Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Wojtek »

pawelgrab pisze:
18 cze 2023, 16:28
- napęd autorski (?) direct drive,
Czyli że ile milionów złotych poszło w R&D samego napędu? :morda:

To taki Thorens bierze DD od Chińczyków, Matsushita/Technics musiał odczekać parę lat zanim wrócili do tematu, a my Polacy robimy własny od podstaw pod limitowaną produkcję?

Mają rozmach skurwysyny, nie ma to tamto :D :D :D

Gdzie jest patent? Chętnie poczytam.

Szkoda że nie starczyło kasy na autorską wkładkę. Czekam na MF-201.

A tak już bardziej poważnie - wyobrażam sobie współczesną wkładkę z logiem Unitra bazującą na Goldringach serii 1000 np.
Skoro oryginalne MF'ki były klonami przestarzałych Goldringów G800... to by to fajne zatoczenie kółka było.

Goldring E3 to AT-VM95 w innym wdzianku. Zarabia na tym i Goldring i AT.
pawelgrab pisze:
18 cze 2023, 16:28
-wyświetlacz E Ink z czytników e-book
A to akurat pomysłowe jest.

Ciekawe kto im projektował kolumny. Tonsil? Pylon?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

Daniel Kostrzewa - członek zarządu, v-ce prezes ds. sprzedaży i marketingu – mówi:
silnik direct drive to nasza unikalna konstrukcja, silnik jest na tyle dobry, że stroboskop nie jest potrzebny, gramofony skierowane do purystów bez automatyki z manualnym sterowaniem….” ;)

GSH – 630 Fryderyk -wyjście sygnału przez RCA, zintegrowane zasilanie, talerz z tworzywa,
GSH-801 Edmund - talerz aluminiowy.
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
19 cze 2023, 00:12
Czyli że ile milionów złotych poszło w R&D samego napędu? :morda:
Myślę że niewiele, jakiś czas temu bawiłem się trochę tym tematem i można znaleźć współczesne silniki wraz z elektroniką dające stabilne obroty, bez wibracji itp... Nie ma potrzeby wyważać otwartych drzwi od podstaw.

Z wkładką też myślę że mogli by pokombinować - sprawdzić dokładnie parametry ramienia i zamówić u goldringa wkładkę z serią igieł o odpowiedniej, dobranej do ramienia, podatności.

Wyświetlacz e-papier jest mało dynamiczny, do numeru utworu czy tytułu wystarczy, gorzej z czasem odświeżania takiego zegara. Pytanie też jak z jakością wykonania samego e-papieru, w starszych lub najtańszych wersjach czytników pojawiały się przebarwienia na ekranach.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dale pisze:
19 cze 2023, 11:25
Myślę że niewiele, jakiś czas temu bawiłem się trochę tym tematem i można znaleźć współczesne silniki wraz z elektroniką dające stabilne obroty, bez wibracji itp... Nie ma potrzeby wyważać otwartych drzwi od podstaw.
Ja wiem że "można znaleźć" i zamówić od kogoś, ale czy to dalej będzie "autorska konstrukcja"?
Po mojemu nie bardzo.

Wspomniałem o Thorensie, który nie ukrywa partnerstwa z Hanpin w tym temacie.

Zrobienie bardzo cichego i stabilnego napędu bezpośredniego na potrzeby audio na prawdę nie jest takie hop-siup, a jeśli jest - gdzie są te wszystkie gramofony DIY oparte o taki napęd (niewyjęty z innego gramofonu) ?

Brinkmann ma w swojej ofercie gramofony z napędem DD opartym o napędy Dual/Papst.
pawelgrab pisze:
19 cze 2023, 09:25
talerz z tworzywa
Zaskoczenie. Jak w najtańszych gramo z marketów :morda: Tak jakby odlew z aluminium był czymś rzeczywiście drogim.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
olsza84
Gramofon: Dual Fever

Post autor: olsza84 »

Współczesnych DD to myślę, że można na palcach jednej ręki policzyć.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34

FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
19 cze 2023, 12:03
Zaskoczenie. Jak w najtańszych gramo z marketów
Jak również w Projectach i paru innych, gdzie stosuje się akryl. W paru konstrukcjach widziałem też szkło.
Dla mnie prywatnie, nie jest to czynnik dyskryminujący.
Wojtek pisze:
19 cze 2023, 12:03
Ja wiem że "można znaleźć" i zamówić od kogoś, ale czy to dalej będzie "autorska konstrukcja"?
Po mojemu nie bardzo.
Na tyle, na ile można mieć dziś. W skrócie, ja kombinowałem z różnymi układami opartymi na ogólnie dostępnych silnikach i elektronice, oczywiście tylko w teorii, nie stać mnie na zaplecze sprzętowe żeby przetestować, można wspomagać się fizyką (wyważenie, pęd, bezwładność...), słowem, jeśli ktoś ma wiedzę, na rynku znajdzie dużo klocków żeby poskładać napęd.
Oczywiście można dyskutować nad stopniem "autorstwa", ale nie uważam żeby to był problem do roztrząsania i dzielenia włosa na czworo.
Za mało jeszcze wiemy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Ah, akryl to jeszcze nie tak źle. Myślałem że jakiś plastik.
dale pisze:
19 cze 2023, 14:32
W skrócie, ja kombinowałem z różnymi układami opartymi na ogólnie dostępnych silnikach i elektronice, oczywiście tylko w teorii, nie stać mnie na zaplecze sprzętowe żeby przetestować, można wspomagać się fizyką (wyważenie, pęd, bezwładność...), słowem, jeśli ktoś ma wiedzę, na rynku znajdzie dużo klocków żeby poskładać napęd.
Wybacz, ale takie teoretyzowanie to bardziej argument w moją stronę niż w Twoją :morda:

Oczywiście chętnie przyjrzę się gramofonom DIY z "poskładanym z klocków" napędem DD, o ile takie można znaleźć, z zaznaczeniem że "poskładanie z klocków" w tym wypadku nie może być tożsame z wyjęciem gotowca z innego gramofonu.

Napisałbym do Thorensa gdzie te klocki można znaleźć. Oszczędziliby kupę kasy :morda:
dale pisze:
19 cze 2023, 14:32
Oczywiście można dyskutować nad stopniem "autorstwa", ale nie uważam żeby to był problem do roztrząsania i dzielenia włosa na czworo.
Za mało jeszcze wiemy.
Wiesz, tu bardziej chodzi o to czy mamy do czynienia z marketingowym bełkotem czy na serio włożyli w to dużo środków i to ma być jakaś cecha wyróżniająca produkt na tle konkurencji.

Obstawiam że kupili komponenty od Hanpina po prostu, jak większość, o ile Hanpin im tego nie buduje na zamówienie, jak dla innych marek.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Sprzęt tylko dla prawdziwych fanów marki :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
19 cze 2023, 14:52
Wiesz, tu bardziej chodzi o to czy mamy do czynienia z marketingowym bełkotem czy na serio włożyli w to dużo środków i to ma być jakaś cecha wyróżniająca produkt na tle konkurencji.

Obstawiam że kupili komponenty od Hanpina po prostu, jak większość, o ile Hanpin im tego nie buduje na zamówienie, jak dla innych marek.
Na dwoje babka wróżyła a obie wersje są możliwe, mogli też zamówić gdzieś gotowy moduł o określonych parametrach.

Czy to jest typowy akryl, nie wiem, napisałem tylko że tworzywa sztuczne spotyka się i w lepszych konstrukcjach niż hipermarketowe, dlatego nie generalizował bym tego.

Chętnie przyjrzał bym się bliżej tym konstrukcjom, choć raczej nie widzę możliwości bym nabył takowy produkt, nie mój styl.
amrowek pisze:
19 cze 2023, 16:09
Sprzęt tylko dla prawdziwych fanów marki
Każda potwora znajdzie amatora.
Dłubiąc w Adamie i składając swojego grajka muszę przyznać że jak na konstrukcję, na którą tutaj wylano trochę pomyj, można wiele osiągnąć, kultura pracy bardzo przyzwoita, parametry jakie udało mi się zmierzyć (obroty), również zadowalające.
Zaś co do nowych produktów, to wszystko zweryfikuje rynek. Choć obawiam się że będą potrzebowali solidnej akcji marketingowej i sporo prezentacji w realnym świecie.
Awatar użytkownika
pawelgrab

Wojtek pisze:
19 cze 2023, 14:52
bardziej chodzi o to czy mamy do czynienia z marketingowym bełkotem czy na serio włożyli w to dużo środków i to ma być jakaś cecha wyróżniająca produkt na tle konkurencji.
amrowek pisze:
19 cze 2023, 16:09
tylko dla prawdziwych fanów marki
:lol:

Powołana Unitra to nie jest instytucja non profit, tylko przedsiębiorstwem nastawionym na zysk – z którego dodatkowo trza jeszcze opłacić badania i rozwój nowatorskich technologii – no ile takowe są jak nas zapewniają.

Elementarna zasada skutecznego handlu mówi, że aby osiągnąć zysk, najpierw trzeba coś tanio kupić lub wyprodukować a sprzedać jak najdrożej, ewentualnie drogo ale przy zachowaniu dużej ilości aby zrekompensować ten sam zresztą zysk i wsio w temacie. Tutaj się mówi wąskie grono odbiorców - high-end – co oznacza w tym przypadku towary luksusowe, wyróżniające się wyglądem, parametrami, sposobem wykonania oraz zastosowaniem materiałów i komponentów najwyższych lotów.

Więc idąc droga, którą wytyczyłem przy koszcie gramofonów rzędu 11 - 15 k pieniędzy – już na tym etapie widzę, że misja firmy odbiega od reala i rzeczywistości a jej cel nie zostanie zrealizowany, dodatkowo zaspekuluję jak w market place, że jeżeli częściowa (cała) produkcja nie została lub nie zostanie bardzo szybko przeniesiona do „Hanpin” celem obniżenia kosztów produkcji – to przedsiębiorstwo Nowa Unitra nie ma racji bytu ot i wsio.
Dodatkowo w grę mogłaby wchodzić dywersyfikacja tak z produkcją jak i sprzedażą – niestety nie padło o tym żadne słowo – tyle ode mnie i zaufajcie mi Koledzy wiem o czym piszę niestety.

Na koniec zostawiłem sobie najciekawszą sprawę – czyli uwaga - TEN TOWAR NIE JEST I MA NIE BYĆ KONKURENCYJNY nawet na rynkach innych niż polski – a to mnie w obecnych czasach wojny rozbawiło do żywego – więc pytam to jaka ma być motywacja – howgh jak to mówią Indianie.

A propos wielu osób kibicujących przedsięwzięciu i życzących sukcesów firmie odpowiem – nie łudźcie się Koledzy 8-) weryfikacja tych niszowych produktów jakość-cena już postępuje a rozpoznanie rynku wg. mojej oceny jest zerowe - więc zapytam to co zostaje :roll: :?: - ano bałagan wierzcie, w tym wszystkim nie chodzi o zatrudnieniu zdolnych młodych inżynierów produkujących 10 - 20 klocków tygodniowo (takie stwierdzenie pada w materiale wideo) , tylko o prawa rynku :D - ja to rozumiem doskonale :think: i powiem to na chuj wkładka za 400 pieniędzy ( brutto i w detalu - czyli w hurcie od producenta max 200) w gramofonie stricte manualnym za 14 k, albo plastikowy talerz za 16,5 pieniędzy w gramofonie za 11 k :snooty:

Od razu też zauważam choroby wieku dziecięcego np. przednie panele produktów - to nie jest technologia szczotkowanego aluminium, tylko malarka jaka.

A i stawiam odważną tezę - bez konfabulacji – holding optimus , holding cd projekt i teraz unitra – może w obecnej postaci przetrwać tylko działając jako przykrywka t. służb tak jak pewna leśna rozlewnia wina znanego polityka, z której konta nocami ubywało mln pieniędzy a księgowa rano przecierała gały ze zdziwienia :lol:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
Awatar użytkownika
pawelgrab

a co do misji firmy, niestety to nie jest "jakość - cena - subtelny przekaz muzyczny - konkurencja dla zachodnich wypustów znanych marek" tylko - no ja zrozumiałem, że to alternatywa do jednorazówek Hanpin, które się po wynajęciu placu produkuje serią, składuje a następnie upłynia do markietów typu biedra na gwarancji wymienia się ( rzadko) na nowy produkt lub zwraca kasę ( to z reguły) :mrgreen: czyli:

Konkurowanie z rynkiem produktów, które są trudne z naprawie to dla Adriana (Krypowicza) misja nowej UNITRY. Jednak produkty, które projektuje od podstaw i testuje dział R&D UNITRA, nie trafią do każdego polskiego domu tak jak to było kiedyś. To sprzęt skierowany do audiofila. - Choć to średnia, a nawet dolna półka w tej klasie - mówi Michał Kiciński.

UNITRA w przyszłości chce wyjść poza granice Polski na rynki zagraniczne. - Firma w przyszłym roku pojawi się ze swoimi produktami na targach branżowych w Monachium - tak podsumowuje nasza rozmowę Michał Kiciński.

cytaty z:
https://www.benchmark.pl/testy_i_recenz ... 3%7CB#noop
Awatar użytkownika
pawelgrab

Kończę dywagacje na temat i do niego nie wracam ponieważ za wiele widziałem, słyszałem i przeżyłem, żeby czytać jeszcze Tutaj ochy, achy i zachwyty polskimi nowymi gramofonami UNITRA - pierdolenie - rzeknę po polsku :lol: :lol: :lol: -:

Gramofony Nowej Unitry z "ich" nowatorskimi rozwiązaniami, budową i patentami to ściema dla ciemnego ludu, (gazeciarsko - internetowa taka z opłaconymi mordami co pierdolą za pieniądze niemałe i jakich starych ludzi rzekomo emerytów diory) oraz atrapy a jak ktoś chce mi dopierniczyć za te stwierdzenia to niech dwa razy się zastanowi :lol: :lol: :lol: kto to ma rację :D :

polskie ramię - to proszę :
unj1.jpg
uni2.jpg
uni3.jpg
rozpoznajecie , a wkładki.... to można płytę zagrać

a teraz śmieszniejsze jeszcze :lol: :lol: :lol: :lol:
uni4.jpg

kto nie widzi to powiem - to nie było urachamiane bo to atrapa (Adam) tylko bez antyskatingu, bez mechanizmu windy i pastikowym headshellem :lol: :laughing-rolling: :chores-mop:

Dla przykładu Chiny, Iran -wojskowe makiety i technologie rodem z amazona pokazują, pisior zakupił na kredyt koretajskie bojowe papierowe samolociki to Unitra co przecież nie wstyd :lol: :

Uzupełniam jeszcze dwoma fotkami dla mniej wtajemniczonych - zgaduj zgadula ile w atrapie elementów brakuje w porównaniu do oryginału z Adama :D z ubiegłego wieku :shock:
Zwróćcie uwagę na dziurę gdzie powinna być kontra szpilki łożyska bocznego :doh:
uni1 (1).jpg
uni 2.jpg

Poziom konwersacji więc sprowadza się do polskiego samochodu elektryczego albo zaludnianiu i tworzeniu atmosfery na Marsie prze Polskę w ramach misji kosmicznych :liar:
A jeżeli Forum czyta osoba pracujaca dla Unitry to niech przekaże swoim kolegom, że marketing i pieniądz czyni cuda, ale nie na podwórku u Wojtka bo na razie charytatywnie to działa i olewane są wszelkie prawa rynku i ściemy tego typu :handgestures-thumbup: :character-yoshi:
btw. materiały źrółowe mogę podać oczywiście
Awatar użytkownika
pawelgrab

„GSH-630 Fryderyk i GSH-801 Edmund (10999 i 14999 złotych).
Od końca czerwca będą mogli je zamawiać prenumeratorzy newslettera UNITRA. Pod koniec października nastąpi start oficjalnej sprzedaży i premiera produktów w Polsce”

Podsumowując swoje przydługawe analizy – jako ekonomista z wykształcenia - stawiam 2 pytania wprost do zarządu i finansistów obsługujących firmę Nowa Unitra:

1. Co to jest za cena – domniemam, że detaliczna końcowa dla nabywcy – czyli tzw. sztywna dla wszystkich konsumentów kupujących towar od konkretnego sprzedawcy co by miało oznaczać, że te 14.999 pieniędzy nie ulega negocjacjom i pozostaje niezmienne,
a może 14.999 to cena producenta – czyli cena, jaką określił bezpośrednio wytwórca (producent) gdyż ta to zazwyczaj okazuje się dużo niższa niż u pośredników. Więc :?:

2. Jeżeli do dnia 22 czerwca 2003 roku produkt nie istnieje, pokazywane są jakieś atrapy (zresztą celowo w sposób niewyraźny) i padają zapewnienia ustne, że produkt jest i można zamawiać przez internat to pytam:
Kto ustalił cenę na kwotę 14.999 pieniędzy polskich , czym się kierował i na jakiej podstawie to wyliczył . Czy osoby ustalające cenę końcową wiedzą co to jest prawo popytu i podaży, czy na dzień dzisiejszy firma Unitra ma uprawnienia do sprzedaży internetowej nieistniejących produktów, czy będą w takim razie zakupy hurtowe czy tylko detaliczne, i jeżeli produkt jest w 100% polski to jest jednoznaczne i tożsame, że chińskich komponentów, półproduktów i użytych materiałów w gramofonie nie będzie :?: :lol:

Na koniec zgadkowa sprawa :think: dlaczego UOKiK (Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów) nie interweniuje w sprawie oferowania do sprzedaży nieistniejącego produktu – czyli co piramida finansowa – najpierw wpłaty a później jakiś tam projekt, produkcja i sprzedaż końcowa nietestowanego produktu elektronicznego – a kto i kiedy udzieli zezwoleń i nada certyfikaty chociażby bezpiecznego użytkowania, a kto wie ile trwa postępowanie patentowe i zastrzeżenie znaku towarowego – to jajca są i woda z mózgu dla potencjalnych nabywców – niezłomnych hi-endowców wskrzeszonej marki Unitra – a smród pewnie zostanie :shock: .

pozdrawiam niezdecydowanych na zakup :D

btw. średni czas trwania postępowania zgłoszeniowego w sprawie udzielenia patentu w Urzędzie Patentowym RP (UPRP) to ok. 33 miesiące (czyli 2 lata i 9 miesięcy) :lol:.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

pawelgrab pisze:
22 cze 2023, 15:56
nie interweniuje w sprawie oferowania do sprzedaży nieistniejącego produktu
Nie słyszałeś nigdy o czymś takim jak przedsprzedaż?
Crowdfunding może?

Nie bronię tutaj jakkolwiek działań Unitry, ale nie bardzo rozumiem takiej nieuzasadnionej nagonki.

Pytaj w tym samym tonie czy BuPhono albo Nuda albo Dyskretniok albo cokolwiek co zbudował MISSE... przeszły testy laboratoryjne i mają znak CE :morda:

Ale spokojnie, Unitra będzie musiała coś takiego zdobyć dla swoich produktów.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
22 cze 2023, 18:09
ale nie bardzo rozumiem takiej nieuzasadnionej nagonki.
Spoko, jakieś hobby trzeba mieć.

ps. aż sobie pootwierałem kilka postów (zasadniczo mam w ignorowanych usera), w sumie to był błąd.
ODPOWIEDZ