Może przejdę od razu do tego jak to u mnie się zaczęło...
Od bardzo dawna byłem świadom tego, że moja mama posiada schowane gdzieś pudełko z płytami. Kilka miesięcy temu zacząłem się rozglądać za tanimi gramofonami na allegro, kilka ciekawych aukcji dodałem do obserwowanych. Pewnego dnia budzę się o 8:00 i dociera do mnie myśl, że kawałek po 8:06 kończy się aukcja jednego z obserwowanych gramofonów. Szybko odpalam komputer, włączam przeglądarkę, zakładka allegro, logowanie - zdążyłem na pół minuty przed końcem aukcji wygrać licytacje za całe 55 zł łącznie z przesyłką. Zatem mój gramofon to od tamtej chwili JVC AL-110 - kiedyś jak znajdę czas to wstawię zdjęcia i poproszę o opinię. Wydaje mi się, że sprzęt jak za takie pieniądze jest bardzo dobry.
Jeszcze tego samego dnia zacząłem odświeżać kolekcję płyt, które były w domu. Dziś posiadam już niemałą kolekcję ok. 140 płyt 12", która co jakiś czas się powiększa.
Chciałbym powiększać swoją wiedzę na temat płyt winylowych, sprzętu do ich odtwarzania, akcesoriów itd - problem w tym, że ciężko wyłowić jakiś przydatne informacje z zaśmieconego bzdurami internetu, książek na ten temat jest - wydaje mi się - niewiele, a kogoś kto byłby chętny podzielić się wiedzą można ze świeczką szukać.
Jak na razie uważam siebie za nowicjusza jeśli chodzi o czarne krążki.
Na komputerze mam sporo piosenek mp3 i zawsze chciałem je jakoś "zmaterializować", ale płyt CD nie zbieram, bo jest to wg mnie mało ciekawe. Na CD mam to samo co na komputerze. A na winylu dźwięk brzmi trochę inaczej, niektóre utwory są w innych wersjach, okładki są większe (można sobie większe obrazki pooglądać

A może zbieram V, bo lubię muzykę z tamtych lat? Dziś muzyka jest plastikowa (nie cała oczywiście), ale takie rihany, czy inne lady gagi mnie totalnie nie interesują.
Co do forum - fajnie, że jest coś takiego, tylko szkoda, że tak mało osób tu zagląda. No cóż, mogę tylko powiedzieć, że jestem jak najbardziej za i że będę starał się w wolnych chwilach czasem coś tu napisać (ale raczej będę pytał niż odpowiadał na pytania

Pozdrawiam.