"DUAL" - gramofon nie dla każdego
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Re: "DUAL" - gramofon nie dla każdego
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
-
bracik001
U mnie link do tego gramofonu cały czas działa.
nie mają możliwości zobaczenia oferty.
Czyli raczej sobie odpuścić sprzęt od tego sprzedającego bo niewiadomo co w środku.
Pozdrawiam
Andrzej
Może Ci zbanowani
Czyli raczej sobie odpuścić sprzęt od tego sprzedającego bo niewiadomo co w środku.
Pozdrawiam
Andrzej
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Chodzi o link z postu #366 - ten już nie działa.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Ten oczywiście działa. Chodziło mi o mój sprzed kilku miesięcy. A tego sprzedającego nie znam akurat - żeby nie było niedopowiedzeń
To znaczy kojarzę oferty ale o jakości pracy nic nie powiem. Także wcale nie musi być źle. A może akurat jest dobrze 
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
-
Kotek1976
- Gramofon: Dual 704
Jeśli chodzi o tą 704 w stanie kolekcjonerskim z Gorzowa to ja ja kupiłem.
Jak juz sprzęt dojechał, to wstępnie rzuciło mi się w oczy kilka rzeczy:
- Po przesunięciu ramienia (czy to w celu startu, czy zatrzymania) jest wyraźne pukniecie w głośniki (membrany wychylają sie mocno). Czyzby nie do końca dobrze założone nowe okablowanie?
- Nie zawsze działa dobrze blokada punktu startu igły. Raz się zatrzymuje na początku, a raz nie.
- Nie do końca ufam antyskatingowi. Mam tam wkładkę Dual M20 Gold z igłą M20E - nacisk zalecany to 1g. I tyle powinienem ustawić na tarczy antyskatingu. Ale używając płyty gładkiej (mam takie ustrojstwo) wychodzi, że powinienem ustawić coś w okolicy 1,8.
Z tym mógłbym żyć (ale powiedzmy odbiega to od określenia stan kolekcjonerski), gdyby nie to, że w sobotę sprzęt zgłupiał.
Po włączeniu zaczyna się rozpędzać coraz bardziej (tak na oko, to pewnie ze 200 - 300 obrotów złapał), aż zaczyna być słychać łożysko.
Jakbym nie zatrzymał, to mam wrażenie, ze rozpędzałby się do skutku
.
Po wstępnej rozmowie ze sprzedającym miałem mu to przesłać do bezpłatnej naprawy, ale się zastanawiam, czy nie oddać sprzętu do jakiegoś profesjonalisty (jakby się okazało, ze to nie jedyne kwiatki).
I teraz pytanko - gdzie w okolicy Warszawy można kogoś takiego znaleźć?
Lub czy ewentualnie Olsza84 nie byłby tak miły i nie wziął sprzętu na przegląd
???
Bo wygląd zewnętrzny jest całkiem dobry i szkoda mi go...
Pozdrawiam.
Jak juz sprzęt dojechał, to wstępnie rzuciło mi się w oczy kilka rzeczy:
- Po przesunięciu ramienia (czy to w celu startu, czy zatrzymania) jest wyraźne pukniecie w głośniki (membrany wychylają sie mocno). Czyzby nie do końca dobrze założone nowe okablowanie?
- Nie zawsze działa dobrze blokada punktu startu igły. Raz się zatrzymuje na początku, a raz nie.
- Nie do końca ufam antyskatingowi. Mam tam wkładkę Dual M20 Gold z igłą M20E - nacisk zalecany to 1g. I tyle powinienem ustawić na tarczy antyskatingu. Ale używając płyty gładkiej (mam takie ustrojstwo) wychodzi, że powinienem ustawić coś w okolicy 1,8.
Z tym mógłbym żyć (ale powiedzmy odbiega to od określenia stan kolekcjonerski), gdyby nie to, że w sobotę sprzęt zgłupiał.
Po włączeniu zaczyna się rozpędzać coraz bardziej (tak na oko, to pewnie ze 200 - 300 obrotów złapał), aż zaczyna być słychać łożysko.
Jakbym nie zatrzymał, to mam wrażenie, ze rozpędzałby się do skutku
Po wstępnej rozmowie ze sprzedającym miałem mu to przesłać do bezpłatnej naprawy, ale się zastanawiam, czy nie oddać sprzętu do jakiegoś profesjonalisty (jakby się okazało, ze to nie jedyne kwiatki).
I teraz pytanko - gdzie w okolicy Warszawy można kogoś takiego znaleźć?
Lub czy ewentualnie Olsza84 nie byłby tak miły i nie wziął sprzętu na przegląd
Bo wygląd zewnętrzny jest całkiem dobry i szkoda mi go...
Pozdrawiam.
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Stawiam, że padł (zwarcie wew.) kondensator C1 (47uF) Układ sterujący nie wie, że talerz się obraca więc daje pełną moc na uzwojenia silnika.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP DP > DH-101 > DH-220 > Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17>Fiio K11 R2R/Yamaha WXAD-10
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Ja to nie lubię takich po " kompleksowych serwisach" robić. Zawsze jakieś kukułcze jajo siedzi w środku
Skoro taki ten 704 "przeserwisowany" to proponuję jednak go odesłać do naprawy skoro bezpłatna - niech sprzedawca naprawia, szczególnie jeżeli elektronika jest nietknięta, co by mnie wcale nie zdziwiło. Gorzej jak okaże się, że przyczyna problemu tkwi nie w elektronice a w tachogeneratorze i pasku magnetycznym, wtedy już zaczyna się mniej fajna zabawa. Wcale nie rzadki przypadek.
a) z tym pykaniem to jest tak, że też zależy to dużo od przedwzmacniacza. Na niektórych będzie strzelać zawsze i możemy się dwoić i troić. Oczywiście najpierw trzeba sprawdzić kondensator przeciwzakłóceniowy (akurat ten typ co siedzi w 704 rzadko bywa uszkodzony) i wyczyścić styki zasilania.
b) antyskatingu na gładkiej płycie bym nie sprawdzał. To nie jest miarodajna metoda.
c) o jaką blokadę punktu startu igły chodzi? Tzw. wykrywacz rozbiegówki?
a) z tym pykaniem to jest tak, że też zależy to dużo od przedwzmacniacza. Na niektórych będzie strzelać zawsze i możemy się dwoić i troić. Oczywiście najpierw trzeba sprawdzić kondensator przeciwzakłóceniowy (akurat ten typ co siedzi w 704 rzadko bywa uszkodzony) i wyczyścić styki zasilania.
b) antyskatingu na gładkiej płycie bym nie sprawdzał. To nie jest miarodajna metoda.
c) o jaką blokadę punktu startu igły chodzi? Tzw. wykrywacz rozbiegówki?
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
-
Kotek1976
No cóż, szkoda - niestety po tej przygodzie boje się, że naprawa będzie miała podobny efekt do obecnego
. Dlatego najchętniej wysłałbym sprzęt komuś, kto faktycznie się na tym zna. Cobuy nie jeździł kurierem tam i z powrotem...
W opisie zawarte było info, że cyt: "zużyte elementy elektroniczne zostały zastąpione teraźniejszymi o lepszych parametrach", więc zaczyna mnie to martwić.
Ta blokada, to jest to pokrętło przy dźwigni windy - to się chyba nazywa mechanizm pomocy punktu opadania igły czy coś. Raz jest wyczuwalny opór, kiedy dojdę do punktu, kiedy ma ramię opaść na początek płyty, a następnym razem wchodzi nad płytę jak w masło.
pozdrawiam.
W opisie zawarte było info, że cyt: "zużyte elementy elektroniczne zostały zastąpione teraźniejszymi o lepszych parametrach", więc zaczyna mnie to martwić.
Ta blokada, to jest to pokrętło przy dźwigni windy - to się chyba nazywa mechanizm pomocy punktu opadania igły czy coś. Raz jest wyczuwalny opór, kiedy dojdę do punktu, kiedy ma ramię opaść na początek płyty, a następnym razem wchodzi nad płytę jak w masło.
pozdrawiam.
- Jaculek
Czyli elektronika była grzebana. Może źle polutowali
Może przesadzili ze smarem a może trzeba wyregulować belkę mechanizmu podnoszenia ramienia
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP DP > DH-101 > DH-220 > Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
-
Kotek1976
Może to być dobry trop z tym kondensatorem i np. zimnym lutem... Przestało działać po tygodniu nieużywania.
Nic, pakuję toto do pudła, zamawiam kuriera i zobaczymy co z tego wyjdzie... Poproszę, żeby sprzedawca na to spojrzał.
A było kupic nowa Regę Planara
- Jaculek
-
Kotek1976
Ufff.
Sprzęt wrócił po serwisie i jest testowany od 1,5 tygodnia. Na razie działa. Udało się wyregulować blokadę punktu startu opadania igły (czy jak się to nazywa), ale w głośniki kopie dalej
. Niestety, podejrzewam, że to kwestia Myteka jako przedwzmacniacza gramofonowego...
Sprzęt wrócił po serwisie i jest testowany od 1,5 tygodnia. Na razie działa. Udało się wyregulować blokadę punktu startu opadania igły (czy jak się to nazywa), ale w głośniki kopie dalej
-
furgon
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
A co to za super oferta ?? Brak wkładki, koszyka , pokrywy .
-
Boro88
Witam. Nie wiem czy to dobry dział do zadania tego typu pytań ale spróbuję:
Nabyłem "na targu" Duala 1214 w niezłym stanie wizualnym, bez wkładki, mechanicznie sprawny.
Zalożenie było takie żeby dorobić nową plintę na bazie tej kupnej, zrobić podstawowy serwis, przerobić wyjście z DIN5 na RCA, podwiesić którąś z wkładek zalegających w szufladzie (ATVM95E albo Shure M75) dać czcigodnej Partnerce na święta. Kiedyś udało mi się podobną operację popełnić z Dualem 1224 i myślałem, że tutaj będzie podobnie.
Trochę poczytałem i podobno w 1214 jest silnik "dwubiegunowy" - wkładki typu MM (takie jakimi dysponuję) mogą się nie nadawać. Nie wiem czy trzeba to uznać za "pewnik" i dać sobie spokój (mam dostęp do części z innych modeli - może da się coś "przemontować"?) czy może sprawdzić "tak jak jest" i jeśli będzie buczeć to wtedy się martwić?
Edit:
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... 7&t=133511
Tutaj link do podobnej sytuacji jak u mnie (w kwestii silników) również dysponuję sprawnym (ale fatalnym wizualnie więc nie nadającym się dla kobiety) 1218, z którego mógłbym wymontować i podmienić silnik na 4-biegunowy (2 cewki) ?
Druga kwestia: po podniesieniu chasis, na dnie obudowy moim oczom ukazało się takie urządzenie (widoczne na zdjęciu). Podejrzewam, że jest to przedwzmacniacz (po lewej "oddalony" transformator, po prawej sam preamp). Jak w takiej sytuacji wyglądałaby kwestia przeróbki z DIN5 na RCA (w modelu bez preampu wystarczy usunąć "kurzshliesser" i puścić masę osobnym przewodem - jak na obrazku. Gdybym chciał skorzystać z istniejącego preampu to czy należy po prostu przerobić wtyczkę (i na jakimś "etapie" oddzielić masę gramofonu od masy kanałów?).
Proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem?
Nabyłem "na targu" Duala 1214 w niezłym stanie wizualnym, bez wkładki, mechanicznie sprawny.
Zalożenie było takie żeby dorobić nową plintę na bazie tej kupnej, zrobić podstawowy serwis, przerobić wyjście z DIN5 na RCA, podwiesić którąś z wkładek zalegających w szufladzie (ATVM95E albo Shure M75) dać czcigodnej Partnerce na święta. Kiedyś udało mi się podobną operację popełnić z Dualem 1224 i myślałem, że tutaj będzie podobnie.
Trochę poczytałem i podobno w 1214 jest silnik "dwubiegunowy" - wkładki typu MM (takie jakimi dysponuję) mogą się nie nadawać. Nie wiem czy trzeba to uznać za "pewnik" i dać sobie spokój (mam dostęp do części z innych modeli - może da się coś "przemontować"?) czy może sprawdzić "tak jak jest" i jeśli będzie buczeć to wtedy się martwić?
Edit:
https://www.vinylengine.com/turntable_f ... 7&t=133511
Tutaj link do podobnej sytuacji jak u mnie (w kwestii silników) również dysponuję sprawnym (ale fatalnym wizualnie więc nie nadającym się dla kobiety) 1218, z którego mógłbym wymontować i podmienić silnik na 4-biegunowy (2 cewki) ?
Druga kwestia: po podniesieniu chasis, na dnie obudowy moim oczom ukazało się takie urządzenie (widoczne na zdjęciu). Podejrzewam, że jest to przedwzmacniacz (po lewej "oddalony" transformator, po prawej sam preamp). Jak w takiej sytuacji wyglądałaby kwestia przeróbki z DIN5 na RCA (w modelu bez preampu wystarczy usunąć "kurzshliesser" i puścić masę osobnym przewodem - jak na obrazku. Gdybym chciał skorzystać z istniejącego preampu to czy należy po prostu przerobić wtyczkę (i na jakimś "etapie" oddzielić masę gramofonu od masy kanałów?).
Proszę o pomoc, może ktoś miał podobny problem?
Ostatnio zmieniony 25 paź 2024, 11:23 przez Boro88, łącznie zmieniany 1 raz.