Lubię mieszać w swoim zestawie i szukać nowych niezbadanych opcji. Brzmienie mojego zestawu mi odpowiada, ale wiadomym jest że odpowiada nie oznacza że nie jestem chętny do eksperymentowania

Wpadłem na pomysł wyjęcia zwrotnic z obudowy kolumn, zabudowaniu ich w sposób estetyczny i uszczelnieniu obudowy. I tutaj naszedł mnie pewien pomysł, który chciałby skonsultować z wami. Używam na codzien dwóch zestawów kolumn (pracują w parze). Zestawy zabudowane w radioli mają zwrotnice dwudrożną (i odpowiadają za niskie i średnie tony) natomiast telefunkeny bez zwrotnicy, że względu na swoje parametry, uzupełniają zestaw o tony wysokie. Cały układ jest rozmieszczony w taki sposób aby się uzupełniać a nie wykluczać. Zacząłem się jednak zastanawiać nad skonstruowaniem zewnętrznej zwrotnicy trzydrożnej, która jako bas i mid wykorzystywalaby głośniki zabudowane w radioli, natomiast wysokie i tylko wysokie tony oddawała telefunkenom. W ten sposób dwa zestawy stały by się niejako jednym.
Pytanie:
1. Czy to ma prawo zadziałać?
2. Czy jest jakiekolwiek zagrożenie dla któregokolwiek z elementów zestawu?
3. Czy spotkaliście się z takim rozwiązaniem?
Ps. Oba zestawy mają po 4ohm impedancji ( zestawy Irel nawet 3)
PS2. W stopce dokładniejsze bingo o zestawach głośnikowych.
PS3. Na razie tylko się zastanawiam:,-)
PS4. Zwrotnice obecnie wykorzystywane to układy dwudrożne robione pod głośniki, które obsługują, w sytuacji jaka rozważam, oczywiście byłaby taka sama opcja. tzn nowe zwrotnice pod parametry głośników.