Jaka wkładka T4P?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Post autor: Wojtek »

mr_shelp pisze:Mój błąd - rzeczywiście nie ma możliwości kupna Digitraca w Wamacie...
To chyba błąd sklepu Wamat, że nadal wywieszają ofertę czegoś niedostępnego ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
mr_shelp
Gramofon: Technics SL-Q3

Jaka wkładka T4P?

Post autor: mr_shelp »

Zakupiłem wkładkę Grade Prestige Black P i prawdę mówiąc jestem umiarkowanie zadowolony... Selektywność jest wprawdzie lepsza, przestało również piaszczeć, ale z kolei dźwięk jest bardzo ciemny w barwie, rzekłbym nawet, że przymulony. Nacisk ustawiłem ma 1,5 g. Czy ktoś ma podobne doświadczenia z tą wkładką?
Awatar użytkownika
maciek1705

Jaka wkładka T4P?

Post autor: maciek1705 »

Zamierzam wymienić wkładkę P30. Nie ukrywam, że głównym kryterium jest cena wkładki oraz igieł. W oko wpadły mi następujące modele:
AT3482P (ok. 100zł)
AT300P (ok. 120 zł)
AT311EP (ok. 160 zł)

Która według Was jest najlepsza pod względem cena - jakość dźwięku. Najbardziej w chwili obecnej interesuję się tą najtańszą. Czy może jednak naprawdę warto dopłacić?
Ponadto jaka jest różnica między nimi?
Czy do AT300P będę mógł założyć igłę eliptyczną z AT311EP?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

maciek1705 pisze:Która według Was jest najlepsza pod względem cena - jakość dźwięku.
AT311EP.
maciek1705 pisze:Czy może jednak naprawdę warto dopłacić?
Warto.
maciek1705 pisze:Ponadto jaka jest różnica między nimi?
Głównie klasa i szlif igieł.
maciek1705 pisze:Czy do AT300P będę mógł założyć igłę eliptyczną z AT311EP?
Tak. Pamiętaj tylko, że igła to najdroższy element wkładki.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
analogowy

Re: Jaka wkładka T4P?

Post autor: analogowy »

Proszę o waszą pomoc i doświadczenie w wyborze wkładki T4p do gramofonu Technics Sl-10. Szukam wkładki muzykalnej i możliwie docelowej, tak by nie szukać kolejnej. Zależy mi na wkładce myzykalnej ale bez utraty czegokolwiek w muzyce, krótko mówiąc bezkompromisowej, budżet nie jest ograniczeniem. Dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

analogowy pisze:i możliwie docelowej, tak by nie szukać kolejnej
W tym hobby tak się nie da :P

Nie wiem jakie już masz doświadczenie z innymi wkładkami, ale na Twoim miejscu kupiłbym jakąś starszą, kompatybilną wkładkę T4P AT (np. z serii AT-1x2 albo Realistic RX1500) i dołożył do niej nową topową igłę tj, ATN-150MLX.

Ewentualnie coś z innych stajni, tj. Ortofon 320.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
analogowy

Wojtek

Zdaję sobie sprawę że w tym hobby tak się nie da i droga na skróty jest w istocie długą drogą...

Nie mam dużego doświadczenia z innymi wkładkami: wcześniej była zamontowana Empire 800-II, teraz jest Audio Technica 3474 EP o której wspomonałem wcześniej. Prosze napisz o jakie przykładowe modele starszych wkładek Audio Technica chodzi. Jaką będę miał korzyść z kupna takiej wkładki i topowej igły, czy to koniec poszukiwań? Czy lepiej zakupić np Ortofona 320 lub 420? A może nie ma jaksie domyślam dobrej odpowiedzi na moje pytanie i dopóki nie sprawdzę sam to nikt nie poda mi gotowego rozwiązania. Pytam ponieważ nie wiem czy lepsza będzie tania wkładka z najlepszą igłą czy po prostu najdroższa wkładka T4p.
Dziekuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

Jakby co to nie zapomniałem o sprawie, ale muszę jeszcze przebadać nieco rynek T4P. W okolicach weekendu powinienem dać jakąś szerszą odpowiedź :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
analogowy

Wojtek pisze:Jakby co to nie zapomniałem o sprawie, ale muszę jeszcze przebadać nieco rynek T4P. W okolicach weekendu powinienem dać jakąś szerszą odpowiedź :)
Dziękuję, będę czekał na wieści.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jaka wkładka T4P?

analogowy pisze:Prosze napisz o jakie przykładowe modele starszych wkładek Audio Technica chodzi.
Np. AT-102/112/122/132/142/152. To były wersje T4P tradycyjnych wkłądek AT-100/110/120/130/140/150. Igły pomiędzy nimi są w większości wypadków kompatybilne.
Taka wkładka T4P może przyjąć współczesne igły ATN-120E, ATN-440MLa czy ATN-150MLX, choć trzeba by się jeszcze upewnić.
AT-102 można chyba jeszcze dostać jako nówkę z Wamatu.

Kiedyś odpowiadając JacKowi napisałem nieco więcej na ten temat: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=12&t=1448
Choć w tamtym wypadku JacK rozważał zakup takiej wkładki do montażu z adapterem na 1/2''.

Tu też była dyskusja na ten temat: http://www.winyl.net/viewtopic.php?p=40059#p40059
analogowy pisze:Jaką będę miał korzyść z kupna takiej wkładki i topowej igły
Yyy... lepsze brzmienie?
analogowy pisze:czy to koniec poszukiwań?
Powtarzam się: nie.
analogowy pisze:Czy lepiej zakupić np Ortofona 320 lub 420?
Nie wiem czy lepiej, inna stajnia, inne brzmienie, też dobre wkładki :)

Z nieco nowszych masz serię OMP, czyli Ortofon OM na p-mount.
analogowy pisze:A może nie ma jaksie domyślam dobrej odpowiedzi na moje pytanie i dopóki nie sprawdzę sam to nikt nie poda mi gotowego rozwiązania.
Raczej tak. T4P to dość niszowy temat.
analogowy pisze:Pytam ponieważ nie wiem czy lepsza będzie tania wkładka z najlepszą igłą czy po prostu najdroższa wkładka T4p.
To zależy od układu. W przypadku AT akurat z tego co wiem, AT-102EP ma ten sam generator co AT-440MLa, co może zadziwiać biorąc pod uwagę różnice cenowe :)
Nie jestem tylko pewien czy ATN-440MLa faktycznie bezproblemowo wejdzie w AT-102EP. Możliwe że AT coś tu zakombinowało by tego typu modyfikację utrudnić.
Na szczęście te lepsze wkładki T4P można nadal upolować jako używane na ebayu w dobrej cenie.
Wsparcie finansowe forum
micikici

Jaka wkładka T4P?

Post autor: micikici »

Technics SL-Q300 zakupiony, czas rozejrzeć się za nową wkładką. Co sądzicie o takim czymś?

http://allegro.pl/nowa-wkladka-gramofon ... 82109.html

Warto, czy lepiej skorzystać z oferty Wamata

http://wamataudio.pl/igly/technics/igla ... 30-es.html

?
kielek

Jaka wkładka T4P?

Post autor: kielek »

Na systemie T4P się zbytnio nie znam,ale podałeś link do wkładki z igłą o szlifie sferycznym i link do zamiennika samej igły z eliptykiem,więc co tutaj porównywać?
Określ się czego szukasz wkładki czy samej igły?
micikici

Wkładki oraz igły :-) Generalnie to co na allegro to od razu wkładka z igłą i czy ktoś ma z tym modelem doświadczenia?
kielek

Jaka wkładka T4P?

Post autor: kielek »

Napiszę Ci tak,uruchomiłem forumową przegladarkę,która nie gryzie i wychodzi,ze jest to podstawowa wkładka niczym specjalnym się nie wyróżniająca. Poza tym jeśli kupujesz nową wkładkę to zawsze masz już w niej igłę.
Czyżbyś kupił gramofon bez wkładki? Jeśli nie to co Ci w obecnej nie pasuje?
Podaj budżet na zakupy.
micikici

Jaka wkładka T4P?

Zdaję sobie sprawę, że igła to ważna rzecz, więc nie chcę skąpić i też zbytnio przepłacać - zakładam zatem że do 300 PLN udźwignę ;) Znalazłem póki co takie:

http://q21.pl/pl/audio-technica-at311ep.html
http://muzyczny.pl/116736_Shure-M92E-wk ... z-T4P.html
http://allegro.pl/nowa-wkladka-gramofon ... 26771.html

Podejdą do Technicsa SL-Q300? Która najlepsza względen cena/jakość?
ODPOWIEDZ