Zrobić sobie talerz obrotowy?Carpenter pisze:Może ktoś zna jakiś wygodniejszy patent?

Zrobić sobie talerz obrotowy?Carpenter pisze:Może ktoś zna jakiś wygodniejszy patent?
Tzn. talerz obrotowy na patyku, jak w cyrku?Wojtek pisze:Zrobić sobie talerz obrotowy?Ew. kupić taki w markecie.
A takie ręczne obracanie talerza może zaszkodzić silnikowi?Wojtek pisze:Nie no po prostu, będziesz musiał czyścić płytę poza gramofonem.
No wiesz!? Nie śmiałbym!Wojtek pisze:Masz jeszcze Duala prawda? Użyj go do czyszczenia płyty
Nie.Carpenter pisze:A takie ręczne obracanie talerza może zaszkodzić silnikowi?
Nie, nie jest to problem, a jeśli jest, to nie przez duże P, ale przez bardzo małe pWojtek pisze:Ja ogółem dziwię się, że rozmawiamy o tym w kategoriach problemu
Źle to nazwałem! Między stopką spoczynkową a talerzem jest taka beleczka. Gdy ramię jest nad nią, talerz się uruchamia. Belka ta zapobiega konsekwencjom przypadkowego opuszczenia igły w tym miejscu, poza talerzem. W każdym razie w instrukcji piszą, że kiedy ramię jest nad tą belką, można wygodnie usunąć kusz z kręcącej się płyty.Wojtek pisze:Nie wiem o jakiej "podpórce pod ramię" mówisz jeśli nie masz na myśli po prostu stopki spoczynkowej ramienia albo podpórki windy, ale w Dualu 704 tak jak w innych tradycyjnych gramofonach, wystarczy podnieść windę i przenieść ramię w stronę talerza by uruchomić silnik, to tyle.
Hmm, tak, to wszystko prawda, ale te przyciski działają dopiero... po zamknięciu pokrywyWojtek pisze:W sumie to nie mógłbyś zrobić tego samego, czyli wcisnąć przycisk podniesienia windy i przesunąć przyciskiem ramię nad płytę, po to by się obracała?
Z tego co pamiętam to chyba da się w tym modelu wcisnąć przycisk "cueing" przed przyciskiem "start".
Gdyby było inaczej, użytkownik zawsze musiałby zaczynać odtwarzanie od pierwszego utworu, a przecież nie zawsze jest to pożądane.
No to pechCarpenter pisze:Hmm, tak, to wszystko prawda, ale te przyciski działają dopiero... po zamknięciu pokrywy