Ostatnio cały czas coś się dzieje ale w mniejszym stopniu audio.
Jakiś czas temu zawitał do mnie nasz Kolega z forum w celu poprawy wad pracy silnika w Luxmanie PD444. Nie synchronizował obrotów.
Ramię zaś trzeszczało przy próbach ruchu.
Elektronika silnika została wymyta z kwasu jaki wyparował czy też wypełzł z kondensatorów i otrzymała nowe kondensatory.
płytka_silnika.jpg
Trzeba było poprawić druk bo zjadła go korozja.
zjedzone.jpg
płytka_polut.jpg
te dwa niebieskie kondensatorki to sprawiły
winowajcy.jpg
Zasilacz dostał nowe kondensatory najwyższej jakości oraz poprawki, przedłużyłem nogi tranzystorów bo ledwo co wchodziły w druk i lut był by słaby, do tego naprężenia termiczne.
nogi_zasilacz.jpg
Na końcu trzeba było dojść jak go wyregulować, układ przypomina inne konstrukcje dla których da się znaleźć manuale. Nie identyczny jednakże i trzeba troszkę pomyśleć. Silnik w tym Luxmanie jest chyba trzecią inkarnacją. Bo wydaje mi się, że już widziałem dwa różne od tego.
regulacje.jpg
Cewki silnika to dzieło sztuki
cewki_silnika.jpg
Oś w dobrym stanie, dostała nowy olej.
Oś.jpg
Ramię Koshin Lustre GST-801 W ramieniu wymyłem łożyska ruchu horyzontalnego, były trochę zatłuszczone, wyczyściłem i wymieniłem smar w regulacji wysokości podstawy. Naprawiłem działanie windy bo samoczynnie się luzowała i opadała, dobrałem smar.
To ramie antyskating i siłę docisku ma regulowaną magnetycznie.
Tutaj widać jak siła odciąga od pionu oś ramienia przy ustawieniu w niezerowej pozycji nacisku.
siła_nie_zero.jpg
Lub oś wisi prosto luzem przy sile w pozycji zerowej
siła_zero.jpg
Wymyłem łożyska
łożyska_do_mycia.jpg
Przy okazji wymieniłem w ramieniu kabelki. Jeden z oryginałów wyszedł luzem. Okazało się, że są one prowadzone bardzo blisko ruchomych elementów i bałem się, że izolacja licy się przetrze, wymyśliłem zdystansowanie tego drucikiem przylutowanym do ekranu.
zabezpieczenie_drucików.jpg
Na końcu trzeba ustawić kąt gniazdka przyrządem profesora cycka, rurka oczywiście równolegle do podstawy.
pion gniazda.jpg
Dziękuję za wizytę z odległego Szczecina? Mam nadzieję gramofon działa dobrze

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.