Technics SA-500 (Cichy dźwięk)

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wesh

Post autor: wesh »

Witam Panów.
A więc... słucham sobie dzisiaj jednej z płyt, nie za głośno i nagle amplituner cichnie. Pomyślałem sobie, może coś nie tak z wkładką, podgłośniłem na maksa, słychać dźwięk, ale bardzo cicho. Diody led mocy szczytowej, jak wcześniej ładnie skakały sobie od zieleni po czerwień, przestały się świecić. Dźwięk jest cichy na wszystkich wejściach, zarówno przy Phono, Aux, czy radiu FM. Jak myślicie co to może być...? Pytam z ciekawości, bo sam i tak tego nie naprawię.
Czy ktoś orientuje sie gdzie jest dobry serwis Audio w Trójmieście. Taki, w którym nie baliby się zajrzeć do tak wiekowego sprzętu. Ewentualnie serwis w kraju, tak żeby zrobili to rzetelnie i nie oskubali mnie do cna(bardzo lubię ten amplituner) ;)
No cóż, jeżeli nie uda mi się go naprawić, wówczas bede szukał czegoś w zamian, a na razie wracam do Diory... :( (o zgrozo)
pozdrawiam,
Marek
Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Na słuchawkach też tak jest czy tylko na kolumnach?
wesh pisze:Czy ktoś orientuje sie gdzie jest dobry serwis Audio w Trójmieście. Taki, w którym nie baliby się zajrzeć do tak wiekowego sprzętu.
W Muzycznej Piwnicy chyba znają jakiegoś machera co się nie boi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wesh

Re: Technics SA-500 (Cichy dźwięk)

Zapomniałem dodać, bo też to sprawdziłem- na słuchawkach jest cicho... :(
Nie lubię odkurzać!
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

To kiepsko. Możliwe że coś w sekcji zasilania nawaliło albo bezpośrednio w torze przedwzmacniacza.
Dla pewności pokręć jeszcze wszystkimi gałkami, co by wykluczyć jakiś potencjometr co psuje szyki :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
wesh

Wojtek pisze: Dla pewności pokręć jeszcze wszystkimi gałkami, co by wykluczyć jakiś potencjometr co psuje szyki :)
To również sprawdziłem, nawet wszystkie przełączniki od loudness, po fm muting...
Chociaż podejrzenie rownież może paść na potencjometr głośnosci, bo od jakiegoś czasu przerywał, to znaczy, nie załączał się jeden kanał, lub w ogóle nie grało, jeżeli nie nastawiłem na minimum 2 przy 10 stopniowej skali... Nawet potraktowałem go w swoim czasie kontaktem, ale to nie pomogło.
No cóż, to zapytam się w muzycznej...
Panowie z Trojmiasta, czy kotś jeszcze słyszał o jakimś przyzwoitym serwisie?
Naprawdę boję się dawać ten ampli, do kogokolwiek,bo już miałem z jednym serwisem przygody ze wzmacniaczem- nie chcę powtórki ;) Jeżeli nic nie znajdę w Gdańsku, to odezwę się do Panów z Nomosa... W sumie do WWA nie jest aż tak daleko ;)

A póki co, do WS 442 podłączyłem moje Cantony i przyznam, że gra to znośnie, SL-1610 po raz pierwszy podpiąłem do tego wzmacniacza właśnie wczoraj, masa pod śrubkę na tylnim panelu. Najzabawniejsze jest to, że jak ten wzmacniacz kojarzył mi się z niemiłosiernym "pierdzeniem", tak teraz panuje w przerwach absolutna cisza. Jak dobrze zrobiłem, że się go nie pozbyłem. Jednak warto mieć zawsze awaryjny sprzęt w pogotowiu- nawet nienajlepszy :)
Nie lubię odkurzać!
Awatar użytkownika
wesh

A jeżeli nic nie wskóram, wówczas nastawiam się na jakiegoś Luxmana :)
Nie lubię odkurzać!
kielek

Post autor: kielek »

wesh pisze:A jeżeli nic nie wskóram, wówczas nastawiam się na jakiegoś Luxmana :)
I myślisz,że te wszystkie niemalże 40 letnie Luxmany są bezawaryjne?
Awatar użytkownika
wesh

Zdaję sobie sprawę, że nie są... Po prostu lubię stary sprzęt. I napisałem, że jeśli nie uda mi się nic zrobić...
Nowy zestaw zostawię sobie na przyszłość, gdy już będzie mnie na niego stać.
Gdyby iść takim tokiem myślenia: "To po co mamy działy zakupowe, w których polecacie ludziom sprzęt sprzed trzech dekad?"
Ten Ampli posłużył mi prawie rok, coś się zepsuło- spróbuję go naprawić, tyle. Nie zrażam się, może jestem nazbyt optymistą- nie wiem.
Kielek, a wiesz może gdzie jest jakiś dobry serwis?
Nie lubię odkurzać!
Awatar użytkownika
wesh

otóż stała się rzecz dziwna... Podłączam sobie Technicsa przez wejście magnetofonowe do Diory. Podpiąłem gramofon spowrotem pod amplituner, włączyłem sobie jedną ze składanek, akurat głośność miałem nastawioną na amplitunerze i... nagle ni z tego ni z owego diody zaczęły migać. Dla pewności podłączam sluchawki i muzyka gra.
Technics chyba miał "focha"... :shock: No cóż, pozostaje monitorować sytuację, mam nadzieję, że dziś znów się nie "sfoszy". Z pewnością przyda mu się przegląd u specjalisty.
Póki co temat uważam za zamknięty, aczkolwiek nic nie wiadomo (odpukać). :?
Nie lubię odkurzać!
kielek

Post autor: kielek »

Mimo,że wątek uznałeś za zamknięty(może tymczasowo,bo ''foch'' nie był bez przyczyny choć życzę Tobie i twojemu Technicsowi jak najlepiej ;) ) to pozwól,że odniosę się do kilku kwestii.
Moim zdaniem jak lubisz stare 40 letnie sprzęty to dobrze mieć jakieś wsparcie w postaci jakiejś osoby co ogarnia nieco elektronikę i w takich przypadłościach jak w/w Technics jest Ci w stanie pomóc za normalne pieniążki,bo wizyta w przeciętnym serwisie za tzw. diagnozę to minimum 50 zł,a jakieś naprawy to koszt 100~150 zł.
wesh pisze: Gdyby iść takim tokiem myślenia: "To po co mamy działy zakupowe, w których polecacie ludziom sprzęt sprzed trzech dekad?"
Dobrze by było jakbyś uściślił tą wypowiedź do stwierdzenia ''Niektóre osoby'' a nie wrzucał wszystkich do jednego wora.
Osobiście polecam nieraz 40 letnie sprzęty,ale to głównie gramofony i zazwyczaj manuale,gdyż są to zazwyczaj proste urządzenia i w związku z tym ryzyko awarii jest nieco mniejsze.O ile pamiętam to chyba tylko raz poleciłem komuś wintydżowy amplituner.
Nie stać mnie też na funkel nówki,ale jeśli chodzi o wzmacniacze czy kolumny nie uważam jak wiele osób z tego forum,że audio skończyło się w latach 70 tych,owszem wtedy bardziej przykładano się do materiałów,wykończenia,jakości,ale też praw matki natury nie oszukasz i ryzyko awarii z biegiem lat rośnie a nie maleje.Nie jestem jakimś przeciwnikiem wintydżu,bo sam mam dwa 40 letnie gramofony i tuner z tego okresu,ale w dwóch przypadkach znałem doskonale pochodzenie sprzętu co nie stanowi w 100% o tym,że sprzęt się nie zepsuje,ale wiedziałem że to nie jest bynajmniej sprzęt z wystawki naprawiony byle jak na kolanie,w innym przypadku sprzęt był zakupiony po okazyjnej cenie i nawet w przypadku wtopy to zwróciła by mi się jego wartość dwukrotnie w samych podzespołach.
Osobiście odebrałem Twoje stwierdzenie,że jeśli padł mi Technics to kupuję Luxmana i nie będzie kłopotu.
Sporo sprzętu na Alle.. to śmieci i szmelc ze znanym logo,bo dziwnym zbiegiem okolicznosci zadbane i dobre egzemplarze na Zachodzie osiągają wyższe ceny niż u nas,choć 80% to przecież import stamtąd...Podobnie rzecz ma się z samochodami.
ODPOWIEDZ