Tu, gdzie mam kontrolę.
Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
- zelazny
Re: Wzmacniacz do gniazdka w ścianie czy do listwy ?
Gramofon oraz wzmacniacz jak i phono stage mam wpięte do zwykłego przedłużacza na cztery wtyczki i sam się zastanawiam, czy nie kupić porządnej listwy. Te angielskie mają bezpiecznik, także jakby poszło jakieś wyższe napięcie, to cholerę trafi bezpiecznik w pierwszej kolejności, chyba, że jestem w błędzie.
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Tak. Nie neguję że jest zrobiona przyzwoicie (obudowa, gniazdka) - jak na przedłużacz. Ale producent deklaruje że produkuje to do sprzętu audio.
Dlatego też dziwi mnie że zastosowano taki, a nie inny filtr, przecież można było by praktycznie w kosztach kilkanaście PLN większych, zrobić filtrację z większym zakresem. Znalazłem na szybko kilka różnych opisów poprawy tych listw, chocby tu:
https://www.audiostereo.pl/topic/165905 ... ny-pf-500/
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Ok, można oczywiście. Ale ja należę do innego kościoła. U nas od filtrowania są zasilacze i robią to w kilka rzędów wielkpsci skuteczniej. Szczególnie w zakresie 50 Hz.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- blispx
@dale ty tak serio listwa za ~300pln to dużo? na czym chcesz zaoszczędzić gdy byle jakie schuko mosiądz to koszt 20pln nie mówiąc już o miedzi , 5x 20 to juz 100pln za same gniazda...
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- dale
Nie chodzi mi o kwestie "dużo-mało", tylko o projekt - różnica w cenie hurtowej filtrów jest groszowa, a zakres filtracji sporo większy. Z resztą, akurat Ty pewnie to wiesz.
- blispx
koszt filtra to akurat jest przy listwie pikuś to prawda, najwięcej buda gniazda schuko iec np furutechy są po 100 sztuka no ale i za audiofilski topik także można sporo wydać 
Ostatnio zmieniony 23 paź 2025, 16:50 przez blispx, łącznie zmieniany 1 raz.
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
- dale
No właśnie dlatego dziwię się że tworząc produkt dedykowany do audio nie zastosowali czegoś lepszego.
Dlatego pisałem, że jako przedłużacz, jest jak najbardziej ok, solidne gniazdka i obudowa, porządek w kablach itp, natomiast jako - cytat ze strony producenta:
Można było by w podobnym budżecie zrobić lepiej.Czysta elektryczność dla poprawy Twojego systemu audio-wideo!
Nie twierdzę że zdzierają czy zarabiają kokosy. Cena jest rozsądna, trzeba się nagimnastykować żeby taniej złożyć taki sam zestaw, a i tak jeśli uda się, to różnice będą groszowe.
Chodzi mi jedynie o zderzenie jej zakładanej przez producenta funkcji, z projektem.
Zgadza się, dlatego pozostałem przy zwykłym rozgałęźniku (listwa rack).
- blispx
u mnie się wala to jeszcze jakoś mi się nie chciało obudowywać
- dale
No i taki filtr jest nieporównywalnie bardziej skuteczny niż ten z Tagi.
A że nie chciało Ci się, to ja rozumiem, bo domyślam się jakie zasilacze są w Twoim sprzęcie, no i raczej nie podejrzewam Ciebie o podpięcie mikrofalówki do gniazdka z preampem
A że nie chciało Ci się, to ja rozumiem, bo domyślam się jakie zasilacze są w Twoim sprzęcie, no i raczej nie podejrzewam Ciebie o podpięcie mikrofalówki do gniazdka z preampem
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Z drugiej strony ściągnięcie i zakup obudowy pewnie będzie droższe niż ta Taga więc zawsze można użyć jako dawce wszystkiego poza filtrami.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.