Wkładka do Technics SL-23A.

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
Tomek.mly

Wkładka do Technics SL-23A.

Post autor: Tomek.mly »

Witam, poszukuje wkładki do Technicsa. Reszta sprzętu w podpisie. Muzyka, ktorej słucham to przede wszystkim reggae, ale często slychać u mnie też dub, punk, metal, czy choćby hip hop i jazz. Więc potrzebuję w miare uniwersalnej wkładki. W obecnej chwili posiadam Ortofon OM10 i jestem z niego zadowolony, ale wcześniej miałem AT91 więc łatwo było to przebić. Mieszkam w malej mieścince, nie mam możliwości posłuchania u kogokolwiek różnych wkładek, więc od tygodnia przeglądam internety i im więcej wiem, tym wiem mniej. Początkowy budżet zakład zmieścić się w 300 zł. Ale po jakimś czasie powiększylem trochę widełki. Zastanawiałem się między Shurem M44G i Grado Prestige Black. Przeciwko Shure był szlif, a przeciwko Grafo dość podzielone opinie. Popatrzyłem półkę wyżej i wpadł mi w oko Shure M97XE. Może warto dopłacić te 100 pare zł do takiej wkładki? A może jakaś AT? A może polecilibyście mi coś całkiem innego? Decydując się na droższą wkładkę (powyżej 350 zł) muszę się liczyć, że przez dłuuuugi czas będę wymieniał jedynie igły i będę musiał się z nią zżyć ;)
Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Re: Wkładka do Technics SL-23A.

Post autor: Obywatel »

Mogę Ci sprzedać moją AT-120E. Przebieg ok. 180 godzin. Stan idealny. Cena, jaka mnie interesuje to 250 zł. Przesyłkę biorę na siebie. Mogę wystawić na Allegro.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Tomek.mly

Dzieki, ale wole nową.
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Tomek.mly pisze:Decydując się na droższą wkładkę (powyżej 350 zł) muszę się liczyć, że przez dłuuuugi czas będę wymieniał jedynie igły i będę musiał się z nią zżyć ;)
Zwróć uwagę, że nowa oryginalna igła do wkładki MM to wydatek rzędu 70-90% całej nowej wkładki :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Tomek.mly pisze: i wpadł mi w oko Shure M97XE. Może warto dopłacić te 100 pare zł do takiej wkładki?
Warto.
Igły drogie, ale jest kilka możliwości i kilka sensownych igieł na potem.
Poczytaj jednak wcześniej o jej walorach i brzmieniu (tu na forum, jest tego trochę).
Tomek.mly

darkman pisze:
Tomek.mly pisze: i wpadł mi w oko Shure M97XE. Może warto dopłacić te 100 pare zł do takiej wkładki?
Warto.
Poczytaj jednak wcześniej o jej walorach i brzmieniu (tu na forum, jest tego trochę).
Dużo czytałem, dlatego się nią zainteresowałem. Tylko własnie pytanie brzmi czy w podobnej cenie znajde coś na poziomie Shura? A może coś lepszego? Nie mam możliwości sprawdzenia, kupując sugeruje się jedynie opiniami...
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Tomek.mly pisze:
darkman pisze:
Warto.
Dużo czytałem, dlatego się nią zainteresowałem. Tylko własnie pytanie brzmi czy w podobnej cenie znajde coś na poziomie Shura? A może coś lepszego? Nie mam możliwości sprawdzenia, kupując sugeruje się jedynie opiniami...
Z nowych nie.
Pytanie na tym poziomie: Czego oczekujesz od brzmienia, wydaje się być zasadne i nie pozbawione uroku. :D
"Lepsze" wydają się być (na moje ucho i z autopsji - grałem na wszystkich 3ech) Nagaoka MP-110 i AT440ML. Jednak są sporo droższe. We w szystkich 3 wzmiankowanych modelach obowiązuje informacja z powyższego postu @Zbyszek1982 (igły przy ewentualnej wymianie to koszt b.wysoki).
Co do aukcji zwróć proszę uwagę na zachęty do licytacji wkładek w opcji "bez up teraz". Ogłaszają się tutaj w sposób zawoalowany nieuczciwe osoby (mała ilość postów - to szczegół rozpoznawczy), które posiadając kilka loginów na portalach aukcyjnych - podbijają swoje aukcje w sposób sztuczny. Mamy już informacje o osobach poszkodowanych w ów sposób.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Hej Tomek

To chyba Ty pytałeś o to samo na facebooku ostatnio, co nie? :)

Nadal będę Tobie proponował Shure M44G, tak jak i tam :morda:
Tak jak już Tobie pisałem, do M44G możesz zapakować N55E i będziesz miał eliptyk.

N97xE warto rozważyć, ale "zabawa" z tą wkładkę zaczyna się w sumie dopiero od lepszych igieł niż ta montowana oryginalnie.
A wtedy należałoby się zastanowić czy nie lepiej zapolować za jakąś V15 i tam się bawić w różne igły ;)

Itp. itd.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
fiodorfud

Post autor: fiodorfud »

zbyszek1982 pisze: Zwróć uwagę, że nowa oryginalna igła do wkładki MM to wydatek rzędu 70-90% całej nowej wkładki
W przypadku wkładki Shure M44G, cena nowej oryginalnej igły to 50% ceny wkładki ! Myślę że to zaleta.
Wojtek pisze: Nadal będę Tobie proponował Shure M44G, tak jak i tam
Tak jak już Tobie pisałem, do M44G możesz zapakować N55E i będziesz miał eliptyk.
Również polecam tą wkładkę . Od siebie dodam że posiadam do niej również igłę od thakkera N55E, oraz od nie dawna oryginalną N44-7 i mi najbardziej podeszła ........N44-7 :shock: Może to moje ucho , może jak ktoś sugeruje na innym forum lepsze spasowanie z ramieniem ? W moim przypadku najlepiej radzi sobie ona z IGD oraz sybilantami.
Tomek.mly pisze: Przeciwko Shure był szlif,
Nie bałbym się szlifu sferycznego.
Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
Tomek.mly

Tak Wojtku, pisałem na facebooku, ale temat umarł...
Ale czy igła N44-7 nie jest orginalnie w wkładce M44-7? W taki razie nie lepiej kupić od razu ją? (jeżeli walnąłem jakąś głupote, to przepraszam, po prostu chciałbym zrozumieć) Dzisiaj akurat doszedł mi niespodziewany wydatek i nie wiem czy nie będę zmuszony po prostu kupić nowej igły do Ortofona... Chyba, że Shure M44G/M44-7 powali mnie na kolana w porównaniu z Ortofonem to jakoś uciułam te 3 stówki, poproszę o wcześniejszy prezent na gwiazdke, cokolwiek :D
Awatar użytkownika
fiodorfud

Post autor: fiodorfud »

Podobno obie wkładki są identyczne, różnią się właśnie igłami. Czy shure powaliby Cię na kolana to nikt Ci nie zagwarantuje. Jak nie posłuchasz to się nie dowiesz . Ja akurat Ortofona OM10 nie słuchałem , także porównania nie mam. Mój wpis odnośnie igieł to moje subiektywne opinie które nie muszą się sprawdzić u Ciebie :) Jak jesteś z okolic Krakowa to zapraszam na porównanie :)
Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
Tomek.mly

No właśnie najbliżej do porządnego salonu audio mam z dwie godziny drogi i minimum stówka na paliwo. Gdybym chciał wydać na wkładke więcej, to może by sie kalkulowało, a tak to średnio. Do Krakowa jeszcze dalej, ale dziękuje :)

Edit: Pomyślałem, że zrobie jeszcze inaczej-kupię igłe to mojego Ortofona, i kupie też Shura M44G. Tylko nie wiem w jakiej kolejności. Potem dokupie headshella i będę mógł sobie zmieniać w zależności, na co mam ochotę :)
Ale jest kolejna sprawa...Orginalna igła do Om10 jest droższa od wkładki :/ znalazłem zamiennik ale to chyba nie to. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Tomek.mly pisze: ale temat umarł...
A na co liczyłeś skoro temat został już wtedy praktycznie wyczerpany?

Nadal nie wiem na co liczysz, szczerze mówiąc :) Dostajesz dobre typy, a nadal się opierasz. Z jakiego powodu?
Czyżby wąż w kieszeni? :)
Tomek.mly pisze: Edit: Pomyślałem, że zrobie jeszcze inaczej-kupię igłe to mojego Ortofona, i kupie też Shura M44G. Tylko nie wiem w jakiej kolejności. Potem dokupie headshella i będę mógł sobie zmieniać w zależności, na co mam ochotę :)
Makes sense, aczkolwiek jeśli masz iść do przodu zamiast stać w miejscu to jednak postawiłbym pierw na nową wkładkę, a nie na nową/starą igłę.
Tomek.mly pisze: Ale jest kolejna sprawa...Orginalna igła do Om10 jest droższa od wkładki :/ znalazłem zamiennik ale to chyba nie to. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
Norma. Jeśli znajdujesz ori wkładkę OM10 taniej niż samą ori igłę to kup całą wkładkę z igłą.
W zamienniki do tych Ortofonów nie warto się bawić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Tomek.mly

Dlatego też drogą eliminacji dzisiaj popołudniu, albo jutro będzie u mnie Pan kurier z Shure M44G. Choćby dlatego, że orginalna igła kosztuje jakies 120zł i jest szeroki wachlarz zamienników o różnym szlifie. Znalazłem dość tanio-260 zł i darmowa przesyłka :) Moze uda mi się jutro pożyczyć od kolegi headshella i wtedy założe na pożyczonego ortofona i będę mógł wam opisać różnice :) a z czasem dokupie sobie headshella i jakąś całkiem inną wkładkę żeby była w opozycji do Shura, ale na początku musze sam go posłuchać.
Tomek.mly

Przyszła! Headshell czeka, dzisiaj będę testował. Mam tylko pytanie przed montażem: dostałem w zestawie z wkładką taką małą prostokątną blaszkę z dwoma otworami. Do czego ona służy? Nigdy się z tym nie spotkałem. Do dociążenia? Wypoziomowania? Mam to użyć? :roll:
ODPOWIEDZ