Wsparcie finansowe - podsumowanie

Ogłoszenia i tematy związane z funkcjonowaniem forum
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Wsparcie finansowe - podsumowanie

Post autor: Wojtek »

Myszor pisze:
13 lut 2025, 11:29
z wyliczeń wynika, że nadwyżki starczy na prawie 10 lat opłacania hostingu więc jaki jest sens dalszych wpłat ?
Wiesz co, mieliśmy taką sytuację parę lat temu że nasza serwerownia przestała płacić firmie w której fizycznie te serwery stały i nagle wszystko zgasili :)

Prezes firmy się wypłakał że popadł w długi i nie ma kasy na spłatę. No to zrobiliśmy zrzutę (moja propozycja), razem z innymi jego klientami, po to by wykupić dostęp do danych i móc je wynieść, a prezes miał nas później spłacić za to że rozwiązaliśmy mu i sobie problem. Dane forum zostały odzyskane (miałem kopie zapasowe, ale zawsze byłoby to ileś dni czy tygodni treści stracone), przeniosłem je na pewniejszy serwer (firma ma własne centra danych, a nie że wypożycza przestrzeń u kogoś), a po iluś miesiącach prezes dawnej firmy hostingowej mnie spłacił. Musiałem z czegoś wyłożyć na całą akcję i na szczęście dzięki nadwyżkom odłożonym na boku nie miałem z tym problemu :morda:

Z drugiej strony - serwery nas kosztują tanio tylko dlatego że moja własna firma wynajmuje serwery w tym samym miejscu.
Taki deal wiązany można powiedzieć, na inny cennik. Swego rodzaju optymalizacja kosztów.
Ale czy tak będzie zawsze? Nie wiem. Tylko się cieszyć.

Z trzeciej strony - są to fundusze forumowe i jakby się pojawił jakiś pomysł to można je na jakiś bardziej skonkretyzowany cel wydatkować.
Jestem otwarty na pomysły.
dale pisze:
13 lut 2025, 15:05
Wojtku, a blikiem na Twój numer można?
Jak ktoś zna mój nr telefonu to można.
Nie chciałbym go wrzucać publicznie, bo różnie z tym bywa, a i tak mimo prywatnego numeru czasami dostaję telefony od zupełnie obcych ludzi oczekujących pogotowie gramofonowe :morda: (na szczęście rzadko, więc nie jest to specjalnie uciążliwe)
Peliks pisze:
13 lut 2025, 15:36
A jeśli nie blik to daj nr konta.
Cały czas wisi sobie tutaj - viewtopic.php?f=6&t=6268
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ