JAZZ CAFE - czego słuchamy

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Re: JAZZ CAFE - czego słuchamy

Post autor: Szelak »

Felix1988 pisze:
26 lut 2023, 10:15
staram się wrzucać tu płyty mniej oczywiste: coś z serii Polish Jazz, praktycznie nieobecnej - co dziwi
Cudze chwalicie swego nie ……..
Płyta, która mi się trafiła jest dziełem przypadku. Chęć pozyskania kompletnej dyskografii Mieczysława Kosza może być u mnie rezultatem kilkunastoletniej miłości do twórczości F.Chopina. Nie będę się rozpisywał, że romantyczny, dramatyczny nastrój buntu itp. Kosz wszystkie te cechy ma, był genialnym improwizatorem grającym z wnętrza duszy. Pozostawił niewiele nagrań ale i tak zdobyć je wszystkie wymaga dużego wysiłku, także finansowego. Mam już Reminiscence z epoki, mam 2 kasety magnetofonowe z Polonia Records, mam CD z Polish Radio Archives. Zamarzyło mi się mieć coś co nie doczekało się jeszcze reedycji na winylu, albo jakiejkolwiek powtórki, a mianowicie Mieczysława Kosza z serii Biały Kruk Czarnego Krążka PSJ. Znalazłem ofertę, dosyć tanią, aż przecierałem oczy ze zdziwienia, i czekałem zniecierpliwiony. Jakież było moje zdziwienie i złość jak zobaczyłem, że w paczce jest nie Kosz, a Tomasz Stańko z tej samej serii PSJ. Poszła natychmiast wiadomość z reklamacją. Początkowa złość i wku……, z każdą godziną zmieniała się w zaciekawienie, odsłuch. Jeszcze tego samego wieczoru poszła informacja, że nie roszczę sobie pretensji do wysyłki i zostawiam płytę.
Konkluzja. Mamy w Polsce wspaniałą historię jazzową, genialnych muzyków, jazz doskonale wpasowujący się w realia polskiego ducha, i przede wszystkim cudowną muzykę. Co do samego nagrania, wszakże płyty z 1976 roku, wytrasowanej w Pionkach, w nie jakiejś grubej ilości, prawda? Mogę donieść, z całą pewnością, że są to doskonałe nagrania. Przysięgam, robiłem porównania, i nie słyszę różnic dźwiękowych, z takimi tuzami jak współczesne AP, TP, o MoFi nie mogę nic powiedzieć, bo nic z tego nie mam. Można się delektować. Mogę tylko zachęcić. Nawet współczesne reedycje Polish Jazz, są na poziomie, i nie słyszałem by ktoś to kontestował, a mamy często płyty w cenach ….., a co ja będę mówił, sprawdźcie sami. A i materiału ile jest. Wystarczy prześledzić historyczny wątek tego forum. Co za bogactwo:
viewtopic.php?f=18&t=2367

A mi trafiło się to:

Stańko-Makowicz Unit :clap:
https://www.discogs.com/release/3592765 ... owicz-Unit
Załączniki
CD524DFD-8CC2-4CDB-AB74-E8214E181AFA.jpeg
BD126BF1-C1E1-4849-AFF2-8888D92233D4.jpeg
D844A576-E7FA-4474-8ADC-2129AA7CC4CF.jpeg
CE91DF4D-5983-4F80-8A7C-DD0C53D66DAE.jpeg
Ostatnio zmieniony 26 lut 2023, 16:14 przez Szelak, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

czaszka pisze:
26 lut 2023, 14:23
Ja tam pisać nie umiem, dobra muzyka się sama obroni
A czy wywołuje w tobie jakieś emocje, czy spływa jak po kaczce, to już inna sprawa. De gustibus non est disputandum..
:clap:
czaszka pisze:
26 lut 2023, 14:23
No i ta ikoniczna okładka, która dopiero po rozłożeniu ma ręce i nogi
Nie da się ukryć ;)

To już ten czas kiedy rozsyłany jest Art Pepper od Craftów w wersji Stereo. Długo było czekać. Ktoś już dostał? :think:
Momo z okazji RSD pozamiatało ale już nie do dostania no chyba że z rynku wtórnego. Są już pierwsze recenzje. W skrócie okładka spaprana a płyta i dźwięk dobry …
AD5ADB86-6AB2-4A54-B4C9-03BA9F006AC8.jpeg
https://craftrecordings.com/products/ar ... s=e&_v=1.0
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Szelak pisze:
26 lut 2023, 15:31
Konkluzja. Mamy w Polsce wspaniałą historię jazzową, genialnych muzyków, jazz doskonale wpasowujący się w realia polskiego ducha, i przede wszystkim cudowną muzykę
:clap: Podpisuję się pod tym ręką i nogą!
Felix1988

Post autor: Felix1988 »

SimonTemplar pisze:
26 lut 2023, 15:36
Szelak pisze:
26 lut 2023, 15:31
Konkluzja. Mamy w Polsce wspaniałą historię jazzową, genialnych muzyków, jazz doskonale wpasowujący się w realia polskiego ducha, i przede wszystkim cudowną muzykę
:clap: Podpisuję się pod tym ręką i nogą!
Wrzucając do tego wątku niemal wyłącznie - mogłem coś przeoczyć - płyty zagranicznych wykonawców :lol:
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Felix1988 pisze:
26 lut 2023, 16:26
Zwróciłem tylko uwagę na to, że przed chwilą zadeklarowałeś uwielbienie dla rodzimego jazzu, ale za bardzo w tym wątku tego nie widać - ot, taka drobna rozbieżność :)

Spoko Felixie :D Od polskiego zaczynałem poznawać Jazz.
Jak by nie Komeda, Stańko, Garbarek czy Urbaniak a i z młodych od Mazola, Więcka, Wasilewskiego po innych to bym kto wie jak w życiu skończył :lol: Rozkochałem się na nowo w muzyce.

Chciałbym tylko parę słów wtrącić od siebie Panowie co do dziwnej energii ostatnio tutaj… Jakoś tak krzywdząco to wygląda. Darkman niespodziewanie wyskoczył ze swoją opinią co mu się nie podoba. I dobrze. Ma prawo! Kulturalnie pociągnął na odchodnego i ok. Ale te pretensje o poziom wątku są … :think: no kurczę pieczone.
Przypomnę że KAŻDY miał tu prawo wrzucać to, co go jara. Czym się chce podzielić. Coś polecić. Coś porównać. Wstawić co słucha. Po to był ten wątek zakładany przecież. Żadne tam ścisłe ramy i VIPy… Ogólnie o wszystkim w obrębie Jazzu. Jednego kręci to drugiego tamto. Zawsze ktoś z boku mógł z tej różnorodności coś dla siebie wyciągnąć. Owszem siada temat nieraz. Ja pracuję i to sporo. Dom rodzina na hobby jakim jest to forum nie jest za wiele czasu. Proza życia. Przecież to jest open space dla wszystkich! Nikt nikomu nie zabrania przejąć inicjatywę w danym dniu i nawijać o jazzie po swojemu. Do tego za free to chłopaki robią. Nikt tu też nie wymaga od drugiego (chyba?! :pray: ) doktoranckich wywodów. Pisać i dzielić się tym co w danej chwili wam sprawia frajdę.
PEACE Panowie i super by było przejść do muzyki a nie robić z igły widły. Tak jak ja to chyba trochę robię teraz.
Mało kwasu na codzień w koło mamy i podnoszenia ciśnienia? Ja uciekam w muzykę bo Jazz Fajny Jest.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2023, 16:55 przez SimonTemplar, łącznie zmieniany 2 razy.
Felix1988

Zwróciłem tylko uwagę na to, że przed chwilą zadeklarowałeś uwielbienie dla rodzimego jazzu, ale za bardzo w tym wątku tego nie widać - ot, taka drobna rozbieżność :)
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Chyba trzeba stanąć w obronie chłopaków, naszych jazzowych baristów, P i S. To jest zajebisty wątek i wielu tutaj wprowadził w temat jazzu, mnie na pewno dał kopa do szukania innych, właśnie jazzowych brzmień niż szeroko pojęty rock, blues... Tu się dowiedziałem, że są tacy wykonawcy, o których nie słyszałem i takie wydania płyt. I nowe i stare. A że ktoś jest już z jazzem dalej, albo w innych obszarach to zupełnie inny temat. Byłem tu od początku choć skromnie się prezentując i będę dalej. Co nie wyklucza bycia jednocześnie gdzie indziej, im więcej tym lepiej :)
Tak trzymać chłopaki, każdy idzie swoją drogą :handgestures-thumbup:
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
SimonTemplar

kinky pisze:
26 lut 2023, 16:43
Tak trzymać chłopaki
Dzięki.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2023, 17:29 przez SimonTemplar, łącznie zmieniany 1 raz.
Felix1988

Czyli mamy na tę chwilę na forum dwa ogólne wątki jazzowe: bardziej awangardowy, chociaż nie do końca oraz teoretycznie lajtowy, ale też nie w 100 % - a podobno jazz jest niezbyt popularny :) Zobaczymy jak to się rozwinie, bo faktycznie bywało i tak, że jazzowa kafejka zamierała, a teraz jest wybór - ale, jak to mówią, od przybytku głowa nie boli.
Awatar użytkownika
piotrjazz

Post autor: piotrjazz »

kinky pisze:
26 lut 2023, 16:43
Chyba trzeba stanąć w obronie chłopaków, naszych jazzowych baristów, P i S.
Dzieki
Ale właściwie co się nam zarzuca? :shock:

Jedyny zarzut to taki ,że zbudowaliśmy zbyt przytulne Cafe , za małe na przerosniete ego jednego gościa :mrgreen:
Felix1988 pisze:
26 lut 2023, 17:04
bywało i tak, że jazzowa kafejka zamierała
Od początku zaoferowaliśmy self-catering ;)
Więc co do "atrakcyjności" możecie mieć pretensje tylko do siebie ;)

A co do tego czego słuchamy, to niestety nie każdy zbiera płyty " od przed wojny" i nie każdego stać na oryginalne wydania.
Tacy zbierają reedycje i w dobrej wierze dzielą się tym z innymi.
No cóż czasami okazują się naiwni :mrgreen:
Accuphase DP-400, Reimyo DAP-999EX
Accuphase E-280, Harbeth C7ES-3 XD
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Panowie po co nasze swary głupie, wnet i tak zginiemy w zupie :D Ot taka mądrość warzywna :lol: Nie ma o co kruszyć kopii, Dark napisał, podziękował i założył nowy wątek. Na nikogo się nie obraził przecież. Bedziemy mieli mainstream i Underground. No i ok. Będzie różnorodnie a tego nigdy za dużo. I dobrze! I nie ma co się obrażać, rzucać i dąsać. Ja będę czerpał z obu wątków i o to chodzi aby bylo wiele źródeł inspiracji a nie jedno. Dla mnie zarówno Dark jak i Piotr i Simon to ludzie którzy skierowali moją uwagę na Jazz. Specjalnie przez duże J. Jaki by on nie był i z jakiego by nie był nurtu. I nieważne czy nowe wydawnictwo czy z epoki. Poszerzyli moje horyzonty. I za to im wszystkim :clap: :clap: .
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
tomaszek
Gramofon: Pioneer PL-50L

Post autor: tomaszek »

W końcu w domku i można posłuchać :D
Została mi przedostatnia nierozpakowana płyta od AP i tutaj wielkie dzięki dla Piotra za rekomendację :clap: Mam wydanie japońskie, które brzmi baardzo dobrze, ale jak mi Piotr napisał, że obok AP to to nawet nie stało, nie było wyjścia.. ino zamówić i się przekonać 8-)
Brzmi FE NO ME NAL NIE :!: jeszcze raz dzięki
Nie będę pisał o ciekawostkach nt tej płyty, bo i nie mam aż takiej wiedzy, ani lekkiego pióra. W "piwnicy" może coś ktoś kiedyś napisze :D
Ja zdecydowanie zostaję tutaj, chociaż i tam będę se zaglądał, a so tam :sad-bored:

aż takie przepaści nie ma, vs japończyk, no ale jeeeest lepiej :D
Miles Davis Sextet – Someday My Prince Will Come
https://www.discogs.com/release/2196742 ... -Will-Come
Załączniki
IMG_20230226_204031608-01.jpeg
Pioneer PL-50L + MC-1000 / MIT-1 / AT-33PTG mk1 / V15 III L-M (SAS) + Husariaa v2 / SUTy + LAR IA-200HB + M-S Mezzo 8
Music Hall PH25.2 + Beyerdynamic DT 990 PRO
Atoll DR200SE + DAC by Martynka
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

piotrjazz pisze:
20 lut 2023, 15:32
Zakochałem
Oj Piotrze, takie rzeczy to też dla mnie, nie znałem, nadrabiam..... :whistle:
Felix1988

piotrjazz pisze:
26 lut 2023, 20:11
pretensje
Jakie pretensje, bez żartów. Odniosłem się tylko do wypowiedzi kol. SimonaTemplara " Owszem siada temat nieraz", że faktycznie, czasem wątek zamiera - nie bierz więc wszystkiego do siebie. I jasna sprawa, rozumiem, że "nie każdego stać na oryginalne wydania", ale bez przesady, da się trafić
z nich coś taniej czy okazyjnie i nie są to wtedy jakieś niesamowite pieniądze - nie jestem milionerem, więc muszę zwracać na to uwagę :)
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Technics SL-100c

Post autor: pablos »

tomaszek pisze:
26 lut 2023, 21:24
Someday My Prince Will Come
Świetnie brzmi - u mnie nie ma do czego porównywać, ale fajnie że jakieś porównanie już koledzy zrobili i tylko potwierdziło że to zacny wybór był :)
U mnie wczoraj cały wieczór leciała płytka.

Tytułowy utwór w wykonaniu Grant'a Green'a na Born to be blue :)
i czterdziestolatek:
https://www.youtube.com/watch?v=q2uL8JVUHGk
https://youtu.be/3etbx2BvpnY
Technics SL-100C, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
ODPOWIEDZ