To i ja się przedstawię. Jestem Max. Kilka miesięcy temu wkroczyłem w pełnoletność.
Może przejdę od razu do tego jak to u mnie się zaczęło...
Od bardzo dawna byłem świadom tego, że moja mama posiada schowane gdzieś pudełko z płytami. Kilka miesięcy temu zacząłem się rozglądać za tanimi gramofonami na allegro, kilka ciekawych aukcji dodałem do obserwowanych. Pewnego dnia budzę się o 8:00 i dociera do mnie myśl, że kawałek po 8:06 kończy się aukcja jednego z obserwowanych gramofonów. Szybko odpalam komputer, włączam przeglądarkę, zakładka allegro, logowanie - zdążyłem na pół minuty przed końcem aukcji wygrać licytacje za całe 55 zł łącznie z przesyłką. Zatem mój gramofon to od tamtej chwili JVC AL-110 - kiedyś jak znajdę czas to wstawię zdjęcia i poproszę o opinię. Wydaje mi się, że sprzęt jak za takie pieniądze jest bardzo dobry.
Jeszcze tego samego dnia zacząłem odświeżać kolekcję płyt, które były w domu. Dziś posiadam już niemałą kolekcję ok. 140 płyt 12", która co jakiś czas się powiększa.
Chciałbym powiększać swoją wiedzę na temat płyt winylowych, sprzętu do ich odtwarzania, akcesoriów itd - problem w tym, że ciężko wyłowić jakiś przydatne informacje z zaśmieconego bzdurami internetu, książek na ten temat jest - wydaje mi się - niewiele, a kogoś kto byłby chętny podzielić się wiedzą można ze świeczką szukać.
Jak na razie uważam siebie za nowicjusza jeśli chodzi o czarne krążki.
Na komputerze mam sporo piosenek mp3 i zawsze chciałem je jakoś "zmaterializować", ale płyt CD nie zbieram, bo jest to wg mnie mało ciekawe. Na CD mam to samo co na komputerze. A na winylu dźwięk brzmi trochę inaczej, niektóre utwory są w innych wersjach, okładki są większe (można sobie większe obrazki pooglądać ) itd itd. Winyl ma to "coś", czego zwykła płyta CD została pozbawiona.
A może zbieram V, bo lubię muzykę z tamtych lat? Dziś muzyka jest plastikowa (nie cała oczywiście), ale takie rihany, czy inne lady gagi mnie totalnie nie interesują.
Co do forum - fajnie, że jest coś takiego, tylko szkoda, że tak mało osób tu zagląda. No cóż, mogę tylko powiedzieć, że jestem jak najbardziej za i że będę starał się w wolnych chwilach czasem coś tu napisać (ale raczej będę pytał niż odpowiadał na pytania ).
Pozdrawiam.
Witam!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Witam!
Hej Maksymilianie Miło że do nas trafiłeś
Moim zdaniem bardzo fajne początki hobby
Co do Twojego gramofonu, faktycznie przydałby się osobny wątek i mała sesja zdjęciowa, gdyż powiem Ci że to jest jakiś rzadki model W sieci udało mi się znaleźć tylko jedno zdjęcie i szczątkowe informacje. Z tego co widzę to jest to paskowy pół-automat z lat '80tych, bez zbędnych bajerów. Ma proste ramię, ale przynajmniej mocowanie wkładek jest standardowe To tyle co udaje mi się na pierwszy rzut oka wywnioskować Kupiłeś go moim zdaniem za bardzo rozsądną cenę, bo w zależności od stanu zachowania dałbym mu te 50-100zł wartości (zależy też od modelu wkładki na wyposażeniu)
No to kolekcja rodziców daje Tobie niezły start. Miło, że uchowało im się aż tyle płyt. Mam tylko nadzieję, że są to płyty, które zawierają muzykę lubianą przez Ciebie
Jednakże pojawienie się nowych (i chłonnych wiedzy) twarzy zawsze działa na mnie mobilizująco
Moim zdaniem bardzo fajne początki hobby
Co do Twojego gramofonu, faktycznie przydałby się osobny wątek i mała sesja zdjęciowa, gdyż powiem Ci że to jest jakiś rzadki model W sieci udało mi się znaleźć tylko jedno zdjęcie i szczątkowe informacje. Z tego co widzę to jest to paskowy pół-automat z lat '80tych, bez zbędnych bajerów. Ma proste ramię, ale przynajmniej mocowanie wkładek jest standardowe To tyle co udaje mi się na pierwszy rzut oka wywnioskować Kupiłeś go moim zdaniem za bardzo rozsądną cenę, bo w zależności od stanu zachowania dałbym mu te 50-100zł wartości (zależy też od modelu wkładki na wyposażeniu)
No to kolekcja rodziców daje Tobie niezły start. Miło, że uchowało im się aż tyle płyt. Mam tylko nadzieję, że są to płyty, które zawierają muzykę lubianą przez Ciebie
Oto geneza powstania tego tu forum Ja cały czas pomagam ludziom "wchodzić' w to hobbyOliver pisze:Chciałbym powiększać swoją wiedzę na temat płyt winylowych, sprzętu do ich odtwarzania, akcesoriów itd - problem w tym, że ciężko wyłowić jakiś przydatne informacje z zaśmieconego bzdurami internetu, książek na ten temat jest - wydaje mi się - niewiele, a kogoś kto byłby chętny podzielić się wiedzą można ze świeczką szukać.
Każdy musiał od czegoś zacząćOliver pisze:Jak na razie uważam siebie za nowicjusza jeśli chodzi o czarne krążki.
Ano właśnie, ot główny problem i bolączka tej strony. W marcu minie rok od założenia, a rozwój nijaki. Jest to oczywiście też i moja wina, gdyż po czasie sam przestałem tu zaglądać (nie żebym miał na co odpowiadać ) i w sumie nawet zaniedbałem forum od strony technicznej.Oliver pisze:Co do forum - fajnie, że jest coś takiego, tylko szkoda, że tak mało osób tu zagląda. No cóż, mogę tylko powiedzieć, że jestem jak najbardziej za i że będę starał się w wolnych chwilach czasem coś tu napisać (ale raczej będę pytał niż odpowiadał na pytania ).
Jednakże pojawienie się nowych (i chłonnych wiedzy) twarzy zawsze działa na mnie mobilizująco
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=6&t=6268
- alternative
Re: Witam!
a witamy, witamy .
że też moi rodzice nie mieli takiej kolekcji płyt :/. zostało kilka sztuk, w wiekszosci z jakimś popem innymi takimi z lat 80. ale na jednej skladance mam 'skórę' aya rl
pozdrawiam,
alt
że też moi rodzice nie mieli takiej kolekcji płyt :/. zostało kilka sztuk, w wiekszosci z jakimś popem innymi takimi z lat 80. ale na jednej skladance mam 'skórę' aya rl
pozdrawiam,
alt
-
Witam!
W ferie (1-14 Luty) postaram się wstawić zdjęcia.Wojtek pisze:Co do Twojego gramofonu, faktycznie przydałby się osobny wątek i mała sesja zdjęciowa
Tzn. po mamie mam jakieś 70 płyt LP i jakieś 10 singli. Reszta to moja zasługa Jeszcze podobno tata ma coś u mojej babci, ale na razie nie udało mi się nakłonić go do znalezienia ich.Wojtek pisze:No to kolekcja rodziców daje Tobie niezły start.
W większości są. Można powiedzieć, że gust muzyczny odziedziczyłem w pewnym stopniu po mamie. Co prawda, jak miałem te 5-10 lat to gramofonu w domu już nie było, ale były płyty CD, kasety.Wojtek pisze:Mam tylko nadzieję, że są to płyty, które zawierają muzykę lubianą przez Ciebie
Jeśli chodzi o mój gust muzyczny, to chyba ta strona najlepiej go wyrazi: http://www.lastfm.pl/user/Max944