Nie ma to jak konstruktywne zrównanie z płytą chodnikową
Ale czytając forum już sobie trochę wyrobiłem pojęcie o wyobrażeniu czego mogę się spodziewać, w sumie sam chciałem
Merrick pisze: ↑19 kwie 2018, 20:28
Robi wrażenie. Ciekawe jak brzmi. Będzie można posłuchać?
Rekiniasty pisze: ↑16 kwie 2018, 14:18
Ponieważ małżonka nie podziela mojego zadowolenia
Widać że nigdy nie doświadczyła przemocy w rodzinie

Może wtedy doceniłaby męża

i jego hobby
Baba torpeduje wszystkie moje pomysły, powiedziałem jej że jak jej nie pasuje to sprzedam cały sprzęt i będę pił pod budką z piwem z żulami
Posłuchać można ale niestety tylko w Warszawie bo nie mam go czym zastąpić.
MISSE pisze: ↑19 kwie 2018, 19:57
No niby prosty projekt, łatwy w aplikacji, nie drogi,
i same błędy.
Nie ma czego się wstydzić, zakładam, że to Twój pierwszy klocek.
Ładna obudowa z modusa
Zadzwoń wieczorkiem w tygodniu to pomogę mentalnie trochę to połatać.
Gdzieś na forum są zdjęcia ze środka mojego Ear'a i to będzie już bardzo pomocne
600 927 224
Wiem że powinienem rozdzielić płytki i oddzielić zasilacz ale na tym etapie stwierdziłem że zostawię w całości.
Dzięki za chęć pomocy, skorzystam na pewno.
darkman pisze: ↑19 kwie 2018, 20:43
Ten potencjometr? Ma działać jak gain czy co? (są różne dywagacje i pomysły na ten temat-dlatego pytam jaka była Twoja intencja/kable prowadzą na skraj łączenia z sekcją zasilająca płytki)
Rekiniasty, tak
pokazałeś fotki i nic nie napisałeś o swoim egz.,.. lampy 12AX7/ECC83? To wszystko warto opisać, choćby lakonicznie. Samo linkowanie tematu z lencoheaven to brak szacunku dla czytelnika ale przede wszystkim do samego siebie. No bo cóż wykonałeś identycznego klona jak w opisach?
p.s. a BTW moje fotki klona Misse są w dziale DIY.
1 post tu:
viewtopic.php?f=65&t=10865
wiem wiem, nie byłem zbyt wylewny ale dopiero nabieram forumowej ogłady, cały czas się uczę (jak pan Prezydent) i obiecuję że będę dążył do doskonałości opisowej
A więc do rzeczy.
A początku grałem na op ampach pre ale zachciało mi się kawałek lampy więc kupiłem gotowy projekt na bazie projektu skarbo.net
Był na lampach ecc83, które musiałem sam dokupić, pozmieniałem to i owo wg opisów na forach i zaczęło mi się podobać to granie.
No ale apetyt rośnie więc wyczytałem że można dość łatwo zrobić klona EAR834 więc zakupiłem płytkę tylko z rezystorami a resztę kompletowałem w miarę dostępności już w kraju.
Generalnie pre jest wykonany wg opisu na forum ale eksperymentowałem trochę z sekcją RIAA czyli z wielkościami kondensatorów Silver Mica i rezystorami, z kondensatorami przy wyjściu oraz oczywiście z różnymi kombinacjami producentów lamp ecc83.
Co do potencjometru to początkowo go nie miałem ale GAIN czy też sygnał wyjściowy był na tyle duży że przy moim cichym słuchaniu ledwo kręciłem gałką we wzmaku. Próbowałem zmniejszyć GAIN zmieniając lampę końcową na ecc82 ale niewiele to dało więc dołożyłem potencjometr (drabinka SMD).
Kable prowadzą na koniec ponieważ z tamtąd wychodzi sygnał.
Co do obudowy to raczej nie żałowałem kasy i kupiłem ładniusią z płytą montażową, najtrudniej było zrobić idealnie dziury w tylnej ściance.
Co do kosztów to wcale nie jest tak tanio jak się wydaje, nie kupowałem najdroższych kondensatorów a i tak wyszło grubo powyżej tysiaka i to bez lamp.
Jeśli chodzi o dźwięk to mi bardzo odpowiada, ma kopa, piękne wysokie i mocny bas i taki "z rozmachem"
Brak brumienia, buczenia, przydźwięków i innych podobnych.
Uff sie rozpisałem że hoho (jak na mnie)