po paru latach (chyba 10

dobrus pisze:Troszkę nie chce mi się mierzyć szablonem.
Jak nie ustawisz zbieżności kół w aucie to nowe opony długo nie będą nowe...dobrus pisze:Kupilem ostatnio w empiku płyte Alanis Morisette tak dla testów i pierwszego dnia grała świetnie, natomiast drugiego nie wiem co sie stało, ale na niektórych ścieżkach (tych bardziej po zewnętrznej) trzaska troszkę. Mycie gąbką i ludwikiem nieco pomaga ale nadal to nie to mimo że wizualnie płyta jest stosunkowo czysta.
Rozejrzyj się po forum, szczególnie po dziale wkładkowym i ewentualnie tam skieruj swoje pytania.dobrus pisze:Panowie a co z tą wkładką? Teraz jest tam o ile się nie mylę Audiotechnika AT-71. Na co można to wymienić, co polecacie?i jaką igłę? tak żebym w 400-500 pln się zmieścił. pozdrawiam
To jakaś słaba ta lampka, skoro nie radzi sobie z sygnałem liniowym pochodzącym z przedzwzmacniacza gramofonowego.dobrus pisze:ponieważ lampa ma troche za małe wzmocnienie dla gramofonu i grała cicho.
Głównie wkładka. Napęd w ogóle ma nie graćdobrus pisze:Jakby to wyrazić procentowo np wkładka/igła - x %, napęd i ramie x% etc.
Teoretycznie tak. W praktyce zależy co na co się zmieni. Wkładki mogą się lepiej lub gorzej dogadać z danym ramieniem.dobrus pisze:Chodzi mi o to czy jeśli kupię tą wkładkę Shure to gdy np zmienię mój obecny gramofon warty 120zł na takie za 1200zł to czy odczuje jakąś wyraźną różnicę.
Nie, nie noszę dresówdobrus pisze:PS. Wojtek, nie jeździsz czasem BMW e38?
+dobrus pisze:lampka słaba bo to tylko 12,5W
= jak długo myślałeś nad taką kombinacją/dobraniem?dobrus pisze:plus kolumny które mają 100W rms
Mam nadzieję, że nie dziwi Cię to? I nie, nie jest bynajmniej to kwestia zbyt słabej lampydobrus pisze:Gramofon podpięty bezpośrednio w lampę praktycznie wogóle nie gra![]()
Tym bardziej jestem ciekaw jakich kolumn używaszdobrus pisze:Z reguły odkąd kupiłem pierwszą w swoim życiu lampę to gdy przyszło mi się zetrzeć z jakimś tranzystorem to pierwsze czego szukałem to przycisk 'loudness' i gałka od basu, bez tego nie mogę słuchać tych wzmacniaczy na większości nagrań.
Shure V15 niech poczeka na lepsze ramię.dobrus pisze:Dlaczego nie polecasz Shure do tego gramofonu?
Wady zdarzają się rzadko, ale igła przy używkach praktycznie zawsze jest do wymiany.dobrus pisze:a taka używka to zawsze jakieś ryzyko i pewnie zaraz okaże się że igła do wymiany, albo jakieś inne wady itp.
W sumie to powinieneś już się udać do działu wkładkowego, bo robi nam się tutaj taki temat "o wszystkim"dobrus pisze:Jakiej klasy jest ta elektra, czy w porównaniu do AT-71 będzie duża róznica? Mógłbyś jeszcze rzucić okiem na te:
Podobnie jak przy tym Shure, nie do tego ramienia taka wkładka z taką igłą (zagrać zagra, ale to jak montaż silnika Porsche w Golfie).dobrus pisze:czytałem też dużo o AT-440MLa, ale ludzie piszą że ma mało basu i podkreślone wysokie - taki sposób prezentacji kompletnie mi nie pasuje, wolę na odwróttakże chyba odpada.
Igła, gramofon albo po prostu, płyta.dobrus pisze:to taka uroda gramofonu czy powinna być absolutna cisza?
To służy temu, że działa fizyka. I dobrze, tak ma być. Bym się zaczął obawiać, gdyby coś takiego nie występowało.dobrus pisze:A i jeszcze co zauważyłem, to że headshell/wkładka (?) w moim gramofonie odtwarza muzykę, tzn normalnie słychać ciche dźwięki z ramienia gramofonu, tak jakby był tam zamontowany mały głośniczek - nie wiem czy każdy tak ma, czy tak wogóle ma być a jeśli tak to co to jest i czemu służy?
Wszystko zależy od przypadku, a i rynek się z czasem ciągle zmienia.dobrus pisze:Co do cen na allegro to ostatnimi czasy ludzie wogóle powariowali zwłaszcza jeśli chodzi o jakieś niby 'kultowe' (czytaj: stare padła, o przepraszam VINTAGE) klocki, za różne dziwne 40letnie konstrukcje, które może i ładnie wyglądają ale nijak nie grają a na dodatek wymagają kompleksowego remontu wołają po 3k.
Zgaduję, że w Warszawie jest całkiem sporo Wojtków.dobrus pisze:o bmw pytałem bo na forum 7er.pl też jest osoba o nicku Wojtek, też z Wa-wy i też admin -h zbieg okoliczności