Zrobić sobie talerz obrotowy?Carpenter pisze:Może ktoś zna jakiś wygodniejszy patent?
Jak czyścić płyty winylowe?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Carpenter
- Gramofon: Kenwood KP-990
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Tzn. talerz obrotowy na patyku, jak w cyrku?Wojtek pisze:Zrobić sobie talerz obrotowy?Ew. kupić taki w markecie.
Na dwa talerze nie ma miejsca.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie no po prostu, będziesz musiał czyścić płytę poza gramofonem.
Masz jeszcze Duala prawda? Użyj go do czyszczenia płyty
Masz jeszcze Duala prawda? Użyj go do czyszczenia płyty
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Carpenter
A takie ręczne obracanie talerza może zaszkodzić silnikowi?Wojtek pisze:Nie no po prostu, będziesz musiał czyścić płytę poza gramofonem.
No wiesz!? Nie śmiałbym!Wojtek pisze:Masz jeszcze Duala prawda? Użyj go do czyszczenia płyty
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie.Carpenter pisze:A takie ręczne obracanie talerza może zaszkodzić silnikowi?
Ja ogółem dziwię się, że rozmawiamy o tym w kategoriach problemu
A jeśli chodzi o talerze obrotowe to wpisz sobie takie hasło w Google to będziesz wiedział o co chodzi.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Carpenter
Nie, nie jest to problem, a jeśli jest, to nie przez duże P, ale przez bardzo małe pWojtek pisze:Ja ogółem dziwię się, że rozmawiamy o tym w kategoriach problemu
OK, będę kręcił ręką, skoro gramofon nie chce tego zrobić za mnie
Dzięki, Wojtku, za wyjaśnienia!
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem o jakiej "podpórce pod ramię" mówisz jeśli nie masz na myśli po prostu stopki spoczynkowej ramienia albo podpórki windy, ale w Dualu 704 tak jak w innych tradycyjnych gramofonach, wystarczy podnieść windę i przenieść ramię w stronę talerza by uruchomić silnik, to tyle.
Technics SL-7 widocznie tak ma zaprojektowaną logikę automatyki.
W sumie to nie mógłbyś zrobić tego samego, czyli wcisnąć przycisk podniesienia windy i przesunąć przyciskiem ramię nad płytę, po to by się obracała?
Z tego co pamiętam to chyba da się w tym modelu wcisnąć przycisk "cueing" przed przyciskiem "start".
Gdyby było inaczej, użytkownik zawsze musiałby zaczynać odtwarzanie od pierwszego utworu, a przecież nie zawsze jest to pożądane.
Technics SL-7 widocznie tak ma zaprojektowaną logikę automatyki.
W sumie to nie mógłbyś zrobić tego samego, czyli wcisnąć przycisk podniesienia windy i przesunąć przyciskiem ramię nad płytę, po to by się obracała?
Z tego co pamiętam to chyba da się w tym modelu wcisnąć przycisk "cueing" przed przyciskiem "start".
Gdyby było inaczej, użytkownik zawsze musiałby zaczynać odtwarzanie od pierwszego utworu, a przecież nie zawsze jest to pożądane.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Carpenter
Źle to nazwałem! Między stopką spoczynkową a talerzem jest taka beleczka. Gdy ramię jest nad nią, talerz się uruchamia. Belka ta zapobiega konsekwencjom przypadkowego opuszczenia igły w tym miejscu, poza talerzem. W każdym razie w instrukcji piszą, że kiedy ramię jest nad tą belką, można wygodnie usunąć kusz z kręcącej się płyty.Wojtek pisze:Nie wiem o jakiej "podpórce pod ramię" mówisz jeśli nie masz na myśli po prostu stopki spoczynkowej ramienia albo podpórki windy, ale w Dualu 704 tak jak w innych tradycyjnych gramofonach, wystarczy podnieść windę i przenieść ramię w stronę talerza by uruchomić silnik, to tyle.
Hmm, tak, to wszystko prawda, ale te przyciski działają dopiero... po zamknięciu pokrywyWojtek pisze:W sumie to nie mógłbyś zrobić tego samego, czyli wcisnąć przycisk podniesienia windy i przesunąć przyciskiem ramię nad płytę, po to by się obracała?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No to pechCarpenter pisze:Hmm, tak, to wszystko prawda, ale te przyciski działają dopiero... po zamknięciu pokrywy
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Carpenter
A jednak udało mi się znaleźć patent na uruchomienie talerza przy otwartej pokrywie Technicsa SL7!!! Może komuś się przyda! Oto co trzeba zrobić:
Przy otwartej pokrywie trzeba lewą ręką wcisnąć i przytrzymać biały plastikowy czujnik znajdujący się po lewej tuż przy lewym zawiasie, a prawą nacisnąć Start. Talerz zaczyna się obracać, igła "opuszcza się". Można wtedy szmatką usunąć kurz z obracającej się płyty! Puszczenie białego czujnika powoduje zatrzymanie się talerza i powrót igły do pozycji wyjściowej.
Czyżby "gramofon idealny"?
Przy otwartej pokrywie trzeba lewą ręką wcisnąć i przytrzymać biały plastikowy czujnik znajdujący się po lewej tuż przy lewym zawiasie, a prawą nacisnąć Start. Talerz zaczyna się obracać, igła "opuszcza się". Można wtedy szmatką usunąć kurz z obracającej się płyty! Puszczenie białego czujnika powoduje zatrzymanie się talerza i powrót igły do pozycji wyjściowej.
Czyżby "gramofon idealny"?
- Mr. Moonlight
Woda destylowana 1L. Sklep drogeryjny - Łódź. Cena 2,50zł.
“Life is what happens to you while you’re busy making other plans.”
― John Lennon
― John Lennon
- szy_a
Zastanawiam się nad jeszcze jedną metodą czyszczenia - stąd nie zakłądam nowego tematu.
Jeśli temperatura topnienia tworzywa - chyba polichlorek winylu - jest powyżej 110 st C (polichlorek chyba w okolicach 160 st.C) to może dobrze by było zastosować myjkę parową.
Próbował ktoś, jeśli temp. zniszczy płytę to mnie uświadomcie.
Jeśli temperatura topnienia tworzywa - chyba polichlorek winylu - jest powyżej 110 st C (polichlorek chyba w okolicach 160 st.C) to może dobrze by było zastosować myjkę parową.
Próbował ktoś, jeśli temp. zniszczy płytę to mnie uświadomcie.
Dual CS 621 / Shure M75 D / Shure N75 ED / MingDa MC-88PL
Yamaha RX-V 671 jako odtwarzacz sieciowy / IC - Atlas Voyager / Monitor Audio BX2
Yamaha RX-V 671 jako odtwarzacz sieciowy / IC - Atlas Voyager / Monitor Audio BX2
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
I co, sama para wodna miałaby zapewnić odpowiednie czyszczenie? 
Jeśli chodzi o temperatury to poczytaj wątek o zdeformowanej płycie gdzie omówiono metodę piekarnikową na "prostowanie" płyt.
Jeśli chodzi o temperatury to poczytaj wątek o zdeformowanej płycie gdzie omówiono metodę piekarnikową na "prostowanie" płyt.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- szy_a
No właśnie sama para - wyczyści włącznie z tłustymi zabrudzeniami. Myślę że ktoś z forum ma na 100 % taką myjkę parową i mógłby na jakimś starym winylku dokonać prób.
Dual CS 621 / Shure M75 D / Shure N75 ED / MingDa MC-88PL
- zoombie
Temperatura mięknienie PVC to znacznie mniej niż temperatura topnienia. Potraktowanie płyty parą o temperaturze 100 stopni i więcej moim zdaniem doprowadzi prostą drogą do zniszczenia płyty