Do części rzeczy odniosłem się per PW, gdyż otrzymałem już wczoraj zapytanie. Odniosłem się też, póki co umiarkowanie sceptycznie do samego serwisu. Serwisu, który był sugerowany w innym wątku kolegi wojtekp o tych Dualach. Ale zaznaczam, że nie znam samej oferty. Więc może to być oferta bez serwisu a jedynie z nowo wykonaną plintą.
Co sprawdzić? Raczej typowe rzeczy + kilka dla tego modelu:
- pierwsze co, czy antyrezonator nie dynda w przeciwwadze. Częsta wada.
- czy trzyma obroty i czy względnie szybko je osiąga.
- czy ramię nie ma nadmiernych luzów - to będzie dość ciężkie dla Ciebie bo Dual akurat zaleca minimalny, wyczuwalny luz na łożyskach.
- czy pyka w głośnikach przy odstawianiu ramienia przy typowej głośności słuchania ustawionej na wzmacniaczu.
- przyłóż ucho do talerza i sprawdź czy nie ma metalicznego skrzypienia przy kręcącym talerzu. Wyłącz gramofon i szybko obracaj talerz palcami przy szpindlu jednocześnie lekko dociskając talerz w dół. Później wolno - to samo czy jest jakiś niepokojący dźwięk. Później ta sama procedura ale przy krawędzi talerza (przy tarczy strobo). Szybko i wolno przy jednoczesnym docisku. Nie za mocno - żeby talerz nie szorował o plintę

Oczywiście względna cisza w otoczeniu wskazana.
- sprawdzenie całego cyklu automatyki powrotu
- czy igła wolno opada na płytę
- czy mechanizm pomocy punktu opadania igły jest właściwie ustalony (włącza się osobnym pokrętłem)
- czy ramię w stanie lewitacji przy zerowych nastawach stoi w miejscu. Czy nie ciągnie w którąś stronę. Dalej czy przy ustawionym antyskatingu na wartość 0,5 zaczyna się bez oporu poruszać w stronę stopki.
- no i pytanie podchwytliwe, które Ci napisałem na PW
Ja jeszcze przy zwrocie "kompletny przegląd" bym pytał (nie wiem czy o takim tu mowa w tym przypadku) o takie rzeczy jak: to czy były przeczyszczone wszelkie styki (w 3 miejscach), czy była wymieniania elektronika w sekcji zasilania i silnika (jest tu kilka obowiązkowych wymian), czy silnik był otwierany i smarowany (raczej niestandardowa procedura, więc nie każdy to robi) i w jakim stanie jest łożysko, czy ustawienie obrotów (pitch) było skalibrowane dla obu prędkości tj 33 i 45.
darkman pisze: ↑08 sty 2019, 12:11
p.s. aha, bo zapomniałem dodać, On ma więcej Duali niż Regsoft Soniaków, a to jest prawie niemożliwe. Taka choroba, obaj są w poważnym stanie

Regsoft trzeba mu dowalić. Pewnie masz na niego haka - obaj jesteście z tego samego klubu SONY
gravediggie pisze: ↑08 sty 2019, 12:28
u mnie nawet stoi jedna 604ka od Kamila. Piękna, odremontowana,
Niech służy

Czekam na premierę