Wkładka do Technics SL-23A.
-
Wkładka do Technics SL-23A.
Witam, poszukuje wkładki do Technicsa. Reszta sprzętu w podpisie. Muzyka, ktorej słucham to przede wszystkim reggae, ale często slychać u mnie też dub, punk, metal, czy choćby hip hop i jazz. Więc potrzebuję w miare uniwersalnej wkładki. W obecnej chwili posiadam Ortofon OM10 i jestem z niego zadowolony, ale wcześniej miałem AT91 więc łatwo było to przebić. Mieszkam w malej mieścince, nie mam możliwości posłuchania u kogokolwiek różnych wkładek, więc od tygodnia przeglądam internety i im więcej wiem, tym wiem mniej. Początkowy budżet zakład zmieścić się w 300 zł. Ale po jakimś czasie powiększylem trochę widełki. Zastanawiałem się między Shurem M44G i Grado Prestige Black. Przeciwko Shure był szlif, a przeciwko Grafo dość podzielone opinie. Popatrzyłem półkę wyżej i wpadł mi w oko Shure M97XE. Może warto dopłacić te 100 pare zł do takiej wkładki? A może jakaś AT? A może polecilibyście mi coś całkiem innego? Decydując się na droższą wkładkę (powyżej 350 zł) muszę się liczyć, że przez dłuuuugi czas będę wymieniał jedynie igły i będę musiał się z nią zżyć 

Teac TN-550, AT 100E, Technics SL-23A, Shure M44G, Marantz PM6006, Dali 400.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Wkładka do Technics SL-23A.
Mogę Ci sprzedać moją AT-120E. Przebieg ok. 180 godzin. Stan idealny. Cena, jaka mnie interesuje to 250 zł. Przesyłkę biorę na siebie. Mogę wystawić na Allegro.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Dzieki, ale wole nową.
-
Zwróć uwagę, że nowa oryginalna igła do wkładki MM to wydatek rzędu 70-90% całej nowej wkładkiTomek.mly pisze:Decydując się na droższą wkładkę (powyżej 350 zł) muszę się liczyć, że przez dłuuuugi czas będę wymieniał jedynie igły i będę musiał się z nią zżyć

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
-
Dużo czytałem, dlatego się nią zainteresowałem. Tylko własnie pytanie brzmi czy w podobnej cenie znajde coś na poziomie Shura? A może coś lepszego? Nie mam możliwości sprawdzenia, kupując sugeruje się jedynie opiniami...
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Z nowych nie.Tomek.mly pisze:Dużo czytałem, dlatego się nią zainteresowałem. Tylko własnie pytanie brzmi czy w podobnej cenie znajde coś na poziomie Shura? A może coś lepszego? Nie mam możliwości sprawdzenia, kupując sugeruje się jedynie opiniami...
Pytanie na tym poziomie: Czego oczekujesz od brzmienia, wydaje się być zasadne i nie pozbawione uroku.

"Lepsze" wydają się być (na moje ucho i z autopsji - grałem na wszystkich 3ech) Nagaoka MP-110 i AT440ML. Jednak są sporo droższe. We w szystkich 3 wzmiankowanych modelach obowiązuje informacja z powyższego postu @Zbyszek1982 (igły przy ewentualnej wymianie to koszt b.wysoki).
Co do aukcji zwróć proszę uwagę na zachęty do licytacji wkładek w opcji "bez up teraz". Ogłaszają się tutaj w sposób zawoalowany nieuczciwe osoby (mała ilość postów - to szczegół rozpoznawczy), które posiadając kilka loginów na portalach aukcyjnych - podbijają swoje aukcje w sposób sztuczny. Mamy już informacje o osobach poszkodowanych w ów sposób.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Hej Tomek
To chyba Ty pytałeś o to samo na facebooku ostatnio, co nie?
Nadal będę Tobie proponował Shure M44G, tak jak i tam
Tak jak już Tobie pisałem, do M44G możesz zapakować N55E i będziesz miał eliptyk.
N97xE warto rozważyć, ale "zabawa" z tą wkładkę zaczyna się w sumie dopiero od lepszych igieł niż ta montowana oryginalnie.
A wtedy należałoby się zastanowić czy nie lepiej zapolować za jakąś V15 i tam się bawić w różne igły
Itp. itd.
To chyba Ty pytałeś o to samo na facebooku ostatnio, co nie?

Nadal będę Tobie proponował Shure M44G, tak jak i tam

Tak jak już Tobie pisałem, do M44G możesz zapakować N55E i będziesz miał eliptyk.
N97xE warto rozważyć, ale "zabawa" z tą wkładkę zaczyna się w sumie dopiero od lepszych igieł niż ta montowana oryginalnie.
A wtedy należałoby się zastanowić czy nie lepiej zapolować za jakąś V15 i tam się bawić w różne igły

Itp. itd.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- fiodorfud
W przypadku wkładki Shure M44G, cena nowej oryginalnej igły to 50% ceny wkładki ! Myślę że to zaleta.
Również polecam tą wkładkę . Od siebie dodam że posiadam do niej również igłę od thakkera N55E, oraz od nie dawna oryginalną N44-7 i mi najbardziej podeszła ........N44-7

Nie bałbym się szlifu sferycznego.
Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
-
Tak Wojtku, pisałem na facebooku, ale temat umarł...
Ale czy igła N44-7 nie jest orginalnie w wkładce M44-7? W taki razie nie lepiej kupić od razu ją? (jeżeli walnąłem jakąś głupote, to przepraszam, po prostu chciałbym zrozumieć) Dzisiaj akurat doszedł mi niespodziewany wydatek i nie wiem czy nie będę zmuszony po prostu kupić nowej igły do Ortofona... Chyba, że Shure M44G/M44-7 powali mnie na kolana w porównaniu z Ortofonem to jakoś uciułam te 3 stówki, poproszę o wcześniejszy prezent na gwiazdke, cokolwiek
Ale czy igła N44-7 nie jest orginalnie w wkładce M44-7? W taki razie nie lepiej kupić od razu ją? (jeżeli walnąłem jakąś głupote, to przepraszam, po prostu chciałbym zrozumieć) Dzisiaj akurat doszedł mi niespodziewany wydatek i nie wiem czy nie będę zmuszony po prostu kupić nowej igły do Ortofona... Chyba, że Shure M44G/M44-7 powali mnie na kolana w porównaniu z Ortofonem to jakoś uciułam te 3 stówki, poproszę o wcześniejszy prezent na gwiazdke, cokolwiek

- fiodorfud
Podobno obie wkładki są identyczne, różnią się właśnie igłami. Czy shure powaliby Cię na kolana to nikt Ci nie zagwarantuje. Jak nie posłuchasz to się nie dowiesz . Ja akurat Ortofona OM10 nie słuchałem , także porównania nie mam. Mój wpis odnośnie igieł to moje subiektywne opinie które nie muszą się sprawdzić u Ciebie
Jak jesteś z okolic Krakowa to zapraszam na porównanie 

Telefunken Hymnus 101, Telefunken TL70, Beresford TC-7510.
-
No właśnie najbliżej do porządnego salonu audio mam z dwie godziny drogi i minimum stówka na paliwo. Gdybym chciał wydać na wkładke więcej, to może by sie kalkulowało, a tak to średnio. Do Krakowa jeszcze dalej, ale dziękuje 
Edit: Pomyślałem, że zrobie jeszcze inaczej-kupię igłe to mojego Ortofona, i kupie też Shura M44G. Tylko nie wiem w jakiej kolejności. Potem dokupie headshella i będę mógł sobie zmieniać w zależności, na co mam ochotę
Ale jest kolejna sprawa...Orginalna igła do Om10 jest droższa od wkładki :/ znalazłem zamiennik ale to chyba nie to. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

Edit: Pomyślałem, że zrobie jeszcze inaczej-kupię igłe to mojego Ortofona, i kupie też Shura M44G. Tylko nie wiem w jakiej kolejności. Potem dokupie headshella i będę mógł sobie zmieniać w zależności, na co mam ochotę

Ale jest kolejna sprawa...Orginalna igła do Om10 jest droższa od wkładki :/ znalazłem zamiennik ale to chyba nie to. Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A na co liczyłeś skoro temat został już wtedy praktycznie wyczerpany?
Nadal nie wiem na co liczysz, szczerze mówiąc

Czyżby wąż w kieszeni?

Makes sense, aczkolwiek jeśli masz iść do przodu zamiast stać w miejscu to jednak postawiłbym pierw na nową wkładkę, a nie na nową/starą igłę.
Norma. Jeśli znajdujesz ori wkładkę OM10 taniej niż samą ori igłę to kup całą wkładkę z igłą.
W zamienniki do tych Ortofonów nie warto się bawić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dlatego też drogą eliminacji dzisiaj popołudniu, albo jutro będzie u mnie Pan kurier z Shure M44G. Choćby dlatego, że orginalna igła kosztuje jakies 120zł i jest szeroki wachlarz zamienników o różnym szlifie. Znalazłem dość tanio-260 zł i darmowa przesyłka
Moze uda mi się jutro pożyczyć od kolegi headshella i wtedy założe na pożyczonego ortofona i będę mógł wam opisać różnice
a z czasem dokupie sobie headshella i jakąś całkiem inną wkładkę żeby była w opozycji do Shura, ale na początku musze sam go posłuchać.

-
Przyszła! Headshell czeka, dzisiaj będę testował. Mam tylko pytanie przed montażem: dostałem w zestawie z wkładką taką małą prostokątną blaszkę z dwoma otworami. Do czego ona służy? Nigdy się z tym nie spotkałem. Do dociążenia? Wypoziomowania? Mam to użyć?