Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
chudy_b

Re: Polityka

Post autor: chudy_b »

Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 21:29
Wywalanie z pracy dziennikarzy i ich przełozonych pod naciskiem politycznym bez procesu za mniej czy bardziej domniemane przewiny to jasne pogwałcenie wolnosci słowa i zawodu dziennikarskiego.
A co jeśli ten dziennikarz ewidentnie ma Pana w jakiejś partii zamiast w kolegium redakcyjnym? A co jeśli popełnia podstawowe warsztatowe błędy? Jeśli pisze materiał pod tezę?

Tomasz Lis wyleciał z TVP nie decyzją sądu, a decyzją politycznego prezesa. Nie mówię, że niesłusznie. Ja już od dawna go nie oglądałem. No ale fakt jest faktem i nie wpisuje się w Twój obraz świata.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 21:03
Jozi pisze:
06 cze 2023, 19:08
Arkadyo Ty dużo wiesz, akurat z tym Bolkiem to jest prawda, choć wielu nie wierzy w to ale ja tez mam info od bliskich osób, że Bolek był Bolkiem i w Solidarnosci doskonale o tym wiedzieli.
Jozi dzisiaj to nie ma o czym mówić bo ilość materiałow na Wałęse jako bolka sa straszliwe - publikacje IPN nie pozostawiają żadnych złudzeń na ten temat. Do tego Wałesa pożyczał własne akta i usuwał podpisane jako bolek notatki na co przeciez tez sa papiery i Kwasniewski jako prezydent nie bardzo wiedział co z tym zrobić.
Wiesz ale to są rzeczy które ujrzały światło dzienne pi razy drzwi 15 lat temu.
A ja je słyszałem lat temu 30 od lokalnych działaczy solidarności gdzie w tym samym czasie Wałesa dostawał owacje na stojąco w Kongresie USA.
Troche był to dla 20 latka dysonans poznawczy...
No ja mam informacje bezpośrednio od córki i syna nieżyjącego już działacza solidarności, który to był internowany i opowiadał swoim dzieciom, jaki to Lechu był działacz. Wszak większość tych działaczy dokładnie wiedziała, że Lechu strzelał z ucha na UB.\
To bardziej wiarygodne żródła jak IPN.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

chudy_b pisze:
06 cze 2023, 22:46
Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 21:29
Wywalanie z pracy dziennikarzy i ich przełozonych pod naciskiem politycznym bez procesu za mniej czy bardziej domniemane przewiny to jasne pogwałcenie wolnosci słowa i zawodu dziennikarskiego.
A co jeśli ten dziennikarz ewidentnie ma Pana w jakiejś partii zamiast w kolegium redakcyjnym? A co jeśli popełnia podstawowe warsztatowe błędy? Jeśli pisze materiał pod tezę?

Tomasz Lis wyleciał z TVP nie decyzją sądu, a decyzją politycznego prezesa. Nie mówię, że niesłusznie. Ja już od dawna go nie oglądałem. No ale fakt jest faktem i nie wpisuje się w Twój obraz świata.
Chudy ale jaki mój obraz swiata? Napisałem jak to powinno wyglądać a, że wyglada inaczej na kazdym kroku i w kazdej partii. A potrafisz wskazać dziennikarza który nie jest z panami z jakiejś partii? Niewielu dziennikarzy potrafi zachować obiektywizm i wyjść z własnej politycznej optyki oceniając zjawiska społeczne. Mało kto z nas to potrafi. Mało kto w ogóle potrafi sformułować jakieś własne wnioski - w większości jest to powielanie wyuczonych tez innych. Do tego dziennikarzom dochodzą wymogi redakcyjne gdzie ma być krótko, zwięźle i krzykliwie w mysl zasady - dobra wiadomosc to zła wiadomość, bo liczy się glownie sprzedaz, ogladalność lub liczba wyświetleń. Kiedys jak sie tym interesowałem to zdarzało mi się znaleźć publikacje, które nie były pisane pod konkretne zamówienia i tezy - sporo jest tego, zwłaszcza w bibliotekach akademickich gdzie autorzy usiłują przedstawić faktyczny stan rzeczy. Niestety takie prace toną w morzu pisarstwa pod z góry wybraną tezę a żeby była sprzedaz to dobrze gdyby stawiana teza była kontrowersyjna. Zobacz jaki w ostatnich latach jest wysyp książek rewizjonistycznych, demitologizujących stare święte prawdy. Niestety są warte tyle samo co mity z którymi probuja sie rozprawić. To nie tak, że nasza historia nie wymaga demitologizacji ale chyba nie w taki sposób jak np robi to P. Zychowicz. Z drugiej strony gdyby nie kontrowersyjne tezy, masa ludzi nie siegnęla by po ksiązki z tej materii wogóle i nie miała zadnej wiedzy w temacie - bo tej w jego pracach przecież nie brakuje. W każdym temacie jak sprytnie wyciagniemy na pierwszy plan informacje z drugiego szeregu i przedstawimy je w świetle pierwszoplanowym umiejętnię zsuwając na drugi plan informacje stojące w opozycji to udowodnimy praktycznie co tylko chcemy. Ostatnio mamy zalew takiej tworczości. Nie potrafię zająć stanowiska czy taki sposób uprawiania historii to dobrze czy źle. Czy cieszyc się, że w ogóle jest czytane pomimo defektów merytorycznych.
Z biegiem lat doskonale zrozumiałem mojego wykładowcę od historii współczesnej, który podczas konwersacji powiedział cos takiego - Czytajcie jak najwiecej. Im wiecej przeczytacie tym lepiej zobaczycie, że każda publikacja jest pisana po coś. Oczywiście pierwszym czymś, jest zysk autora ale książek bez drugiego dna jest niewiele.
Weźmy ostatnią głośną sprawę i to w światku akademickim - książka "Dalej jest noc" bodajże wielkopolskich akademików.
W zasadzie kluczowa książka postaw polskiego społeczeństwa wobec shoa. Została zaatakowana przez historyka IPN za pisanie pod tezę na co wskazuje już sam tytuł.
Polecam samą książkę jak i publikacje IPN na jej temat. Fajnie to obrazuje pewne niuanse historyczne.
Nie ukrywam, że książkę uważam za wartościową choć stanowisko IPN też mi się w wielu aspektach podoba.
Byc może dlatego, że jednocześnie z "Dalej jest noc" czytałem "Wielką trwogę" Marcina Zaremby, którą uważam za jedną z najlepszych książek na temat kondycji psychicznej naszego społeczeństwa podczas okupacji.
I mówimy tutaj o standardach akademickich a gdzie przy tym jest rzetelne dziennikarstwo i szybkie newsy pisane na kolanie w drodze do pracy? Zapewne moglibyśmy rozpocząć tutaj dyskusję na temat etyki pracy dziennikarskiej ale nawet jeżeli byśmy doszli do jakis konstruktywnych wniosków to i tak wpływ na rzeczywisty stan polskiego dziennikarstwa...
Ja tylko doradzam dużą wstrzemięźliwość do tego co płynie z wszelakiej maści środków masowego rażenia każdej ze stron.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

Fx9ZvOOWAAcCLvo.jpeg
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Latro pisze:
07 cze 2023, 10:15
Fx9ZvOOWAAcCLvo.jpeg
Jeszcze ośmiorniczki i zegarek Nowaka! Nie zapomnimy! ;)
A poczytaj to Latro, możemy się poprzerzucać tak, ale to bez sensu chyba... ;)
http://100aferpis.pl/

Prezydent miał wczoraj orędzie podobno, w którym wychwalał UE i naszą w niej obecność?
Było coś o wyimaginowanej wspólnocie, bo nie oglądałem?
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Tak się kurwa rządzi... Przypierdolić to mało powiedziane...

Premier: skierujemy do Trybunału Konstytucyjnego wniosek dotyczący pracy Trybunału Konstytucyjnego.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Jak tam wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, który podjął antypolski wyrok w sprawie Kopalni Turów?
#Wolne Sądy :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kinky pisze:
07 cze 2023, 10:26
zegarek Nowaka!
1GA i Rafy nie przebije. Cienias i rzadziak :)
kinky pisze:
07 cze 2023, 10:26
bo nie oglądałem?
Iiii.. normalna akademia z 3 minuty raptem. Oglądałem w oczekiwaniu na mecz akurat, ale w Kropce Nadji był promotor Prezydenta i to było duże ciekawsze. Nadja nawet pytała czy mu zabrać doktorat ale Prof. się nie zgodził bo go dawał wtedy komuś innemu.
Awatar użytkownika
kinky

Arku, mógłbym odpisać tak:
W jednym szeregu Gmyz i
Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 08:05
hemingway, churchil, ozzy ozborn
No proszę Cię, Arek
Arkadyo pisze:
litości
;)
Mógłbym też zażartować, że o ile Hemingwayowi czy chłopakom z BS używki poszerzały pisarsko muzyczne horyzonty to dziennikarzowi mogły przeszkadzać w trzeźwej (nomen omen) ocenie sytuacji ;)

Ale nie wchodzę w Gmyza i Smoleńsk, temat wystarczająco już rozgrzebany przez politykę.
Ustępuję Ci pola, bo ani pamiętam dobrze szczegóły, ani nie będę grzebał w komunikatach prokuratury i opiniach biegłych, w tym co jest dostępne.
Tam wtedy były jakieś zaprzeczenia ze strony prokuratury chyba... no ni cholery za mało mam w pamięci żeby sensownie dyskutować, miałbym pewnie kilka uwag do prowadzenia sprawy przez obecną prokuraturę, ale pas! z mojej strony.
Zostawmy Smoleńsk z szacunku dla ofiar, bo polityka już dość zdeptała ich pamięć, ten temat mnie wk...a do żywego co może (a nawet na pewno) się przykłada na brak obiektywizmu...
Gmyza nie szanuję za wiele innych wypowiedzi i komentarzy, przegrał zdaje się kilka spraw o zniesławienie i kłamstwo, nie będę się w nim babrał.
Arkadyo pisze:
Nie wiem czy wiesz ale od rzetelnosci dziennikarskiej jest sąd a nie politycy...
O ile wiem, mogę się mylić, chętnie wysłucham opinii prawnika (chyba tu mamy jakiegoś... ;) ) to każdy pracodawca może zwolnić pracownika, do którego stracił zaufanie w jego subiektywnej (pracodawcy) opinii, który wg. niego naruszył standardy etyczne i jakiekolwiek inne panujące w firmie. Albo wstał lewą nogą i wyrzucił pierwszego z brzegu, który mu się nawinął ;)
I tu wkracza sąd, pracownik ma prawo pozwać pracodawcę o przywrócenie do pracy bądź odszkodowanie, przeprosiny publiczne (w przypadku dziennikarza to ważne) itp, itd... bo się nie zgadza z taką decyzją. No i albo wygra, albo przegra, bo sąd rozważy argumenty obu stron, może się odwoływać, aż do odpowiednich organów UE włącznie.
Nie znam sytuacji (nie mówię, że takich nie ma, ja nie kojarzę), w której pracodawca, któremu nie pasuje pracownik (z różnych powodów) zwraca się do sądu o decyzje czy może go zwolnić czy nie (no chyba, że pracownik po prostu coś ukradł, zrobił jakiś przekręt i pracodawca go zawiesza/wyrzuca i zwraca się do sądu o ukaranie).
Ale prawnikiem nie jestem, może piszę bzdury? Hello, jest tu ktoś (z prawniczym wykształceniem) kto potwierdzi, albo wyśmieje? ;)

Wróblewski (naczelny) i Gmyz wtedy zostali zwolnieni chyba? Rada nadzorcza Rzepy straciła do nich zaufanie, taki chyba był komunikat?
Odwołali się do sądu? Wygrali, przegrali, bo nie pamiętam?
Ostatnio zmieniony 07 cze 2023, 11:38 przez kinky, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kinky

Szelak pisze:
07 cze 2023, 11:07
antypolski wyrok w sprawie Kopalni Turów
Ja znam tylko wyroki zgodne lub nie z obowiązującym prawem/konstytucją. Nie znam wyroków polskich lub nie polskich, chyba nie ma takiej kategorii w prawodawstwie? :think:
Awatar użytkownika
kinky

darkman pisze:
07 cze 2023, 11:10
Prof. się nie zgodził bo go dawał wtedy komuś innemu.
:morda:

Cóż, cienki ten prof. Z, bo taki Czarnek na ten przykład chce (o czym mówił w tv) zabrać tytuły wszystkim antypolskim profesorom jak przykładowo wzmiankowanemu Z czy prof. Engelking... :doh: I to jest prawdziwy twardziel. Czarnek. I cham.
Ten tekst Czarnka o antypolskich psorach pachnie mi latami '30 ubiegłego wieku...
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

kinky pisze:
07 cze 2023, 11:19
Szelak pisze:
antypolski wyrok w sprawie Kopalni Turów
Ja znam tylko wyroki zgodne lub nie z obowiązującym prawem/konstytucją. Nie znam wyroków polskich lub nie polskich, chyba nie ma takiej kategorii w prawodawstwie? :think:
Najłatwiej tak sobie to tłumaczyć, ale to, że chcą zamknąć kopalnię, która daje pracę tysiącom ludzi w regionie to już nie ważne.
W okolicy działa 7 niemieckich tego typu kopalń i 5 czeskich. Żadnej nie chcą zamknąć.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Szelak pisze:
Jak tam wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie, który podjął antypolski wyrok w sprawie Kopalni Turów?
#Wolne Sądy :lol:
Przybliż sprawę merytoryczną dotycząca decyzji środowiskowej i wydanej koncesji . Wtedy chętnie skomentuje. Uderzanie w nutę źli Niemcy, złe Czechy bez merytorycznego odniesienia się do przedmiotu sprawy ... Robi Cię tylko i wyłącznie krzykaczem...
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Arkadyo

Post autor: Arkadyo »

Jozi pisze:
07 cze 2023, 06:56
Arkadyo pisze:
06 cze 2023, 21:03
Jozi pisze:
06 cze 2023, 19:08
Arkadyo Ty dużo wiesz, akurat z tym Bolkiem to jest prawda, choć wielu nie wierzy w to ale ja tez mam info od bliskich osób, że Bolek był Bolkiem i w Solidarnosci doskonale o tym wiedzieli.
Jozi dzisiaj to nie ma o czym mówić bo ilość materiałow na Wałęse jako bolka sa straszliwe - publikacje IPN nie pozostawiają żadnych złudzeń na ten temat. Do tego Wałesa pożyczał własne akta i usuwał podpisane jako bolek notatki na co przeciez tez sa papiery i Kwasniewski jako prezydent nie bardzo wiedział co z tym zrobić.
Wiesz ale to są rzeczy które ujrzały światło dzienne pi razy drzwi 15 lat temu.
A ja je słyszałem lat temu 30 od lokalnych działaczy solidarności gdzie w tym samym czasie Wałesa dostawał owacje na stojąco w Kongresie USA.
Troche był to dla 20 latka dysonans poznawczy...
No ja mam informacje bezpośrednio od córki i syna nieżyjącego już działacza solidarności, który to był internowany i opowiadał swoim dzieciom, jaki to Lechu był działacz. Wszak większość tych działaczy dokładnie wiedziała, że Lechu strzelał z ucha na UB.\
To bardziej wiarygodne żródła jak IPN.
Wiesz z punktu widzenia sądu kwity są zdecydowanie bardziej wiarygodne od zeznań nawet naocznych świadków.
Pomimo, iż Lechu jak "wypożyczył" swoje akta i pousuwał sporo kompromitujących go materiałów to praktycznie wszystkie udało sie odtworzyć. Bolek był kluczowym świadkiem wykorzystywanym przez ubecje do rozgromienia podziemia i z jego zeznań korzystano przy tworzeniu aktów oskarżenia wielu pomniejszych działaczy - w ich aktach znajdują się odpisy z akt bolka tzn jego zeznań. IPN dzięki gargantuicznej kwerendzie akt odtworzył brakujące dokumenty - niestety poza jednym - lojalką wobec ubecji podpisaną przez bolka prawdziwym nazwiskiem. Nie było potrzeby powielać tego dokumentu w innych aktach stąd nie udało się "odzyskać" jego kopii a oryginał nie wrócił z "wypożyczenia" przez Lecha. Jednak akta UB były sporządzane w ten sposób, że nie można z nich usunąć nic bez śladu... Całość była pieczętowana jak również w obwolucie wpisany byl cały spis treści z podpisami i pieczeciami funkcjonariuszy sporządzajacych akta. Do dzisiaj organy naszego panstwa tworza akta spraw w ten sam sposób - albo podrobisz całe akta albo nic w nich nie zmienisz. Dlatego Lechu oddał akta w których w chamski sposób powyrywal strony i pokreslił obwolutę...
Tak tylko umiał zatrzeć ślady...
To chyba jest najwiekszy dramat tego kraju - mamy bohatera, który dla całego świata jest symbolem walki o wolność ze zdegenerowanym antyludzkim systemem a jak zeskrobiesz sreberko to...
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kinky pisze:
07 cze 2023, 11:24
Z czy prof. Engelking... :doh:
No cóż, Dalej jest noc. C.b.d.o.
Zablokowany