ps. Jestem nowy na tym forum, witam wszystkich
Płyta problem - przeskakujący fragment
-
boongo
Witam, zakupiłem niedawno używaną płytę winylową i mam taki problem - pierwszy utwór na pierwszej stronie strasznie często przeskakuje (chyba wiecie o co chodzi), reszta płyty miodzio! Pierwszy utwór drugiej strony bez zarzutu. Płytę przeczyściłem, nie ma też żadnych rys. Czy da się temu zaradzić? I czy to wina płyty czy igły?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Płyta problem
Jeśli ramię gramofonu masz dobrze wyregulowane i igła też jest spoko (sferyk czy eliptyk?) to będzie to raczej wina płyty. Uszkodzenie nośnika po prostu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
boongo
Jestem laikiem i trochę nie ogarniam jak regulować gramofon więc mam fabrycznie
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jaki masz gramofon i wkładkę?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
boongo
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ah, ten
On ma fabrycznie na swoim pokładzie wkładkę AT-3600. Gramofon nic specjalnego, ale dość porządny, tak więc moim zdaniem jest to jednak kwestia płyty. Pechowy egzemplarz. Aczkolwiek nie wyrzucałbym go, gdyż może kiedyś jak zmienisz gramofon i wkładkę, będą one w stanie poradzić sobie z tym mankamentem 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
eenneell
Moja rada; 1. SPRAWDZ POZIOM GRAMOFONU, A DOKŁADNIEj- TALERZA + płytaboongo pisze:Jestem laikiem i trochę nie ogarniam jak regulować gramofon więc mam fabrycznie
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja założyłem, że gramofon stoi na wypoziomowanej powierzchni 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
eenneell
Re: Płyta problem - przeskakujący fragment
No wlasnie
Z "Nowicjuszami" jak z dziecmi
Wiem! sam kiedyś bylem ( teraz jestem "rozwiniętym początkującym")
Generalnie; "od ogółu do szczegółu"

Wiem! sam kiedyś bylem ( teraz jestem "rozwiniętym początkującym")
Generalnie; "od ogółu do szczegółu"
-
boongo
Dzięki panowie za rady
Może coś uda się zrobić a jak nie to trudno
- Łukasz
Możliwe, że to bardzo małe ale dość głębokie ryski aby były przeskoki albo deformacja płyty.
Radziłbym bardzo dokładnie przeczyścić płytę - bardzo często duże mocno siedzące w rowkach drobiny brudu potrafią doprowadzić do przeskoków.
Radziłbym bardzo dokładnie przeczyścić płytę - bardzo często duże mocno siedzące w rowkach drobiny brudu potrafią doprowadzić do przeskoków.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Re: Płyta problem - przeskakujący fragment
Jesli to rysa jest powodem przeskoku, to istnieje mozliwosc naprawy. Szanse 50/50.Łukasz pisze:Możliwe, że to bardzo małe ale dość głębokie ryski aby były przeskoki albo deformacja płyty.
Sposob pierwszy: Odtwarzamy wybrany fragment wstecznie. Jest nadzieja, ze ostrze igly idac od drugiej strony wejdzie w poprawny tor /usunie przeszkode..jakas drobine winyla, badz odksztalci wykrzywiony brzeg rowka i wszystko wroci do normy/ Ale jak napisalem szanse 50 na 50. Udalo mi sie w ostanich latach uratowac 3 plyty.
Sposob dwa... jesli pierwszy zawiedzie. Naprawa droznosci rowka za pomoca bardzo cienkiej igly do szycia i duzej lupy. Poprostu praca zegarmistrzowszka Szanse 50/50 DLA OSOBY Z DOSWIADCZENIEM! W ten sposob uratowalem w ciagu ostanich lat 2 winyle...
- Krzyś
jeżeli chodzi o samo odtworzenie płyty (np. żeby ją przegrać na komputer), to czasami pomaga też:
- odtworzenie płyty z większym naciskiem igły (można też dodać "geometryczny moment bezwładności" (second moment of inertia) kładąc na headshellu jakąś monetę np. jednozłotową (po angielsku: one pound coin))
- odtworzenie płyty z mniejszą prędkością obrotową (tylko wtedy trzeba uważać na korekcję - jeżeli mamy przedwzmacniacz RIAA to musimy zaaplikować najpierw odwrotną korekcję RIAA (tj. odwrotną do tego, co robi przedwzmacniacz), potem przyśpieszyć utwór i dopiero jeszcze raz zaaplikować korekcję RIAA taką jak w przedwzmacniaczu)
- odtworzenie płyty na gramofonie tangencjalnym - gramofony tangencjalne mają z reguły świetny tracking (testowane na plastikowo-popularnych modelach z oszczędnościowych lat 80-tych, gdzie igła porusza się na boki przy pomocy silniczka włączającego się wtedy, gdy igła przestaje być styczna do rowka)
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony