Pomoc w zakupie gramofonu
-
Pomoc w zakupie gramofonu
Witam wszystkich. Jeśli napisałem w złym miejscu - przepraszam i prośba o przeniesienie.
Szanowni Państwo, bardzo proszę o radę w zakresie zakupu zestawu do słuchania muzyki z płyt winylowych. Uwarunkowania mam takie, że mam w domu w sumie mało wykorzystywane pomieszczenie 4x5, w którym stoi pianino. Wymyśliłem sobie, ze można by tam wstawić jakiś fajny sprzęt grający. Dla ustalenia uwagi, ja nie jestem audiofilem i generalnie nie słyszę różnicy w jakości dźwięku pomiędzy Mp3 a CD na tym samym sprzęcie grającym. Sądzę więc, że nie zależy mi na jakiejś super jakości, ale być może po prostu jeszcze nie doświadczyłem jakości. Z drugiej strony jestem w stanie docenić różnice jakości pomiędzy słuchawkami i subiektywnie oceniam kilka słuchawek, których używam jako lepsze lub gorsze. Obecnie najczęściej słucham muzyki ze Spotify.
Do tej pory analizowałem różne posty na różnych forach i wydaje mi się, że dobrym kierunkiem jest Rega Planar 3. Z tego co się zorientowałem do tego potrzebny będzie wzmacniacz i kolumny. Sądzę, że wygodniej dla mnie będzie jeśli kolumny będą stojące na podłodze, ale to nie jest istotne wymaganie. Chciałbym prosić o radę, czy sugerowana Rega ma sens i jakie konkretnie można do niej dobrać elementy dodatkowe.
Powiedzmy, że cena jest drugorzędna, zestaw może kosztować 3, 5, 10 czy 20k, mniej lub więcej. Jednak nie widzę kompletnie żadnego uzasadnienia w kupowaniu zestawu, którego i tak w żaden sposób nie będę w stanie docenić, bo nie będę słyszał żadnej różnicy albo w tym pomieszczeniu i tak nic więcej nie ma sensu. Nie będę się tym przed nikim chwalił, więc sprzęt tani nie będzie ujmą a drogi nobilitacją samą w sobie. Chciałbym racjonalnie wybrać zestaw, który będzie fajnie grał.
Nie kupuję używanego sprzętu, więc proszę go nie proponować.
Wymaganie dodatkowe, konieczne, niestandardowe – sprzęt powinien być biały.
Szanowni Państwo, bardzo proszę o radę w zakresie zakupu zestawu do słuchania muzyki z płyt winylowych. Uwarunkowania mam takie, że mam w domu w sumie mało wykorzystywane pomieszczenie 4x5, w którym stoi pianino. Wymyśliłem sobie, ze można by tam wstawić jakiś fajny sprzęt grający. Dla ustalenia uwagi, ja nie jestem audiofilem i generalnie nie słyszę różnicy w jakości dźwięku pomiędzy Mp3 a CD na tym samym sprzęcie grającym. Sądzę więc, że nie zależy mi na jakiejś super jakości, ale być może po prostu jeszcze nie doświadczyłem jakości. Z drugiej strony jestem w stanie docenić różnice jakości pomiędzy słuchawkami i subiektywnie oceniam kilka słuchawek, których używam jako lepsze lub gorsze. Obecnie najczęściej słucham muzyki ze Spotify.
Do tej pory analizowałem różne posty na różnych forach i wydaje mi się, że dobrym kierunkiem jest Rega Planar 3. Z tego co się zorientowałem do tego potrzebny będzie wzmacniacz i kolumny. Sądzę, że wygodniej dla mnie będzie jeśli kolumny będą stojące na podłodze, ale to nie jest istotne wymaganie. Chciałbym prosić o radę, czy sugerowana Rega ma sens i jakie konkretnie można do niej dobrać elementy dodatkowe.
Powiedzmy, że cena jest drugorzędna, zestaw może kosztować 3, 5, 10 czy 20k, mniej lub więcej. Jednak nie widzę kompletnie żadnego uzasadnienia w kupowaniu zestawu, którego i tak w żaden sposób nie będę w stanie docenić, bo nie będę słyszał żadnej różnicy albo w tym pomieszczeniu i tak nic więcej nie ma sensu. Nie będę się tym przed nikim chwalił, więc sprzęt tani nie będzie ujmą a drogi nobilitacją samą w sobie. Chciałbym racjonalnie wybrać zestaw, który będzie fajnie grał.
Nie kupuję używanego sprzętu, więc proszę go nie proponować.
Wymaganie dodatkowe, konieczne, niestandardowe – sprzęt powinien być biały.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Pomoc w zakupie gramofonu
Ojoj, mocne ograniczenie. Chodzi tu tylko o budę gramofonu czy wszystko łącznie z wzmacniaczem i kolumnami?
Masz może zacięcie malarskie?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie sądziłem, że kolor może być takim krytycznym kryterium.
To może Hegel Rost?
https://sklep.rms.pl/hegel-rost-wzmacni ... play-bialy
To może Hegel Rost?
https://sklep.rms.pl/hegel-rost-wzmacni ... play-bialy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wybacz, ale nie robimy wątków gdzie piszemy o całym zestawie, stąd zakładam że zaczynamy od gramofonu.
Po prostu wybrałeś mocno niestandardowy kolor, choć mogłoby być gorzej.
Zakładam że jakość sprzętu przeważa nad kolorem, czy może jednak nie?
Nie no, dla Ciebie jest krytyczny, dla mnie nie

Zakładam że jakość sprzętu przeważa nad kolorem, czy może jednak nie?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Co do białego - moje podłogówki dali mam pomalowane na biało bo oryginalny fornir sie po prostu gryzł z wystrojem. Ja jednak to zrobiłem w sposób w pełni odwracalny czyli gumą w sprayu - w każdej chwili mogę ją zerwać. To tak na wypadek jak by nie dało się kupić sensownych białych kolumn ;P
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
- Lukasz31
- Gramofon: Thorens TD 125mkI
W wypadku kolumn nowych kolor biały to żaden problem a i gramofon z nowych( desek) to też zero problemu. Najgorzej trafić wzmacniacz.
-
Skoro to takie problematyczne, może przyjąć inny kierunek?
Np. takie coś: https://etiuda-audio.pl/pl/p/PRO-JECT-J ... BIALY/9460
Nie jest to drogie, więc jeśli za jakiś czas uznam, że jednak chcę zainwestować lepiej w jakość, kupię coś lepszego?
Np. takie coś: https://etiuda-audio.pl/pl/p/PRO-JECT-J ... BIALY/9460
Nie jest to drogie, więc jeśli za jakiś czas uznam, że jednak chcę zainwestować lepiej w jakość, kupię coś lepszego?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jak chcesz przepłacać za biały szajs to jasne.
Ja raczej sugerowałbym jednak pójście na jakieś kompromisy ewentualnie farba w rękę
Ja raczej sugerowałbym jednak pójście na jakieś kompromisy ewentualnie farba w rękę

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Dual 510
Można zawsze zlecić profesjonalnej lakierni malowanie obudów i będzie cycuś białe. Tylko już wtedy nowy sprzęt może stracić gwarancję. Kolega wiktorsam sugeruje gumę, którą można zdjąć jak się znudzi lub zniszczy. To jest myśl. 

Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- konrads0
- Gramofon: Technics SL 1200Mk2
-
Szanowni Państwo, wszystko fajnie, szajs nie szajs, ale jakkolwiek by nie spojrzeć na sprawę, to póki co zaproponowaliście łącznie 0 (słownie zero) urządzeń. W ten sposób możemy prowadzić tą dyskusję jeszcze bardzo długo zupełnie nie zbliżając się do jakiejkolwiek konkluzji. Lukasz31 napisał, że zarówno białe kolumny jak i biały gramofon nie stanowią żadnego problemu. Bardzo więc proszę o wskazanie jakichś konkretów. Skoro biały wzmacniacz nie istnieje, bardzo bym prosił o wskazanie adekwatnego czarnego.
- Lukasz31
Uważam że niepotrzebnie wydasz swoje pieniądze ale jeśli usilnie musisz je wydać, proponuję udać się do dużego salonu audio i posłuchać zestawu.
Jak pisałem wcześniej kolumny białe to żaden problem , Triangle , Monitor Audio czy Kef- tutaj wybór masz ogromny.Prawie każda firma ma w ofercie biały High Gloss lub mat.
Nowy biały gramofon również kupisz bez problemu.
Wzmacniacze masz mega mocno ograniczone, albo ten Hebel którego wskazałeś , widziałem też wzmaki lampowe białe np. fezz audio.
Koledz dobrze radzą: kup to co dobrze gra niekoniecznie w białym kolorze.
Pozdrawiam.
- Lukasz31
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Roszczeniowy kolegosimak pisze: ↑23 sty 2020, 19:25Szanowni Państwo, wszystko fajnie, szajs nie szajs, ale jakkolwiek by nie spojrzeć na sprawę, to póki co zaproponowaliście łącznie 0 (słownie zero) urządzeń. W ten sposób możemy prowadzić tą dyskusję jeszcze bardzo długo zupełnie nie zbliżając się do jakiejkolwiek konkluzji. Lukasz31 napisał, że zarówno białe kolumny jak i biały gramofon nie stanowią żadnego problemu. Bardzo więc proszę o wskazanie jakichś konkretów. Skoro biały wzmacniacz nie istnieje, bardzo bym prosił o wskazanie adekwatnego czarnego.

Zaczęło się od prób odwodzenia Ciebie od białych sprzętów.
Po co się gimnastykować ze spełnianiem pobożnych życzeń skoro jest pewne mocne ograniczenie do usunięcia w pierwszej kolejności?
Poza tym, przypominam swoje słowa które radzę jednak potraktować serio.
Kojarzę gramofony Dual w białej budzie (fabrycznie), ale to starsze konstrukcje i nic nowego.
Kojarzy ktoś nowy sensowny gramofon z białą budą? Ja nie, ale może nie jestem na bieżąco.
Skoro czarny wzmacniacz jakimś cudem teraz pasuje to może już zostańmy z tym czarnym?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
O, no proszę, konkrety się pojawiły. Super.
KEF R700 - podoba mi się. Czy nie za duże do mojego pomieszczenia?
Gramofon - Rega Planar 3 - będzie ok?
Więc zostaje wzmacniacz. Poproszę o jakiś konkret - czarny połysk.
KEF R700 - podoba mi się. Czy nie za duże do mojego pomieszczenia?
Gramofon - Rega Planar 3 - będzie ok?
Więc zostaje wzmacniacz. Poproszę o jakiś konkret - czarny połysk.