Streamer z DAC do 5000zł

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
klin
Gramofon: Thorens 125 MK II

Re: Streamer z DAC do 5000zł

Post autor: klin »

Hiper86 pisze:
07 sty 2025, 09:38
siemanko, mam Eversolo dmp a 6, jak chcesz mogę Ci pożyczyć i Sobie spradzisz w domu, mnie nic innego nie potrzeba, spełnił wszystkie moje potrzeby
Dzięki wielkie!! Już słuchałem u siebie ES DMP-A6 ME i całkiem fajnie to gra :)
Awatar użytkownika
klin

Zwróciłem ES DMP-A6 ME. Bardzo fajnie to gra ale u mnie na odgrodach lepiej sprawdza się jednak DAC ze stopniem lampowym.
Posłuchałem też na drugich kolumnach w domu (trójdrożne z bass-reflex) i ES DMP-A6 ME gra bardzo podobnie jak DAC Nostromo Wolf2. Tak bardzo podobnie, że nawet ekran w ES nie pomógł i ES odpadł :D

Szukam dalej. Zamówiłem ES DMP-A8. Znacznie ponad zakładany budżet, ale chcę zobaczyć jak gra ten wbudowany DAC (AK4499EX/AK4191EQ) i jak sprawdza się wbudowany zbalansowany preamp z regulacją głośności na R2R.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

No to żeś pogonił króliczka :)
klin pisze:
08 sty 2025, 21:18
Bardzo fajnie to gra ale u mnie na odgrodach lepiej sprawdza się jednak DAC ze stopniem lampowym.
Napisz proszę coś więcej, zaciekawiłeś mnie :).
Awatar użytkownika
klin

dale pisze:
08 sty 2025, 23:02
Napisz proszę coś więcej, zaciekawiłeś mnie :).
Mam odgrody na papierowych SABAch Greencone. One dają taki mocny wyraźny, szczegółowy i może trochę "papierowy" dźwięk. Ma to swój urok. DAC ze stopniem lampowym daje taki trochę bardziej kolorowy, wolniejszy i pełniejszy dźwięk na te kolumny. Ten sam DAC ze stopniem lampowym gorzej sprawdza mi się na kolumnach z bass reflex na nowożytnych przetwornikach (wydaje się być mniej szczegółów, taka "wolna i ciepła klucha").
Co do samego DAC ze stopniem lampowym, to mam dwie Fikusowe "lampucery" w wersji pierwszej i drugiej.
Awatar użytkownika
dale

Rozumiem, też oparłem tor na lampach. Tylko u mnie wyszło to "w drugą stronę", nie miałem miejsca na taką konstrukcję jak Twoja, czy nawet na solidne kolumny podłogowe. Cantony były fajne, ale pazur pokazywały dopiero podpięte do solidnego tranzystora. Obecnie mam Quady S2, niby małe, niby dwudrożne tylko, przetwornik niby niewielki, ale wstęga i kewlar robią robotę, lampa daje fajny klubowy klimat, tony dają się kontrolować a scena jest plastyczna.
Widzę że ciągle sprawdza się teza że sprzęt powinien być zrównoważony.
Czy te DACe są jeszcze gdzieś dostępne? Bo strona producenta jakby była nieaktualna :(
Awatar użytkownika
klin

Te DACi ze stopniem lampowym są do zrobienia samemu, DYI.
dale pisze:
09 sty 2025, 08:03
Bo strona producenta jakby była nieaktualna :(
Lampizator ma się całkiem dobrze, tylko że teraz prowadzi oficjalną działalność i sprzedaje na troche innym poziomie cenowym niż ten omawiany tutaj :D
https://www.lampizatorpoland.com
Parenaście lat temu prowadził blog gdzie opisywał modyfikacje CD-ków i dodawanie im stopni lampowych.
Składał też DACi w oparciu o gotowe zestawy z azjii. Modyfikował je i dodawał stopnie lampowe.
To jest pierwsza wersja "lampucery":
http://www.lampizator.eu/lampizator/lam ... zator.html
Druga była oparta o podobny set ale na PCM1798.
Awatar użytkownika
dale

Fakt, ceny całkiem audiofilskie. No ale i parametry topowe. U Ciebie taki zestaw ma szansę zagrać pełnią swoich możliwości, u mnie był by dalej częścią kompromisu :)
Ciekaw jestem jaka będzie u Ciebie różnica pomiędzy ES A6 a A8.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

niech ci Marek zrobi liniowca pre AN Kondo na lampie, dodatkowo przy szerokopasmowych u mnie dobrze sprawdza się dołożenie transformatora 1:1 na amorficznym rdzeniu Lundka
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

klin pisze:
09 sty 2025, 08:51
Te DACi ze stopniem lampowym są do zrobienia samemu, DYI.
dale pisze:
09 sty 2025, 08:03
Bo strona producenta jakby była nieaktualna :(
Lampizator ma się całkiem dobrze, tylko że teraz prowadzi oficjalną działalność i sprzedaje na troche innym poziomie cenowym niż ten omawiany tutaj :D
https://www.lampizatorpoland.com
Parenaście lat temu prowadził blog gdzie opisywał modyfikacje CD-ków i dodawanie im stopni lampowych.
Składał też DACi w oparciu o gotowe zestawy z azjii. Modyfikował je i dodawał stopnie lampowe.
To jest pierwsza wersja "lampucery":
http://www.lampizator.eu/lampizator/lam ... zator.html
Druga była oparta o podobny set ale na PCM1798.
Miałem tą lampucerę i wyjście na lampach i też tranach czy opampach. Różnie bywało. Ile to zabawy było, bo lampucer było kilka na różnych kościach
Tania ta płytka była, ale jak podrasowałeś ją innymi kondami i dobrym zasilaniem to grała nieźle.Ale bez przesady, dupy nie urwała
Co ciekawe lampizator wykorzystaywał te lampucery w swoich dacach na handel i brał krocie :lol:
W środku do tego paskudna garażówa z resztą elektroniki.Normalnie wyglądała tylko lampucera i Amanero albo coś podobnego. Reszta to pierdolnik.
Tak sie robi biznes. :!:
Strach było patrzeć.Tak zaczynał.
Trochę się cedeków rasowało to warto było tą jego stronę przeglądać
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
klin

daru0105 pisze:
09 sty 2025, 16:50
Ale bez przesady, dupy nie urwała
Akurat na odgrodach lampucera na pcm1798 robi u mnie lepszą robotę niż te pare DAC'ów wspominanych wcześniej. Widocznie te moje odgrody potrzebują czego innego...

Inna sprawa, że lampucera to naprawdę fajny projekt był i dużo radochy dawało złożenie czegoś takiego samodzielnie i "tuningowanie". I mimo wszystko wydaje mi się, że lampucera gra lepiej niż większość budżetowych CDków z wbudowanymi DAC'ami (oczywiście do pewnego pułapu cenowego). Z resztą pewnie się zgodzisz skoro przerobiłeś ich trochę.
daru0105 pisze:
06 sty 2025, 23:06
Teraz jadę na RT Project Dac One.
No ten zawodnik to jeszcze inny poziom cenowy ;) Może kiedyś uda się posłuchać...
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

klin pisze:
09 sty 2025, 17:57
daru0105 pisze:
09 sty 2025, 16:50
Ale bez przesady, dupy nie urwała
Akurat na odgrodach lampucera na pcm1798 robi u mnie lepszą robotę niż te pare DAC'ów wspominanych wcześniej. Widocznie te moje odgrody potrzebują czego innego...

Inna sprawa, że lampucera to naprawdę fajny projekt był i dużo radochy dawało złożenie czegoś takiego samodzielnie i "tuningowanie". I mimo wszystko wydaje mi się, że lampucera gra lepiej niż większość budżetowych CDków z wbudowanymi DAC'ami (oczywiście do pewnego pułapu cenowego). Z resztą pewnie się zgodzisz skoro przerobiłeś ich trochę.

Tak jak piszesz lampucera do pewnego pułapu to byla rewelka. Fajna zabawa byłą w tunningowanie, te os-cony, panasy po stronie analogowej i wimy, cudowanie z zasilaczami no i kombinacje z różnymi analogowkami, a najpierw to roszady opampami :)
Nie nadarmo na niej Lampizaor karierę zaczynał :)
Musiała mieć potencjał.
Potem się dłubało na AD1865, PCM1704 czy WM8741. Raz robiliśmy do AD analogówkę klona ze legendarnego MBL 1531A. To śmigało :D
Same zasilacze miały po kilka traf
:whistle: :whistle: :whistle:
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
klin

To już w sumie poza tematem ale dokończę tą moją krótką historię...

Eversolo DMP-A8 pozamiatał mi wszystko :lol:
Zamówiłem A8 ponad dwa tygodnie temu ale okazało się, że polski dystrybutor nie ma już ani jednego na stanie. Został im tylko egzemplarz reprezentacyjny / demo. Udało się dogadać i wylądował u mnie na testy. Jutro muszę go odesłać ale z końcem miesiąca ma być nowa dostawa i zamawiam funkiel nówkę ;)
Sam DAC bardzo fajny (nic lepszego do tej pory nie słuchałem) ale mnie zupełnie rozmontował wbudowany przedwzmacniacz z regulacją głośności R2R. Robi super robotę!! Tor analogowy odleciał w kosmos. Z Husarii sygnał zbalansowany na preamp w A8 a potem zbalansowany prosto na końcówkę mocy.
Podpiąłem przed chwilą mój poprzedni set i...nie chce mi się tego słuchać :?

W skrócie: jakość dźwięku jak dla mnie rewelacyjna, mnogość wejść cyfrowych i liniowych, bardzo fajna apka sterująca na telefon, no i wisienka - wyświetlacz na panelu frontowym, na którym coś widać i można coś wyklikać :D
es1.jpg
es2.jpg
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

klin pisze:
28 sty 2025, 21:05
Eversolo DMP-A8 pozamiatał mi wszystko
Ciekawe na jak długo... bo po mojej przygodzie z pionkiem mam mieszane uczucia co do zamkniętych projektów, a tym bardziej za kilka K.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale

klin pisze:
ale mnie zupełnie rozmontował wbudowany przedwzmacniacz z regulacją głośności R2R.
Wiem o czym mówisz, u mnie taką zmianę zrobiło dodanie do lampowego wzmacniacza, lampowego pre, w charakterze bufora, oczywiście też modyfikowanego.

Co do tego demonstracyjnego... to są ludzie którzy chcieli by taką obudowę, oczywiście z podświetleniem led :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

klin pisze:
wyświetlacz na panelu frontowym, na którym coś widać i można coś wyklikać :D
Jak już ustaliliśmy - to najważniejsze w tej zabawie :D

Jak mi się kiedyś wiim ultra znudzi to pewnie przeskoczę na takiego Eversolo.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ