Pomoc w zakupie gramofonu

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
simak

Pomoc w zakupie gramofonu

Post autor: simak »

Witam wszystkich. Jeśli napisałem w złym miejscu - przepraszam i prośba o przeniesienie.

Szanowni Państwo, bardzo proszę o radę w zakresie zakupu zestawu do słuchania muzyki z płyt winylowych. Uwarunkowania mam takie, że mam w domu w sumie mało wykorzystywane pomieszczenie 4x5, w którym stoi pianino. Wymyśliłem sobie, ze można by tam wstawić jakiś fajny sprzęt grający. Dla ustalenia uwagi, ja nie jestem audiofilem i generalnie nie słyszę różnicy w jakości dźwięku pomiędzy Mp3 a CD na tym samym sprzęcie grającym. Sądzę więc, że nie zależy mi na jakiejś super jakości, ale być może po prostu jeszcze nie doświadczyłem jakości. Z drugiej strony jestem w stanie docenić różnice jakości pomiędzy słuchawkami i subiektywnie oceniam kilka słuchawek, których używam jako lepsze lub gorsze. Obecnie najczęściej słucham muzyki ze Spotify.

Do tej pory analizowałem różne posty na różnych forach i wydaje mi się, że dobrym kierunkiem jest Rega Planar 3. Z tego co się zorientowałem do tego potrzebny będzie wzmacniacz i kolumny. Sądzę, że wygodniej dla mnie będzie jeśli kolumny będą stojące na podłodze, ale to nie jest istotne wymaganie. Chciałbym prosić o radę, czy sugerowana Rega ma sens i jakie konkretnie można do niej dobrać elementy dodatkowe.

Powiedzmy, że cena jest drugorzędna, zestaw może kosztować 3, 5, 10 czy 20k, mniej lub więcej. Jednak nie widzę kompletnie żadnego uzasadnienia w kupowaniu zestawu, którego i tak w żaden sposób nie będę w stanie docenić, bo nie będę słyszał żadnej różnicy albo w tym pomieszczeniu i tak nic więcej nie ma sensu. Nie będę się tym przed nikim chwalił, więc sprzęt tani nie będzie ujmą a drogi nobilitacją samą w sobie. Chciałbym racjonalnie wybrać zestaw, który będzie fajnie grał.

Nie kupuję używanego sprzętu, więc proszę go nie proponować.

Wymaganie dodatkowe, konieczne, niestandardowe – sprzęt powinien być biały.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Pomoc w zakupie gramofonu

Post autor: Wojtek »

simak pisze:
22 sty 2020, 19:19
Ojoj, mocne ograniczenie. Chodzi tu tylko o budę gramofonu czy wszystko łącznie z wzmacniaczem i kolumnami?

Masz może zacięcie malarskie? ;)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
simak

Nie sądziłem, że kolor może być takim krytycznym kryterium.

To może Hegel Rost?

https://sklep.rms.pl/hegel-rost-wzmacni ... play-bialy
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Wybacz, ale nie robimy wątków gdzie piszemy o całym zestawie, stąd zakładam że zaczynamy od gramofonu.
simak pisze:
23 sty 2020, 09:11
Nie sądziłem, że kolor może być takim krytycznym kryterium.
Nie no, dla Ciebie jest krytyczny, dla mnie nie :D Po prostu wybrałeś mocno niestandardowy kolor, choć mogłoby być gorzej.

Zakładam że jakość sprzętu przeważa nad kolorem, czy może jednak nie?
Wsparcie finansowe forum
wiktorsam

Post autor: wiktorsam »

Co do białego - moje podłogówki dali mam pomalowane na biało bo oryginalny fornir sie po prostu gryzł z wystrojem. Ja jednak to zrobiłem w sposób w pełni odwracalny czyli gumą w sprayu - w każdej chwili mogę ją zerwać. To tak na wypadek jak by nie dało się kupić sensownych białych kolumn ;P
sony ps-x75, shure V15 V SAS, Audio-technica AT20SLa, at30e, empire 4000d III, shiit mani, Hypex Ncore nc252mp, DAC topping dx7 pro
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Post autor: Lukasz31 »

W wypadku kolumn nowych kolor biały to żaden problem a i gramofon z nowych( desek) to też zero problemu. Najgorzej trafić wzmacniacz.
simak

Skoro to takie problematyczne, może przyjąć inny kierunek?

Np. takie coś: https://etiuda-audio.pl/pl/p/PRO-JECT-J ... BIALY/9460

Nie jest to drogie, więc jeśli za jakiś czas uznam, że jednak chcę zainwestować lepiej w jakość, kupię coś lepszego?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jak chcesz przepłacać za biały szajs to jasne.

Ja raczej sugerowałbym jednak pójście na jakieś kompromisy ewentualnie farba w rękę :)
Wsparcie finansowe forum
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Można zawsze zlecić profesjonalnej lakierni malowanie obudów i będzie cycuś białe. Tylko już wtedy nowy sprzęt może stracić gwarancję. Kolega wiktorsam sugeruje gumę, którą można zdjąć jak się znudzi lub zniszczy. To jest myśl. :!:
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
Awatar użytkownika
konrads0
Gramofon: Technics SL 1200Mk2

Post autor: konrads0 »

Ciężko będzie takiego białego kruka znaleźć.
simak

Szanowni Państwo, wszystko fajnie, szajs nie szajs, ale jakkolwiek by nie spojrzeć na sprawę, to póki co zaproponowaliście łącznie 0 (słownie zero) urządzeń. W ten sposób możemy prowadzić tą dyskusję jeszcze bardzo długo zupełnie nie zbliżając się do jakiejkolwiek konkluzji. Lukasz31 napisał, że zarówno białe kolumny jak i biały gramofon nie stanowią żadnego problemu. Bardzo więc proszę o wskazanie jakichś konkretów. Skoro biały wzmacniacz nie istnieje, bardzo bym prosił o wskazanie adekwatnego czarnego.
Awatar użytkownika
Lukasz31

simak pisze:
22 sty 2020, 19:19
Nie kupuję używanego sprzętu, więc proszę go nie proponować.

Uważam że niepotrzebnie wydasz swoje pieniądze ale jeśli usilnie musisz je wydać, proponuję udać się do dużego salonu audio i posłuchać zestawu.
Jak pisałem wcześniej kolumny białe to żaden problem , Triangle , Monitor Audio czy Kef- tutaj wybór masz ogromny.Prawie każda firma ma w ofercie biały High Gloss lub mat.
Nowy biały gramofon również kupisz bez problemu.
Wzmacniacze masz mega mocno ograniczone, albo ten Hebel którego wskazałeś , widziałem też wzmaki lampowe białe np. fezz audio.
Koledz dobrze radzą: kup to co dobrze gra niekoniecznie w białym kolorze.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Lukasz31

simak pisze:
23 sty 2020, 19:25
Bardzo więc proszę o wskazanie jakichś konkretów
https://allegro.pl/oferta/kef-r700-bialy-7711600048
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

simak pisze:
23 sty 2020, 19:25
Szanowni Państwo, wszystko fajnie, szajs nie szajs, ale jakkolwiek by nie spojrzeć na sprawę, to póki co zaproponowaliście łącznie 0 (słownie zero) urządzeń. W ten sposób możemy prowadzić tą dyskusję jeszcze bardzo długo zupełnie nie zbliżając się do jakiejkolwiek konkluzji. Lukasz31 napisał, że zarówno białe kolumny jak i biały gramofon nie stanowią żadnego problemu. Bardzo więc proszę o wskazanie jakichś konkretów. Skoro biały wzmacniacz nie istnieje, bardzo bym prosił o wskazanie adekwatnego czarnego.
Roszczeniowy kolego :)

Zaczęło się od prób odwodzenia Ciebie od białych sprzętów.
Po co się gimnastykować ze spełnianiem pobożnych życzeń skoro jest pewne mocne ograniczenie do usunięcia w pierwszej kolejności?

Poza tym, przypominam swoje słowa które radzę jednak potraktować serio.
Wojtek pisze:
23 sty 2020, 11:15
Wybacz, ale nie robimy wątków gdzie piszemy o całym zestawie, stąd zakładam że zaczynamy od gramofonu.
Kojarzę gramofony Dual w białej budzie (fabrycznie), ale to starsze konstrukcje i nic nowego.

Kojarzy ktoś nowy sensowny gramofon z białą budą? Ja nie, ale może nie jestem na bieżąco.

Skoro czarny wzmacniacz jakimś cudem teraz pasuje to może już zostańmy z tym czarnym?
Wsparcie finansowe forum
simak

O, no proszę, konkrety się pojawiły. Super.

KEF R700 - podoba mi się. Czy nie za duże do mojego pomieszczenia?

Gramofon - Rega Planar 3 - będzie ok?

Więc zostaje wzmacniacz. Poproszę o jakiś konkret - czarny połysk.
ODPOWIEDZ