Dlaczego CD wyparło winyl?

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Myszor
Gramofon: PD-300

Post autor: Myszor »

Tak dziś posłuchałem winyli i cdczków i jeszcze naszły mnie takie refleksje:
- możliwość wybierania/powtarzania dowolnego utworu bez wstawania z fotela
- brak konieczności odwracania płyt w niektórych sytuacjach męsko damskich jest zbawienny ( no i ten repeat)
- łatwość utrzymania płyty w dobrym stanie
- dobry odtwarzacz cd można mieć za dwa tysie czyli w cenie samej dobrej wkładki gramofonowej ( a gdzie dopiero body i przyzwoity preamp)
- nie oszukujmy się winyle trzeszczą i szumią jak nie ma perkusji i gitary to słychać, czasem to jest spoko ale czasem wolę ciszę w tle, szczególnie przy dużym wzmocnieniu.
- pstryk pilotem i idę spać

Czasem kupuję te same płyty i na winylu i na cd i wydaje mi się że rzeczy starsze rockowe (np. Yes, Oldfield) brzmią lepiej na czarnym. Natomiast elektronika, muzyka klasyczna,alternatywa (np. Royksopp, Radiohead ) lepiej na cd.
Zresztą, w dobie spotify zbieranie cd jest prawie tak oldschoolowe jak winyli :)
Awatar użytkownika
blispx

Re: Dlaczego CD wyparło winyl?

Post autor: blispx »

chudy_b pisze:
chrzan49 pisze:Realizatorzy zamiast talentu i smaku pier...ą (sorry ale to jedyne słowo jakie mi pasuje)nagrania tworząc bałagan .
Polecam obejrzenie na YT filmiku Reduktora Szumu - Loudness War

https://www.youtube.com/watch?v=ydg-ajN1u9o
Tak, teraz to CD szukamy ze znaczkiem DR- Dynamic Range bo inaczej będziemy mieli jeden wielki Flat :D

http://www.tinyurl.pl?tQCFkgCT
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

możliwość wybierania/powtarzania dowolnego utworu bez wstawania z fotela
- brak konieczności odwracania płyt w niektórych sytuacjach męsko damskich jest zbawienny ( no i ten repeat)
wystarczy gramofon linearny ze stajni sharpa i masz to samo-a jaki efekt! chyb były nawet takie sterowane z pilota :) ale fakt dorwanie takiego dziś to nie lada sztuka w cenie przyzwoitej.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Nie tylko Sharp robił gramofony z moźliwością wyboru utworu przyciskiem. Technics takich modeli zrobił kilka ze słynnym SL-15 na czele. No ale i tak trzeba było podnieść dupę, żeby zmienić ścieżkę. Sterowanych z pilota nie znam.
Awatar użytkownika
pan_winyl
Gramofon: Elac Miracord 750MII

Post autor: pan_winyl »

Właśnie sharpa kiedyś widziałem w takim układzie. Był wbudowany w wieże. Widziałem tez kiedyś takiego Revoxa, ale on chyba nie miał wyboru strony.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C

Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066

Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Awatar użytkownika
Myszor

Generalnie koło historii się zamknęło:
Winyl->taśma->cd->mp3->spotify->winyl....
No jeszcze byl mini disc po drodze. Bardzo fajny format ale się nie przyjął.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Myszor pisze:Generalnie koło historii się zamknęło:
No nie bardzo , sprzedaż wynyli mimo że ciągle rośnie to dalej margines ogólnie sprzedaży ok. 4,5%.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Myszor

Oczywiście. Mimo że w zeszłym roku winyl był najbardziej dynamicznie rosnącą kategorią produktów na świecie to nie wrócą czasy 100% bo wybór jest zbyt duży. Ale powrót winylu oznacza, że dobrnęliśmy do jakiegoś końca ewolucji.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

KasparHauser pisze:Nie wiem skąd nagonka na trwałość CD. Płyty polskich wykonawców tłoczone w znanej tłoczni w Czechach od 1989 są w rewelacyjnej formie. Trzeba tylko umieć z tego korzystać, znaczy się szanować, a nie, tu pyrgnę, bo nie wiem gdzie pudełko, tu mi pies pogryzł itp.
Utlenienie może i z czasem będzie coraz większe, ale po 26 latach nie stwierdzam problemów w odczycie.
Zgadzam się. I w tej dziedzinie obowiązuje zasada "kto dba, ten ma". Wielu ludzi przesadnie uwierzyło w "niezniszczalność" CD i kompletnie ich nie szanują. Osobiście posiadam w swych zbiorach sporo płyt CD tłoczonych w latach 80 lub niewiele później, i żadna z nich nie sprawia kłopotów na odtwarzaczu z dobrym laserem. Inna rzecz z czytnikami bardziej "grymaśnymi" (za to nie lubię m.in. odtwarzaczy Sony!), ale one równie dobrze mogą "wariować" na całkiem nowych płytach, bo laserowi "coś się nie spodobało" i przeskoczył w tył lub w przód.

Jeśli chodzi o zalety i wady formatu CD, to przypominam sobie komentarz do pewnej reedycji. Ową reedycją jest 4-płytowy box z kompletem "bachowskich" płyt Wendy Carlos na CD, a komentarz w książeczce popełniła sama artystka, będąca wyraźnie zwolenniczką kompaktu. Pisząc o procesie przygotowywania owej reedycji, Wendy jeździ po winylu jak po łysej kobyle i wytyka wszystkie faktyczne mankamenty tego nośnika - przy czym bynajmniej nie chodzi o trzaski ani o szum. Pisze o tym, iż teraz wreszcie - w dobie digitalu - może wydać swoją muzykę tak, jak ją nagrała. Mianowicie nie musi już podgłaśniać ani przyciszać żadnych fragmentów nagrania (potencjalnie większy zakres dynamiki!), ani redukować filtrami żadnych pasm (brak ograniczeń mechanicznych, jakie dotyczyły igły i rylca). I to wszystko prawda - płyta kompaktowa, przynajmniej potencjalnie, na głowę bije płytę winylową pod względem tak zakresu dynamiki, jak i pasma przenoszenia. Nie mówiąc już o dużo większej czystości dźwięku - nic nie trzeszczy, nic nie szumi (chyba, że samo nagranie). To przede wszystkim dzięki powyższym zaletom płyta kompaktowa wygrała z analogiem w latach 80/90. Jej dźwięk jest potencjalnie czystszy, potencjalnie bardziej dynamiczny, potencjalnie bogatszy w subtelności zawłaszcza w wysokim i niskim rejestrze. Oczywiście zależy to od realizacji nagrania i od masteringu, tym niemniej dobrze zrobione CD w wymienionych konkurencjach wyprzedza najlepszej jakości płytę winylową.

Dlaczego zatem chcemy mieć gramofony? I tutaj wypływa jedna jedyna, ale za to bardzo poważna wada płyty kompaktowej: kwantyzacja dźwięku. Muszę komentować? ;) Chyba jednak tak, bo nawet przy bardzo dobrym przetworniku cyfrowo-analogowym jakoś słyszy się te "schodki". Teoretycznie nie powinno być tego słychać, ale jednak to słychać, jeśli ktoś słucha - nie jest to tak gładkie, tak naturalne, jak z zapisu analogowego. Wyobraźmy sobie kopię Wenus z Milo zbudowaną z klocków LEGO, nawet z użyciem tych najdrobniejszych i dokładnie w tym samym kolorze, co starożytny marmur. Z daleka wydaje się, że obłości kopii są takie same, jak oryginału, ale wystarczy podejść i przyjrzeć się bliżej... I to z tego samego powodu dźwięk CD nie jest tak naturalnie ciepły, jak dźwięk winyla (czy, gdy o tym mowa, oryginalnej taśmy studyjnej).

To tak, jak z pierwszymi filmami: teoretycznie miało wystarczyć 16 klatek na sekundę, żeby stworzyć wrażenie płynności ruchu, ale nie wystarczyło - niestety, wyglądało to sztucznie. Po prostu teoretycy nie docenili możliwości percepcyjnych ludzkiego oka. Dopiero zwiększenie częstotliwości "próbkowania" o kolejne 8 klatek rozwiązało problem, i też nie do końca. Wystarczy zobaczyć w filmie jadący powóz, w którym koła wydają się kręcić do tyłu, aby zdać sobie spraw z niedoskonałości tej "kwantyzacji obrazu".

Zalety kompaktu tłumaczą, dlaczego winyl kiedyś poległ. Wady CD wyjaśniają z kolei, dlaczego winyl dziś wraca.

Aha, jeszcze co do płyt winylowych nagrywanych i/lub masterowanych cyfrowo. Jeśli przy nacinaniu jako źródła użyto zapisu 24/96, to szczerze wątpię, by dało się taką płytę słuchowo odróżnić od nagrywanej czysto analogowo. Po prostu przy takiej "rozdzielczości" zapisu kwantyzacja dźwięku naprawdę jest już zdaniem jednych specjalistów na granicy ludzkiej słyszalności, a według innych - poza tą granicą. Reszty dokonują: bezwładność głowicy w nacinarce, ograniczona plastyczność tworzywa płyty wzorcowej, bezwładność magnesów we wkładce gramofonowej, wreszcie bezwładność membran w kolumnach. To raczej powinno wystarczyć, aby nawet przy bardzo szczegółowym wzmacniaczu "schodki" uległy całkowitemu zatarciu. Choć oczywiście i to założenie może okazać się błędne. :)

Natomiast, oczywiście, płyta winylowa "cięta" z zapisu 16/44,1, czyli w standardzie CD, będzie zdradzała mniej lub bardziej te same mankamenty, co kompakt. Niestety, większość płyt z muzyką klasyczną w latach 80. i wczesnych 90. powstało właśnie tak, i chyba dlatego lepiej się ich słucha z kompaktów...
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2015, 12:27 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tarkus pisze:jak i pasma przenoszenia.
Co do tego to ciężko się zgodzić :) Trochę się zagalopowałeś. Jednakże fakt faktem wyższe tony "ścierają się" wraz z zużyciem płyty.
Tarkus pisze:To przede wszystkim dzięki powyższym zaletom płyta kompaktowa wygrała z analogiem w latach 80/90.
Myślę że mniejszy i bardziej pakowny rozmiar miał tutaj rynkowo więcej do powiedzenia. Patrz kasety magnetofonowe kontra winyl :)
Tarkus pisze:Zalety kompaktu tłumaczą, dlaczego winyl kiedyś poległ. Wady CD wyjaśniają z kolei, dlaczego winyl dziś wraca.
Ani jeden ani drugi format jeszcze nie poległ :)
Tarkus pisze:Jeśli przy nacinaniu jako źródła użyto zapisu 24/96, to szczerze wątpię, by dało się taką płytę słuchowo odróżnić od nagrywanej czysto analogowo.
Zakład? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Wojtek pisze:Myślę że mniejszy i bardziej pakowny rozmiar miał tutaj rynkowo więcej do powiedzenia. Patrz kasety magnetofonowe kontra winyl :)
Możliwe, jakkolwiek w latach osiemdziesiątych, a więc w początkach płyty kompaktowej, reklamowano głownie jej walory dźwiękowe. Wówczas uważano ją za format "audiofilski", choć nie używano jeszcze tego określenia. Pamiętajmy też, że przez długi czas płyta kompaktowa była droższa od winylowej, inaczej niż kaseta.
Wojtek pisze:
Tarkus pisze:jak i pasma przenoszenia.
Co do tego to ciężko się zgodzić :) Trochę się zagalopowałeś.
Może źle się wyraziłem. Nie samego pasma, zgoda, ale jego "równości" częstokroć tak. Chodziło mi o to, że przed umieszczeniem nagrania na płycie winylowej, było ono jednak modyfikowane brzmieniowo (redukcja pewnych częstotliwości) ze względu na samą specyfikę techniczną nośnika, a w przypadku CD takiej konieczności nie ma.
Wojtek pisze:Ani jeden ani drugi format jeszcze nie poległ :)
Pełna zgoda, ale mnie chodziło o utratę popularności, nie o zupełne zniknięcie z rynku.
Wojtek pisze:
Tarkus pisze:Jeśli przy nacinaniu jako źródła użyto zapisu 24/96, to szczerze wątpię, by dało się taką płytę słuchowo odróżnić od nagrywanej czysto analogowo.
Zakład? :)
Napisałem: "szczerze wątpię", nie zaś: "jestem pewien, że nie". :P Dalej uczyniłem zresztą takie zastrzeżenie.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Myszor

Tarkus pisze: Dlaczego zatem chcemy mieć gramofony
White Stripes wydało kiedyś nową płytę demo tylko na winylu bo jak Jack powiedział "Nie ufam krytykom, którzy nie posiadają gramofonu" :mrgreen:
Staszek60
Gramofon: Już Akai ap206c

Post autor: Staszek60 »

Myszor pisze:Tarkus pisze:
Dlaczego zatem chcemy mieć gramofony
Prócz brzmienia czarnych płyt które bardzo mi odpowiada dochodzi to tego cała otoczka:
-okładka jest dziełem sztuki , pachnie / czasami farbą czasami stęchlizną ale pachnie :dance: /
-wkładka w postaci książeczki jest książeczką a nie chusteczką do nosa gdzie trzeba lupy by coś przeczytać
-wyciąganie płyty z okładki to ceremonia
-kładzenie płyty na talerz to magia
-bo o płyty winylowe należy dbać o wiele więcej niż o jakieś tam CD :whistle:
-bo trzymając płytę winylową w rękach czuję muzykę a trzymając CDka czuję że nic nie czuję :violin:
- tak mogę jeszcze z kilkanaście "dlaczego" wymienić :roll:
Winylowy wariat
Awatar użytkownika
ojcie_c
Gramofon: Technics SL-1200GR

Post autor: ojcie_c »

Ja jeszcze dodałbym "bo mała ryska spowoduje co najwyżej "pyknięcie" a CD zazazazazazazazazazazazazazazazazazazazazazazazazaraz się zatnietnietnietnietnietnie.
Technics: SL-1200GR +SL-PG42A +ST-610 + RS-BX707 +Onkyo A 8450 +2xJamo C95
Awatar użytkownika
d-t-x

Post autor: d-t-x »

Poważnie? Małej ryski na CD nawet nie zauważysz. Mała ryska na winylu często pyka przez kilka minut i wkurza.
ODPOWIEDZ