Witam.Gramofon przyszedł.Na wkładce pisze AT432EP/OCC.Ale mam problem gra mi tylko jeden kanał na drugim jakbym coś słyszał w oddali ale tak naprawdę to tylko trzepie membraną głośnika.Jakieś sugestie rady?brzdagal pisze:Tak właśnie ten.Dzięki za informacje i wszystkich za pomoc.Wojtek pisze:Który egzemplarz? Ten z taką pomarańczową igłą Audio Technica? Jeśli tak to to już jest całkiem niezła klasa na start
Nie wiem jaka konieczność tu powinna wystąpić, ale to lepiej zgłoś się jak faktycznie będziesz chciał coś zmienić.
Do tej wkładki będą pasować zarówno igły od AT-120E jak i te od AT-440MLa.
Ściągnij sobie instrukcję obsługi: http://www.vinylengine.com/library/technics/sl-10.shtml
Technics SL-10 - gra jeden kanał
-
- Gramofon: Toshiba SR-Q630
-
Re: Gramofon uzywany do 1000 pln
W sensie, że jest cisza, czy że buczy?brzdagal pisze:brzdagal pisze: gra mi tylko jeden kanał na drugim jakbym coś słyszał w oddali ale tak naprawdę to tylko trzepie membraną głośnika.Jakieś sugestie rady?
-
W sensie że jednak gra w oddali,nic nie buczy a membrana głośnika się trzepie,ale nie do rytmu.zbyszek1982 pisze:W sensie, że jest cisza, czy że buczy?brzdagal pisze:brzdagal pisze: gra mi tylko jeden kanał na drugim jakbym coś słyszał w oddali ale tak naprawdę to tylko trzepie membraną głośnika.Jakieś sugestie rady?
-
-
Jak mam to nazwać-chodzi,wychyla się,porusza się...zbyszek1982 pisze:Co to znaczy, że "membrana głośnika się trzepie"?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wydzieliłem ten wątek, bo nie ma sensu toczyć tego typu dyskusji na łamach zbiorczego wątku zakupowego.
Przede wszystkim, z czym i czym łączysz gramofon? Kabel, przedwzmacniacz/wzmacniacz, głośniki...
Druga sprawa, czy masz w ogóle podpięty przewód uziemienia?
Nie wiem czy sprzedawca dołączył jakiekolwiek przewody do zestawu, ale z tego co pamiętam o SL-10 to jest to gramofon, który nie ma żadnych przewodów na stałe przyłączonych tylko ma gniazda z tyłu. W tym gniazdo masy/uziemienia.
Brak uziemienia pewnie jest powodem buczenia/wychylenia głośników niskotonowych przy podgłośnieniu.
Weź kawał druta i wtyknij go z jednej strony w gniazdo GND gramofonu, a na drugim końcu zaczep go o stosowny bolec bądź śrubę obudowy wzmacniacza/przedwzmacniacza.
Dodatkowo, upewnij się czy przycisk z tyłu gramofonu obok gniazd sygnałowych jest wyciśnięty.
Gramofon ten ma wbudowany preamp MC i jak przycisk jest wciśnięty to jest on załączony, a jeśli nie to sygnał z wkładki idzie bezpośrednio do gniazda, co też należy czynić w przypadku wkładek MM, jaką jest zamontowana tutaj Audio Technica.
AT-432EP/OCC to nowsza wersja wkładki AT-422EP, niby z lepszym okablowaniem (OCC), ale Audio Technica zrobiła tutaj taki myk, że jednocześnie obniżyła jakość igieł, przez co AT-432EP/OCC miała igłę jakościowo bardziej zbliżoną do AT-102EP (czyli początek poprzedniej serii) aniżeli do AT-432EP.
Tak czy siak nadal podtrzymuję, że jest to w dzisiejszych czasach raczej bardzo pożądana wkładka dla fanów systemu T4P, gdyż Audio Technica już nic kompatybilnego z wkładek nie produkuje, ale za to pasują do niej zarówno igły z rodziny AT-102/122/142/152 jak i nadal produkowane igły od AT-120, AT-440 czy nawet AT-150 (ta ostatnia z lekkim zastrzeżeniem co do VTF).
Mam nadzieję, że uda się ten problem rozwiązać i nie skończy się na zwrocie sprzętu
Przede wszystkim, z czym i czym łączysz gramofon? Kabel, przedwzmacniacz/wzmacniacz, głośniki...
Druga sprawa, czy masz w ogóle podpięty przewód uziemienia?
Nie wiem czy sprzedawca dołączył jakiekolwiek przewody do zestawu, ale z tego co pamiętam o SL-10 to jest to gramofon, który nie ma żadnych przewodów na stałe przyłączonych tylko ma gniazda z tyłu. W tym gniazdo masy/uziemienia.
Brak uziemienia pewnie jest powodem buczenia/wychylenia głośników niskotonowych przy podgłośnieniu.
Weź kawał druta i wtyknij go z jednej strony w gniazdo GND gramofonu, a na drugim końcu zaczep go o stosowny bolec bądź śrubę obudowy wzmacniacza/przedwzmacniacza.
Dodatkowo, upewnij się czy przycisk z tyłu gramofonu obok gniazd sygnałowych jest wyciśnięty.
Gramofon ten ma wbudowany preamp MC i jak przycisk jest wciśnięty to jest on załączony, a jeśli nie to sygnał z wkładki idzie bezpośrednio do gniazda, co też należy czynić w przypadku wkładek MM, jaką jest zamontowana tutaj Audio Technica.
To dobrze, nie myliłem się wcześniej w rozpoznaniu tej wkładki (no, prawie, bo myślałem że to może być AT-122EP).brzdagal pisze:Na wkładce pisze AT432EP/OCC
AT-432EP/OCC to nowsza wersja wkładki AT-422EP, niby z lepszym okablowaniem (OCC), ale Audio Technica zrobiła tutaj taki myk, że jednocześnie obniżyła jakość igieł, przez co AT-432EP/OCC miała igłę jakościowo bardziej zbliżoną do AT-102EP (czyli początek poprzedniej serii) aniżeli do AT-432EP.
Tak czy siak nadal podtrzymuję, że jest to w dzisiejszych czasach raczej bardzo pożądana wkładka dla fanów systemu T4P, gdyż Audio Technica już nic kompatybilnego z wkładek nie produkuje, ale za to pasują do niej zarówno igły z rodziny AT-102/122/142/152 jak i nadal produkowane igły od AT-120, AT-440 czy nawet AT-150 (ta ostatnia z lekkim zastrzeżeniem co do VTF).
Mam nadzieję, że uda się ten problem rozwiązać i nie skończy się na zwrocie sprzętu

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Jeżeli membrana się porusza, to chyba powinien przy tym powstawać dźwięk?
Może na początek podłącz kable sygnałowe na odwrót, żeby wyeliminować problem ze wzmacniaczem lub pre (nie wiem jak masz to podłączone).
Może na początek podłącz kable sygnałowe na odwrót, żeby wyeliminować problem ze wzmacniaczem lub pre (nie wiem jak masz to podłączone).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Też dobra sugestia. Jeśli wtedy problem z kanałami się odwróci to już wiemy, że to nie kwestia wzmacniacza.zbyszek1982 pisze:Może na początek podłącz kable sygnałowe na odwrót, żeby wyeliminować problem ze wzmacniaczem lub pre (nie wiem jak masz to podłączone).
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Technics SL-10 - gra jeden kanał
Wzmacniacz odpada,okablowanie jest też w porządku.Wojtek pisze:Też dobra sugestia. Jeśli wtedy problem z kanałami się odwróci to już wiemy, że to nie kwestia wzmacniacza.zbyszek1982 pisze:Może na początek podłącz kable sygnałowe na odwrót, żeby wyeliminować problem ze wzmacniaczem lub pre (nie wiem jak masz to podłączone).
-
Możesz też zamienić kabelki przypięte do wkładki. Wtedy będzie wiadomo, czy to wkładka czy okablowanie w gramofonie.brzdagal pisze: Wzmacniacz odpada,okablowanie jest też w porządku.
EDIT: nie doczytałem, że to wkładka T4P
Ostatnio zmieniony 06 lut 2013, 14:46 przez zbyszek1982, łącznie zmieniany 1 raz.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Odpowiedz proszę na to o co pytam w tym wcześniejszym, dłuższym poście, bo to może wiele wyjaśnić.
Nadal nie wiem jaki masz pozostały sprzęt, jak łączysz gramofon oraz co z przewodem uziemienia.
Nadal nie wiem jaki masz pozostały sprzęt, jak łączysz gramofon oraz co z przewodem uziemienia.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Kable miałem dostarczone razem z gramofonem i jest tam też przewód uziemiający.Gramofon łącze z przedwzmacniaczem phono wbudowanym we wzmacniacz.Kabel uziemiający mam podłączony z jednej i drugiej strony.Jak już pisałem wcześniej nie buczy mi nic.Gdy wyjąłem czincz kanału grającego to w drugim słychać że gra ,ale bardzo cicho,Wojtek pisze:Odpowiedz proszę na to o co pytam w tym wcześniejszym, dłuższym poście, bo to może wiele wyjaśnić.
-
Zrobiłem wszystko co mi poradziliście i jest dalej tak samo.brzdagal pisze:Kable miałem dostarczone razem z gramofonem i jest tam też przewód uziemiający.Gramofon łącze z przedwzmacniaczem phono wbudowanym we wzmacniacz.Kabel uziemiający mam podłączony z jednej i drugiej strony.Jak już pisałem wcześniej nie buczy mi nic.Gdy wyjąłem czincz kanału grającego to w drugim słychać że gra ,ale bardzo cicho,Wojtek pisze:Odpowiedz proszę na to o co pytam w tym wcześniejszym, dłuższym poście, bo to może wiele wyjaśnić.
-
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
eenneell dobrze doradza, też kiedyś tak miałem, po wyczyszczeniu pinów wkładki zagrało.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT