takiego jeszcze nie słyszałem, i zastanawiam się, jak do cholery do tej pory mogłem żyć z moim poprzednim wzmacniaczem. Teraz nawet te zryte płyty brzmią w miarę znośnie, gdzie na Pioneerze nie było nawet mowy żeby ich słuchać.

Nie miałem pojęcia że wybór wzmacniacza ma AŻ TAKI wpływ na dźwięk. Teraz tylko szukam nowych kolumn, bo te co mam obecnie nie są najwyższych lotów.
Krótko mówiąc, amplituner do kina domowego nie zdał egzaminu :)
Kolejny przypadek do listy.

Przeciwwaga na początku ewidentnie była krzywo założona.
Z tego co czytam to wiem, że już sobie nieźle radzisz z niuansami regulacyjnymi swojego gramofonu :)

Shure DM-103 to to samo co Shure M75 albo M91.

Co do przełącznika "V i -" to trochę pokręciliście działanie tej funkcjonalność Panowie :)
Winters dobrze zrozumiał sens tej funkcji, a ja pozwolę sobie wyjaśnić o co chodzi bardziej szczegółowo.

Jest to jedynie taka pomoc w wyszukiwaniu początku płyty przy ręcznym przesuwaniu ramienia nad płytą (przy podniesionej windzie).
Gdy mamy przełączone na opcję V to ów pomoc jest włączona, przez co przy przesuwaniu ramienia z podniesioną windą wyczuwalny jest lekki opór w momencie gdy ramię znajduje się nad początkiem płyty (30cm dla LP i 17cm dla singli).
To tylko tyle.
Równie dobrze można sobie tą opcję wyłączyć (-) i też będzie dobrze. Nie ma to żadnego wpływu na odtwarzanie płyty.

Ot wodotrysk. Dual zastosował to tylko w paru modelach w tym czasie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pejot
Kontakt:

Pozwolę sobie jeszcze w tym temacie dodać obiecane wcześniej zdjęcia przeciwwagi - tym bardziej, że jak się okazało nie tylko ja miałem problem z poluzowanym ciężarkiem - więc się przyda.

Obrazek

Tak wygląda to po rozłożeniu na części pierwsze. Powiem szczerze, że tej gąbki się pozbyłem. Resztę złożyłem w jedyny sposób w jaki da się to zrobić. Po złożeniu śrubą w centralnej części ciężarka reguluje się nacisk - i ciężarek podnosi się, albo opada. Blaszkę musiałem nieco wygiąć, żeby wszystko ładnie się wyśrodkowało.

Obrazek

Może całość brzmi skomplikowanie ale jak już się to trzyma w rękach wiadomo o co chodzi. Problem jest tylko przy składaniu tego do kupy.

Aha. koniecznie trzeba zdjąć ten zacisk (ogranicznik, blokadka) z gwintowanej części pręcika, żeby w ogóle dostać się do środka. Schodzi lekko więc bez obaw.
R@lph

Re: Dual cs 604 - jakość dźwięku i kilka pytań

Post autor: R@lph »

Witam wszystkich.Podepnę sie pod temat...zakupiłem 2tyg temu Duala 604 i mam w zasadzie dwa pytania. Podłączyłem go pod wejście Phono w Nad'zie 3150. Jest tam parę przełączników,m.innymi wkładkek MM i MC. Jak przełącze na MM to gra ciszej (wkładka oryginalna (DMS 240E) i igła (DN 241).Pytanie czy ta wkładka z igłą to MC czy MM? Drugie pytanie to takie,że mam zamiar wymienić całe kable na rca,więc zakupiłem kabel Klotza i wtyczki jakieś australijskie,polutowałem to wszystko i teraz będę się brał za wylutowanie tego kabla 5 din i wstawienie rca,ale gdzieś czytałem że jest jakiś mostek i trzeba go zlikwidowac. Nie rozbierałem jeszcze i nie wiem jak się zabrac za to. I trzecia sprawa to neonówka nie świeci. Na ebay.de widziałem identyczne tyle,że ledowe za 20Euro z wysyłką,ale może jest na to inny patent? Takie neonowki w sklepach elektro sa za grosze,tylko dużo mniejsze. Musze jeszcze zmierzyc jakie tam wychodzi napięcie. Poza tym gramofon gra,obrotów nie zwalnia,ramie wywazone na 1,5g i jest ok. Jesli ktos moze sie podzielic infem na temat tych problemow to byłbym wdzięczny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

R@lph pisze:Jak przełącze na MM to gra ciszej
Normalne.
R@lph pisze:Pytanie czy ta wkładka z igłą to MC czy MM?
MM.
R@lph pisze:ale gdzieś czytałem że jest jakiś mostek i trzeba go zlikwidowac. Nie rozbierałem jeszcze i nie wiem jak się zabrac za to.
Z tego co pamiętam to w dziale okablowania jest wątek omawiający tą kwestię. To dotyczy prawie każdego Duala :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ