Czego oczekiwać od nowego (używanego) gramofonu ?

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
yamahafan
Gramofon: 1019

Post autor: yamahafan »

Temat trochę pokrętny na pierwszy rzut oka, ale postaram się w miarę sensownie go uzasadnić. Otóż od ponad 4 lat mam gramofon P-320 ze "stajni" Yamahy. Pierwotnie była tam oryginalna wkładka Yamaha, której modelu teraz nie pamiętam, a którą - po uzasadnionych sugestiach niektórych z Was - zdecydowałem się wymienić na AT95E (Wamat). Efekt: gra ok ;) I gdybym był z gatunku tych, co wszystko co mają, uznają za najlepsze z możliwych to pewnie nie zadawałbym sobie - a przy okazji wam - pytania: czy po kilku latach wciągającej przygody z czarną płytą warto wymienić P-320 z AT95E na coś lepszego ? A jeśli tak, to czego lepszego można się spodziewać nap po poniższych modelach w stosunku do tego, co mam obecnie ?

Tak na szybko po lekturze forum i przeszukaniu Allegro:

http://allegro.pl/gramofon-dual-1254-fu ... 32260.html
http://allegro.pl/gramofon-dual-cs-506-i3699910473.html
http://allegro.pl/dual-cs-601-i3701385368.html
http://allegro.pl/pioneer-pl-12d-i3676629871.html

Zastanawiam się - po przeczytaniu na świeżo wątków o podstawach gramofonu ;) i zakupów do 400 / 500 / 600 PLN na forum, czym tak naprawdę kierować się przy wyborze następcy mojej Yamahy. Ok, ustaliłem że w grę wchodzi półautomat lub automat, że nie z ramieniem tangencjalnym, że najlepiej czarny ;) coby pasował do reszty klocków, których wymieniać nie zamierzam ... że będzie nadal pracował ze wzmacniaczem AX-500 (który - jak jeszcze jakiś czas temu wątpiłem, jest znacznie bliższy moim upodobaniom audiofoniczym ;) od nowszego - i jak pierwotnie sądziłem - lepszego AX-570) ... jednym słowem, wiem więcej szczegółów, ale zdecydowanie mniej co wybrać. Budżet to ok 500-600 PLN. Muzyka, to dość szeroki zakres, od Babci Tyny, Dire Straits i dziadka Marka po SKY, Kitaro, Vangelisa, Vana Morrisona, a ostatnio nawet "The Ultimate Sin" Ozziego Oz (który wyjątkowo przypadł go gustu mojej niespełna dwu i pół letniej córce ... strach się bać, co będzie dalej ;)

Wydaje mi się, że wydanie pieniędzy - zakładając, że się je oczywiście ma ;) - to dziś najmniejszy problem. Kwestia, jak zrobić to dobrze, tzn kupić coś, co będzie krokiem do przodu z widocznymi / słyszalnymi efektami jest wg mnie o wiele bardziej skomplikowana.

Osobiście raczej skłaniam się w stronę Duala lub Pioneera, Technicsy mi nigdy jakoś nie leżały ;) mam nadzieje, że miłośnicy tej marki odpuszczą herezję. Wybór jest zapewne spory, zwłaszcza dla tych z was, którzy znają się w tym temacie lepiej ode mnie. Po prostu mam wrażenie, że to, co mam obecnie przestaje mi się podobać. Najzwyczajniej. Ok, fajnie gra ale po przypadkowym przesłuchaniu (na tym samym wzmacniaczu) płyty na Shure M75 D doszedłem do wniosku, ze to brzmienie bardziej mi się podoba. Tylko pytanie, czy inwestycja 500-600 PLN w np powyższe modele będzie czymś, co przyniesie słyszalną różnicę w brzmieniu odtwarzanej muzyki, czy tylko spowoduje pozbycie się pieniędzy i teoretycznie bardziej "hi-endowy" klocek na półce ? ;)

Skomplikowane, ale liczę że przynajmniej część z Was, bazując na własnych doświadczeniach dorzuci "za" i "przeciw" w takim, dość ideowym wg mnie temacie ;)
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
eenneell

Post autor: eenneell »

yamahafan pisze:po przypadkowym przesłuchaniu (na tym samym wzmacniaczu) płyty na Shure M75 D doszedłem do wniosku, ze to brzmienie bardziej mi się podoba.
To nie lepiej iść w tę stronę? i zmienić wkładkę?
No chyba że Twoja Yamaha P-320 nie trzyma obrotów, zacina się... itp ;) :?:
zbyszek1982

Re: Czego oczekiwać od nowego (używanego) gramofonu ?

Post autor: zbyszek1982 »

Shure m75 nowej nie kupisz. Jak ci się podoba brzmienie, to warto się rozglądać za jakimś gramofonem z m75 właśnie, lub nawet v15 iii. Duale serii 7xx i 6xx będą dobrym wyborem.
Awatar użytkownika
Winters

Post autor: Winters »

zbyszek1982 pisze:Shure m75 nowej nie kupisz
Etam, NOSy można dorwać, tylko trzeba polować.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Zawsze można najzwyczajniej w świecie kupić używaną wkładkę ;)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

To jest jedna z najpopularniejszych wkładek na rynku wtórnym.
Obrazek
eenneell

vinylpiotrek pisze:To jest jedna z najpopularniejszych wkładek na rynku wtórnym.
I do trafienia tanio ;)
Awatar użytkownika
yamahafan

Czyli mam rozumieć, że inwestycja w Shure sprawi, że gramofon za który zapłaciłem 170 PLN ;) będzie grał tak dobrze, jak Dual 6xx za 500 czy więcej zł ? ;-) albo podobnej klasy Pioneer ?

Nie wiem tego na pewno, ale wydaje mi się że czymś to wszystko się różni skoro ceny są takie a nie inne. Z drugiej strony, skoro kupiłem tą AT to zastanawiam się, czy wymiana na Shure ma sens ... chociaż tak, podoba mi się jej brzmienie na Dualu 1246. Pytanie ile z tej różnicy usłyszę na P-320.
Pozdrawiam,
Piotr.

Moje cuda "under re-construction": Dual 1019 & 1229 / Yamaha A-700/T-700/K-700/KX-930 RS/Denon DCD-1015/EPI120C
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Post autor: Robert007Lenert »

Moim zdaniem tyle samo roznicy uslyszysz.
Awatar użytkownika
yamahafan

Robert007Lenert pisze:Moim zdaniem tyle samo roznicy uslyszysz.
Czyli jednak, to co słychać to przede wszystkim zasługa wkładki i ew. igły, a dopiero w dalszej kolejności reszty ? Nie sądziłem, że pomiędzy tymi dwoma modelami będzie "słyszalna" różnica na - bądź co bądź - średniej klasy sprzęcie.
Pozdrawiam,
Piotr.

Awatar użytkownika
yamahafan

eenneell pisze:
yamahafan pisze:po przypadkowym przesłuchaniu (na tym samym wzmacniaczu) płyty na Shure M75 D doszedłem do wniosku, ze to brzmienie bardziej mi się podoba.
To nie lepiej iść w tę stronę? i zmienić wkładkę?
No chyba że Twoja Yamaha P-320 nie trzyma obrotów, zacina się... itp ;) :?:
Może i zaryzykuję ;-) przynajmniej o tyle dobrze, że ten Dual z Shure na pokładzie, to sprzęt który sam zakupiłem ... bratu ;) więc z pożyczeniem do testów nie będzie problemu. Tyle że chyba ta wkładka nie bardzo pasuje do Yamahy ? Czy się mylę i jest na to jakiś sposób ?
Pozdrawiam,
Piotr.

Awatar użytkownika
vinylpiotrek

Post autor: vinylpiotrek »

Jeśli jest to Shure z mocowanie Dualowskim, to będzie problem.
Yamahę, oczywiście z czasem możesz wymienić na coś lepszego, ale możesz zacząć od wkładki.
Obrazek
Awatar użytkownika
yamahafan

vinylpiotrek pisze:Jeśli jest to Shure z mocowanie Dualowskim, to będzie problem.
Yamahę, oczywiście z czasem możesz wymienić na coś lepszego, ale możesz zacząć od wkładki.
Jeśli jest zamontowana na Dualu to wnioskuję, że ma mocowanie dualowskie ;) poprawnie myślę czy nie bardzo ?

I zasadniczo poruszyłeś temat, na który szukam odpowiedzi od początku: w czym (oprócz wkładki) to "coś lepszego" będzie - albo powinno być - lepsze od tego, co mam w tej chwili ? Z tym chyba mam największy mętlik ... Czy np. te modele, które znalazłem na samym początku to wyraźnie lepszy sprzęt, który da większe możliwości w przyszłości, czy po prostu wyższa cena jest wynikiem marki / renomy ?
Pozdrawiam,
Piotr.

Awatar użytkownika
Tyrystor
Gramofon: SL-1410mk2

Post autor: Tyrystor »

Jeśli jest zamontowana na Dualu to wnioskuję, że ma mocowanie dualowskie ;) poprawnie myślę czy nie bardzo ?
Myślisz OK, z tym że były dwa typy mocowania Dualowskiego dla tej wkładki: jedno tylko z zatrzaskiem do półkoszyka, drugie zaś i z tym zatrzaskiem, i z otworami na śrubki w rozstawie 1/2". W przypadku tego drugiego nie ma problemu z założeniem wkładki na nieduala, wystarczy spiłować kawałek plastiku. Relacja z pierwszej ręki, sam tak zrobiłem. ;)
Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
eenneell

ODPOWIEDZ