Horrendalne ceny świeżo wydanych krążków

Wszystko na temat kupowania płyt
eenneell

Post autor: eenneell »

loamesoile pisze:Nie zgadzam się. Nie musimy dysponować Bóg wie jakimi danymi i instrumentami badawczymi, żeby dotrzeć do pewnych ogólnych prawideł. Dowodem na to, że z pozycji konsumenta można wyjaśnić bardzo wiele w bardzo przekonywający sposób jest choćby książka "Dlaczego Piloci Kamikadze Zakładali Hełmy. Czyli Ekonomia bez Tajemnic" Roberta H. Franka ;)
i poprzednie posty co mają wspólnego z tematem :?: :(
pawel0777

Re: Horrendalne ceny świeżo wydanych krążków

Post autor: pawel0777 »

loamesoile pisze: Nie zgadzam się. Nie musimy dysponować Bóg wie jakimi danymi i instrumentami badawczymi, żeby dotrzeć do pewnych ogólnych prawideł.
Ogólne prawidła są takie ,że na hobbystach się zarabia i tyle ;) za "kilka" lat to samo będzie z płytami CD i pewnie powstanie forum ich entuzjastów :)
sicknature

Post autor: sicknature »

mocno przesadzone są te ceny, w 95% płyty jakie kupowałem były całkowicie nowe
w rapie tak to wgląda że cena nowego zagranicznego albumu przez kilka lat urosła średnio z 55 do 70 zł za 2lp, czasami jest w tej samej cenie co CD
kult czarnej płyty co prawda towarzyszy znacznie mocniej akurat przy tym typie muzyki ale nie wierzę że te same firmy wydające dokładają do interesu
Awatar użytkownika
maxizer

Post autor: maxizer »

restimek pisze:Zgadzam się ceny nowych płyt powinny byc tańsze... No ale nie od dziś wiadomo że wydawcy sa pazerni na $$.
Ps. Fajnie by było też gdyby zwyczajem było wydawanie winyl + CD z tym smamym albumem. Tak jak np jest to w wypadku MadonnyKied Candy. Dostajemy 2 LP z albumem + 1LP z remixami + CD z albumem.
Jestem szczesliwym posiadaczem tego wydania i rzeczywiscie w takiej formie cena 130 nie przeraza. Osobiscie poluje na pierwszy album Dido. I obserwujac oferty na allegro prawdopodobnie nigdy jej nie kupie bo kwota 400 zl jest stanowczo za wysoka. Swego czasu widzialem ja za 70 zl. Niestety nie mialem wtedy kasy :(
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

maxizer:
A ta Dido musi być na winylu? :) Raczej nie będzie lepsze od CD, jeśli chodzi o realizację.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
maxizer

dlaczego nie będzie lepsze od CD? Sądziłem że realizacja musi być zawsze taka sama - ewentualnie różnica może być w przypadku różnej gramatury płyty

ps a tu coś co mnie właśnie powaliło na łopatki...
http://allegro.pl/cranberries-no-need-t ... 43905.html
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

maxizer pisze:dlaczego nie będzie lepsze od CD? Sądziłem że realizacja musi być zawsze taka sama
Wychodzi niezłe zaprzeczenie :)
Tak czy siak, nie, nie musi być taka sama. Mastering robi swoje.
maxizer pisze:ewentualnie różnica może być w przypadku różnej gramatury płyty
A to już jest bzdura kompletna :)

Kup parę reedycji 180g, skonfrontuj je z starymi, lżejszymi wydaniami i wyciągnij wnioski ;)
maxizer pisze:ps a tu coś co mnie właśnie powaliło na łopatki...
ps: płyta z 1994 to raczej nie jest "świeżo wydany krążek".
Wsparcie finansowe forum
Darek

Post autor: Darek »

maxizer pisze:ps a tu coś co mnie właśnie powaliło na łopatki...
Jesli chodzi o ta plyte to jezeli zeczywiscie jest to N/M to jakies 70% za drogo
Awatar użytkownika
maxizer

Wojtek pisze:Kup parę reedycji 180g, skonfrontuj je z starymi, lżejszymi wydaniami i wyciągnij wnioski ;)
Płyta Dido No angel którą chcę kupić jest pierwszym wydaniem. Chcesz przez to powiedzieć że wszystkie nowości są cyfrowo masterowane? wybacz jeśli powiedziałem coś oczywistego - dopiero co wchodzę w tematykę ;)
będę musiał doczytać na ten temat - pewnie coś tu znajdę :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dyskusja przeniesiona w bardziej odpowiednie miejsce: http://www.winyl.net/viewtopic.php?p=68845#p68845

Wczoraj zrobił się tutaj zupełny off-top, więc proszę skupmy się tutaj już nad "horrendalnymi cenami" i to faktycznie nowych płyt/premier.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ